De Wet schriftelijkheid en elektronisch verkeer en online shopping door consumenten
R.E. van Esch
Toen online shopping in opkomst was, werd betoogd dat de ontwikkeling daarvan zou kunnen worden belemmerd door het ontbreken van een adequate juridische bescherming van de consument. Weliswaar was in die tijd de Richtlijn verkoop op afstand1 vastgesteld, maar de Europese wetgever had bij het opstellen van die richtlijn geen rekening gehouden met online shopping. In bijlage 1 bij de richtlijn wordt een overzicht gegeven van communicatietechnieken voor het sluiten van een overeenkomst op afstand.
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
Internet komt in dit overzicht niet voor. Om de werking van de interne markt van de elektronische handel, waarvan online shopping een onderdeel is, te bevorderen, heeft de EU de Richtlijn elektronische handtekeningen2 en de Richtlijn inzake elektronische handel3 vastgesteld. De Europese Commissie heeft nu echter geconstateerd dat de elektronische handel achter blijft bij de verwachtingen en wil onderzoeken in welke mate dit wordt veroorzaakt door een gebrekkig regulerend kader.4
En wat is de situatie in Nederland? Online shopping groeit gestaag in Nederland? In 2009 was de omzet van online consumentenbestedingen in Nederland 6,4 miljard euro. Daarmee werd een stijging ten opzichte van 2008 van 17 procent gerealiseerd.5 Gemiddeld hebben Nederlandse consumenten 6,2 online bestellingen geplaatst in 2009. Zij kopen hun reizen, tickets, erotische producten, muziek en verzekeringsproducten meer via internet dan in de winkel.6 Andere producten worden echter meer in de winkel gekocht dan via internet. Is dit (mede) het gevolg van een tekortschietende regelgeving? De Nederlandse wetgever heeft zich de afgelopen jaren wat betreft privaatrechtelijke regelgeving op het terrein van de elektronische handel en online shopping voornamelijk beperkt tot het volgen van de initiatieven op Europees niveau. Uit de resultaten van het onderzoek van de Europese Commissie zal blijken welk effect deze regelgeving tot nu toe heeft gehad op de werking van de markt van online shopping. In ieder geval lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat het Nederlandse recht ook na de implementatie van de hiervoor vermelde richtlijnen nog een aantal belemmeringen voor de optimale werking van de markt van de elektronische handel bevatte. Zo kon de onzekere (bewijsrechtelijke) status van een elektronisch bericht ertoe leiden dat in bepaalde branches overeenkomsten betreffende bepaalde producten of diensten die online werden aangeboden, uiteindelijk schriftelijk werden gesloten. Voorts konden bijvoorbeeld algemene voorwaarden niet elektronisch ter beschikking worden gesteld als de overeenkomst niet langs elektronische weg werd gesloten. Deze en enkele andere belemmeringen heeft de Nederlandse wetgever weggenomen met de Wet schriftelijkheid en elektronisch verkeer, die op 1 juli 2010 in werking is getreden.7 Ik ga hierna in op deze wet aan de hand van een aantal voorbeelden.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.