Naar een evenwichtigerechtsverhouding tussende aanbieder en de spelervan een MMORPG
A. Petreski*
Met de introductie van de ‘virtual petstore’ (virtuele dierenspeciaalzaak), heeft de spelaanbieder Blizzard Entertainment (hierna: Blizzard) een lucratieve handel opgezet. De verkoop van het virtuele huisdier de ‘celestial steed’, een vliegend paard in het online spel World of Warcraft (hierna: WoW), heeft Blizzard 2 mln USD in 4 uur opgebracht.1 Hieruit kan worden afgeleid dat virtuele werelden en virtuele goederen echte economische belangen voor zowel spelers als spelaanbieders vertegenwoordigen. Deze belangen worden groter naarmate het
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
aantal spelers groeit dat wereldwijd steeds meer tijd en geld in deze werelden investeert.
Virtuele werelden zijn werelden die spelers kunnen betreden na het kopen van een unieke ID (een ‘geïndividualiseerd’ toegangsrecht tot de wereld) met software waarmee een account gemaakt wordt. Daartoe sluiten spelers een overeenkomst met de spelaanbieder, de zogenaamde End User License Agreement (hierna: EULA). Krachtens de meeste EULA’s krijgen spelers alleen een beperkt gebruiksrecht van het account. Op grond van dit gebruiksrecht kunnen spelers afhankelijk van het spelgenre2 in deze werelden een scala aan activiteiten verrichten. De economische waarde van een account voor de speler wordt niet alleen bepaald door het toegangsrecht maar in belangrijke mate ook door de waarde van de verworven virtuele goederen. Deze economische waarde kan voor de speler verloren gaan als de spelaanbieder gebruik maakt van een bevoegdheid tot het nemen van disciplinaire maatregelen die hij in de EULA heeft bedongen, zoals de ontbinding van de overeenkomst met als gevolg de opheffing van het betrokken account. Dit roept de vraag op of het belang van de speler bij toegang tot het account en zijn economische belang in relatie tot de belangen van de spelaanbieder in voldoende mate door ons recht wordt gewaarborgd.
Er zijn verschillende juridische instrumenten om de belangen van de speler te behartigen. Een aantal van deze instrumenten maakt deel uit van het huidige overeenkomstenrecht. Bijvoorbeeld de toetsing van algemene voorwaarden op grond van afdeling 6.5.3 BW, de toetsing van een contractuele bepaling aan de maatstaven van redelijkheid en billijkheid op grond van art. 6:248 BW, transparantieverplichtingen bij overeenkomsten op afstand, de regeling ten aanzien van oneerlijke handelspraktijken enzovoorts. In deze gevallen wordt de mate van bescherming mede bepaald door de bevoegdheden die de speler of andere instellingen als de Consumentenautoriteit worden verleend om de rechten van de speler(s) te handhaven. Mochten deze instrumenten onvoldoende soelaas bieden om de speler een redelijke behartiging van zijn belangen te bieden, dan zou kunnen worden overwogen om nationaal of internationaal het consumentenrecht aan te vullen met (dwingendrechtelijke) regelgeving die de speler een betere bescherming biedt. Daarbij zouden als voorbeeld kunnen dienen de reeds bestaande consumentenbeschermende regelgevingen die thans met name zijn gestoeld op Europese regelgeving. Een meer ingrijpend instrument kan wellicht worden gevonden in het goederenrecht. Indien een virtueel goed in een spel kan worden beschouwd als een goed of een object van een goed en de speler een recht ten aanzien van dat goed kan worden toegekend, wordt hem een recht verleend dat absolute werking heeft, d.w.z. niet alleen werking tegenover de spelaanbieder maar ook tegenover derden.
Het doel van dit artikel is om een overzicht te verschaffen van de instrumenten die het Nederlandse vermogensrecht biedt om de economische belangen van de speler bij de toegang tot het spel en bij virtuele goederen in het spel te behartigen en mede aan de hand van de mogelijkheden tot handhaving vast te stellen in welke mate deze instrumenten voldoende soelaas bieden.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.