Tijdschrift voor Internetrecht
2011 nr. 3
Redactie
Hoofdredactie mr. P. G. van der Putt
|
Redactiemr. B.D.P. van der Eijk mr. I. S. Feenstra mr. H.A.J. de Jong mr. K. Konings mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij mr. M. van der Linden mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek mr. M. T. M. H. Peeters mr. E.P.M. Thole mr. M. Weij mr. R.J.J. Westerdijk prof. mr. G-J. Zwenne
|
Vaste medewerkers M.V. Avanesian LL.B BSc mr. ir. A.P. Engelfriet mr. N. Falot mr. C. Jeloschek mr. V.I. Laan H. W. Roerdink F. Schemkes mr. drs. E.F. Vaal mr. J.J.H. Vos
|
Redactiesecretaris(sen) mr. B. de Vos mr. J.J.H. Vos
|
Artikel
L. Mommers*
Hergebruik van overheidsinformatie staat hoog op de Europese agenda. Dat de praktijk weerbarstiger blijkt dan de beloftes, kan eigenlijk niet als een verrassing komen. De evaluatie van de richtlijn heeft echter weinig spectaculairs gebracht. Wel komt er langzamerhand verbetering in de concrete situatie van hergebruik van juridische overheidsinformatie in Nederland. Zo blijkt uit een case study van binnenuit, na een inventarisatie van ontwikkelingen in wet- en regelgeving.1
1. Inleiding
In een opinie in dit tijdschrift vergeleek ik in 2008 de beschikbaarheid van juridische overheidsinform... abonneren of dit artikel kopen.
A. Petreski*
Met de introductie van de ‘virtual petstore’ (virtuele dierenspeciaalzaak), heeft de spelaanbieder Blizzard Entertainment (hierna: Blizzard) een lucratieve handel opgezet. De verkoop van het virtuele huisdier de ‘celestial steed’, een vliegend paard in het online spel World of Warcraft (hierna: WoW), heeft Blizzard 2 mln USD in 4 uur opgebracht.1 Hieruit kan worden afgeleid dat virtuele werelden en virtuele goederen echte economische belangen voor zowel spelers als spelaanbieders vertegenwoordigen. Deze belangen worden groter naarmate het aantal spelers groeit dat wereldwijd... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
Onder redactie van M. van der Linden – Smith
Noot door M. Weij1
De Rechtbank te Assen (sector kanton) heeft een opvallende uitspraak gedaan over de kwalificatie van een energieleveringscontract onder de wet koop op afstand. Het gaat met name om de vraag of de cooling off periode van toepassing is op een energieleveringscontract. Ondanks een wettelijke uitzondering voor ‘zaken die door hun aard niet kunnen worden teruggezonden’, oordeelt de rechtbank toch dat de cooling off periode van toepassing is.
abonneren of dit artikel kopen.
Wet- en regelgeving
J.J. Oerlemans
Nationale wet- en regelgeving
abonneren of dit artikel kopen.
Overig
B.W. Schermer
Het zijn drukke tijden voor ICT-juristen. Schitterden we vroeger enkel in vakpublicaties, tegenwoordig zie ik regelmatig collega IT-juristen in het 8 uur Journaal om te praten over onderwerpen als privacy, auteursrecht en cybercrime. Waar ik echter een stuk minder juristen heb gezien is in de netneutraliteitsdiscussie. Dat is vreemd, want veel fundamenteler ingrijpen in de werking van het internet kan de wetgever niet.
abonneren of dit artikel kopen.
Onder redactie van B.W. Schermer
Tweede Kamer stemt voor netneutraliteit en ondubbelzinnige toestemming cookies
Op 22 juni stemde de Tweede Kamer over de aanpassingen van de Telecommunicatiewet in verband met de implementatie van het Europese telecompakket. Het meest opzienbarende in de behandeling van het telecompakket was de aanname van een amendement over netneutraliteit en een amendement over ondubbelzinnige toestemming voor cookies. Een kamermeerderheid van D66, PvdA, SP, Groenlinks en de PVV stemde voor het verplicht stellen van netneutraliteitsregels voor providers en voor ondubbelzinnige toestemming voor het... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
2023
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS