Tijdschrift voor Internetrecht

2010 nr. 6

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. K. Konings
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. B. de Vos
mr. J.J.H. Vos

 

Artikel

Hoeveel ruimte is er voor privacy in het internet van dingen?

T.H.A. Wisman en A.R. Lodder*

Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Iedereen heeft het thuis en het gebruik van mobiel internet neemt met de dag toe. Een volgende stap in de ontwikkeling van het internet is om geleidelijk te evolu­eren van een netwerk van onderling verbonden compu­ters naar een netwerk van onderling verbonden objec­ten, van boeken tot auto’s, van elektrische apparaten tot voedsel, en daarmee een ‘internet van dingen’ te creëren, aldus de Europese Commissie in 2009.1 Het Europees Parlement heeft vervolgens in 2010 een resolutie aan­genomen waarin zij overweegt dat alle objecte... abonneren of dit artikel kopen.

De Wet schriftelijkheid en elektronisch verkeer en online shopping door consu...

R.E. van Esch

Toen online shopping in opkomst was, werd betoogd dat de ontwikkeling daarvan zou kunnen worden belemmerd door het ontbreken van een adequate juridische bescher­ming van de consument. Weliswaar was in die tijd de Richt­lijn verkoop op afstand1 vastgesteld, maar de Europese wet­gever had bij het opstellen van die richtlijn geen rekening gehouden met online shopping. In bijlage 1 bij de richtlijn wordt een overzicht gegeven van communicatietechnieken voor het sluiten van een overeenkomst op afstand. Internet komt in dit overzicht niet voor. Om de werking van de inter­ne markt va... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

Onder redactie van M. van der Linden – Smith

Onrechtmatige daad, verkeersgegevens, compu­tervredebreuk, ISP, internetprovider, IP nummer, IP adres, bewijsnood, afgifte persoonsgegevens Eiser vordert dat gedaagde wordt veroordeeld om schrifte­lijk aan internetprovider te verzoeken de Verkeersgegevens te verstrekken ter bewaring aan notaris. Eiser legt aan zijn vordering ten grondslag dat gedaagde onrechtmatig gehan­deld heeft door zich schuldig te maken aan computervrede­breuk. Hij voert aan dat hij voornemens is uit dien hoofde een zaak tegen gedaagde aanhangig te maken en dat hij met het oog daarop belang heeft bij bewaring van de V... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

Onder redactie van J.J. Oerlemans

Nationale wet- en regelgeving Verslag overleg Tweede Kamer wetsvoorstel Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand (Kamerstukken II 2010/11, 32 444, nr. 5) Verslag van 6 oktober 2010. De vaste commissie voor Bin­nenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is van mening dat, onder voorbehoud dat de regering de gestelde vragen van de VVD, CDA, PvdA en SP-fractie tijdig en genoegzaam be­antwoordt, de beraadslaging over het wetsvoorstel voldoen­de is voorbereid. Het wetsvoorstel gaat onder andere over de elektronische aangifte van geboorte, huwelijk en overlijden. De VVD-fractie vraagt zi... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Launch ITenRecht

E. Thole

Op 15 september jl. vond de launch plaats van de website www.ITenRecht.nl, de IT-evenknie van de populaire website Boek9 voor IE-aangelegenheden, eveneens uitgegeven door deLex. Daarmee hebben de IT vakbroeders, net als de IE-specialisten, ook hun eigen internetforum gekregen voor het uitwisselen van knowhow op IT gebied. Wie herinnert zich niet de eerste druk van het boek ‘Internet voor juristen’ van Leo van derWees en Wijnand Renden uit 1995, waarin voor het eerst op eenvoudige wijze uit de doeken werd gedaan hoe internet door ju­risten toegepast kon worden. Wij zijn nu 15 jaar verder. He... abonneren of dit artikel kopen.

Signaleringen

Onder redactie van B.W. Schermer

Google en Facebook in de clinch om importeren contactgegevens Google weigert nog langer Gmail-contactgegevens te de­len met het sociale netwerk Facebook. Gebruikers van Fa­cebook kunnen nu niet langer via Gmail contactgegevens importeren in hun Facebook omgeving of vrienden uitno­digen voor het sociale netwerk. De reden dat Google de ex­portfunctie afsluit voor Facebook is het beleid van het soci­ale netwerk. Facebook staat zelf namelijk géén export van contactgegevens toe. Google zegt te streven naar volledige openheid van data en roept bedrijven op om ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS