Tijdschrift voor Staatssteun

Aanbesteding, mededinging en overheid & markt

2024 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

prof. mr. P.H.L.M. Kuypers

Redactie

mr. A.A. al Khatib
mr. E.E.M. Besselink
mr. drs. M.G.A.M. Custers
mr. H. Gilliams LL.M.
mr. M. C. van Heezik/ box 8.1
mr. A.H.G. Herwijnen
mr. M. Rijke MA
mr. dr. S.L.T. Schoenmaekers
mr. K. van de Casteele
drs. M. Visser
mr. M. de Wit

Vaste medewerkers

mr. W. De Cock
mr. G.A. Dictus
mr. D. Hoefnagels
mr. P. Kampschreur
mr. C.A.M. Lombert
mr. A. Looijestijn-Clearie
mr. J. Meulman
mr. R. Rodenrijs
mr. H.C. van Scherpenseel
mr. T.C. Topp

Redactiesecretaris(sen)

mr. T. Binder

 

Inleiding

Voorwoord

mr. A.A. al Khatib1

De Europese Commissie, de Staat en de (inter)nationale rechter: een staatssteunrechtelijk 'Game of Thrones' of checks and balances?   Geachte lezer,   Voor u ligt het derde nummer in de jaargang 2024 van het Tijdschrift voor Staatssteun. Uit de in het nummer opgenomen artikelen en jurisprudentie blijkt dat het staatssteunrecht – ook anno 2024 – geen rustig bezit is. De afgelopen jaren is namelijk tot op de millimeter geprocedeerd over de respectievelijke bevoegdheden van de Europese Commissie, de Staat en de (inter)national... ...lees meer

Artikel

Investeringsarbitrage, schadevergoeding en staatssteun: ontwikkelingen invest...

mr. A.H.G. van Herwijnen1

In dit artikel wordt ingegaan op de ontwikkelingen van het vraagstuk over de verhouding tussen het internationaal recht en het EU-recht bij de tenuitvoerlegging van een arbitraal vonnis na investeringsarbitrage. Indien een EU-lidstaat is veroordeeld tot betaling van schadevergoeding aan een investeerder ontstaat bij de tenuitvoerlegging strijdigheid met Europese staatssteunregels. De spanning tussen beide rechtsgebieden wordt toegelicht en de ontwikkelingen van de afgelopen jaren bij de Europese Commissie, de lidstaten en het Hof van Justitie worden toegelicht.  Rechtsmiddelen kun... abonneren of dit artikel kopen.

Staatsmiddelen en het niet-opleggen van een boete

mr. P.S. Wesselius1

Het niet-opleggen van een boete door een lidstaat kan bekostiging van een voordeel met staatsmiddelen met zich meebrengen, maar hoe dient het staatssteunrecht om te gaan met situaties waarin er onduidelijkheid bestaat over de vraag of er überhaupt sprake is van een strafbaar feit? In dit artikel sta ik stil bij deze vraag, die recentelijk is beantwoord door het Hof van Justitie in het Dansk Erhverv v IGG arrest. In september 2023 heeft het Hof van Justitie (het Hof) een arrest gewezen in het hoger beroep van de Europese Commissie (de Commissie) en de Interessengemeinschaft der... abonneren of dit artikel kopen.

Buitenlandse subsidies die de interne markt verstoren

prof. dr. C. Buts en drs. R. Vandendriessche1

Meteen bij het ontstaan van de EU werd ook EU-staatssteuncontrole geïntroduceerd. Het beleid daaromtrent is stap voor stap geëvolueerd, maar bleef beperkt tot het waken over het gedrag van de EU-lidstaten. Overheidssteun vanuit niet EU-landen kon tot voor kort nog ontsnappen aan deze staatssteunregels. Aangezien dit menigmaal leidde tot oneerlijke concurrentie ging recent een aanvullende regelgeving in voege, namelijk de Verordening betreffende buitenlandse subsidies die de interne markt verstoren (VBS). Dit artikel beschrijft de aanloop naar deze nieuwe regelgeving en geeft een overzich... abonneren of dit artikel kopen.

Langzaam steun voor capaciteitsmechanismen

mr. B.M. Winters en E. de Krom1

Met de invoering van de Eerste Elektriciteitsrichtlijn[2] in 1996 is de Europese elektriciteitsmarkt geleidelijk aan geliberaliseerd. De markt voor de productie van en handel in elektriciteit is als eerste opengegaan voor nieuwe toetreders en daarna zijn de leveringsmarkten stapsgewijs geopend. De Eerste Elektriciteitsrichtlijn is vervangen door achtereenvolgens de Tweede t/m de Vierde Elektriciteitsrichtlijn en daarmee ontstond een interne markt voor elektriciteit.[3]   Elektriciteit heeft als kenmerk dat vraag en aanbod op ieder moment a... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Correspondentie tussen de Staat en de Commissie in het kader van een meldings...

mr. E. Struik en mr. M.C. van Heezik1

Annotatie bij Rechtbank Den Haag 15 november 2023, ECLI:NL:RBDHA:2023:17601 1. Inleiding Hoewel de communicatie tussen een lidstaat en de Europese Commissie ("Commissie") in het kader van een staatssteunmelding in beginsel vertrouwelijk is, vallen niet alle uitgewisselde gegevens onder de geheimhoudingsplicht van artikel 30 van de Procedureverordening.[2] Deze uitspraak van de Rechtbank Den Haag[3] maakt duidelijk dat de Staat in beginsel verplicht is om de krachtens artikel 843a van het Wetboek van burgerlijke rechtsvordering ("Rv") gevorderde corre... abonneren of dit artikel kopen.

Indirecte staatssteun aan goededoelenorganisaties via (nationale) loterijen

mr. S. van der Heul en mr. drs. T.C. Arnold1

Annotatie bij Gerecht van de Europese Unie 15 november 2023, T-167/21 (European Gaming and Betting Association/Commissie) Op 15 november 2023 heeft het Gerecht van de Europese Unie (het Gerecht) een belangwekkend arrest gewezen over indirecte staatssteun. Het Gerecht vernietigt een Commissiebesluit dat betrekking heeft op de Nederlandse kansspelmarkt en de vergunningssystematiek die deze markt ordent. In het arrest beantwoordt het Gerecht de vraag of verlening van de vergunning een indirect voordeel oplevert voor de goededoelenorganisaties, waaraan de vergunningho... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie Europees

mr. A.A. al Khatib en mr. R.D.R. Walon1

Hof van Justitie, 30 mei 2024, ECLI:EU:C:2024:437 Ryanair DAC t. Europese Commissie, C-353/21 P   Inzake: Staatssteun, Tijdelijke kaderregeling voor staatssteun tijdens de COVID-19-uitbraak, Overheidsgarantie voor een lening, Maatregel om een ernstige verstoring van de economie van een lidstaat op te heffen. Feiten Op 13 mei 2020 heeft Finland de Europese Commissie ("Commissie") geïnformeerd over een steunmaatregel voor Finnair Plc. ("Finnair"). Het ging om een staatsgarantie voor 90% van een lening van 600 miljoen euro gedur... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie Nederland

mr. G.A. Dictus1

Rechtbank Rotterdam, 23 februari 2023 (publicatie op 3 juni 2024), ECLI:NL:RBROT:2023:13056 Eiser / het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam[2]   Inzake: geen belanghebbende bij verzoek terugvordering subsidies Inleiding Eiser heeft het college van B&W van Rotterdam verzocht om een aantal subsidiebesluiten ten behoeve van woningverbetering ongedaan te maken en de subsidies terug te vorderen omdat die zouden zijn aan te merken als onrechtmatige staatssteun als bedoeld in artikel 107 van het Verdrag betreffende d... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie België

mr. dr. W. De Cock1

Raad van State: nr. 259.859, 27 mei 2024 Partijen: A.V. t. het Vlaamse Gewest   Inzake: verhuurdersorganisaties, indirecte staatssteun, interstatelijk handelsverkeer, de-minimis Feiten Op 27 mei 2024 verwierp de Raad van State het beroep van A.V. tegen het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2019 'houdende de erkenning en subsidiëring van verhuurdersorganisaties', thans de artikelen 4.217 tot en met 4.231 van het besluit van de Vlaamse regering van 11 september 2021 'tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021'.... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mr. T.J. Binder

Cursussen / Seminars Annual Conference on European State Aid Law 2024: Datum: 7 & 8 november 2024 Locatie: Hybride, online en op locatie te Trier Organisatie: ERA - Academy of European Law State Aid for R&D&I: Datum: 7 & 8 november 2024 Locatie: Hybride, online en op locatie te Athene Organisatie: Lexxion EStALI Workshop: Regional Aid for Productive Investments and State Aid in the Energy Sector: Datum: 21 november 2024 Locatie: Br... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Beleid Europese Commissie

mr. A. Looijestijn-Clearie M.A.

Verordening buitenlandse subsidies Op 12 januari 2023 is Verordening (EU) 2022/2560 betreffende buitenlandse subsidies die de interne markt verstoren in werking getreden. Zij is vanaf 12 juli 2023 van toepassing. Vanaf die datum kan de Commissie ambtshalve onderzoeken instellen. De aanmeldingsplicht voor ondernemingen is op 12 oktober 2023 ingegaan (zie Staatssteun 2023, nr. 2/3). Commissie opent diepgaand onderzoek op grond van verordening buitenlandse subsidies naar de overname van delen van PPF Telecom door e& Op 10 juni 2024 heeft de C... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS