Handel met voorwetenschap in Nederland: succesvolbestreden?
mr. drs. R.S. Blok, dr. A.B.M. Soppe en mr. dr. B.P.A. Santen*
De kranten maken met een zekere regelmaat melding van gevallen waarin sprake zou zijn van handel met voorwetenschap. Vanwege de relatief hoge overnamepremie lijkt de verleiding om gebruik te maken van voorwetenschap met name groot bij het fusie- en overnameproces. In dit artikel staat de vraag centraal of wetgeving en toezicht effectief zijn gebleken ten aanzien van het terugdringen van de handel met voorwetenschap bij fusies en overnames op de Nederlandse gereglementeerde effectenmarkt. In dit onderzoek
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
wordt het hele traject aan voorwetenschapregelgeving op effectiviteit onderzocht, vanaf de strafbaarstelling in 1989 tot 2008. Geconcludeerd wordt dat bij 35 van de 184 fusie- en overnameaankondigingen, dat is 19%, hoogstwaarschijnlijk sprake is van handel in effecten met gebruik van voorwetenschap. In totaal werd gemiddeld 38,6% van de totale koersreactie van de doelvennootschap al reeds vóór de eerste officiële aankondiging verwezenlijkt. Bovendien lijkt het alsof de wetgeving in de periode van 1 januari 1999 tot en met 30 september 2005 geen enkel positief effect heeft gehad op het terugdringen van de handel met voorwetenschap. De buitengewone rendementen zijn in die periode aanzienlijk toegenomen ten opzichte van periodes ervoor. Ondanks de boven geconstateerde hardnekkige aanwezigheid van buitengewone rendementen, komen we toch tot de conclusie dat de Nederlandse wetgever op de goede weg is met de voorwetenschapwetgeving en het toezicht daarop. Vooral na de invoering van de Wet marktmisbruik in 2005 en kanteling van de toezichtwetgeving in 2007 hebben we statistisch significant lagere buitengewone rendementen geconstateerd. De Wet marktmisbruik wordt ook wel gezien als het startschot voor een nieuw regime in Nederland. De resultaten uit dit onderzoek bevestigen dit. Niet de (strenge) aanpak met behulp van het wetboek van strafrecht, maar een preventieve aanpak waarbij de verantwoordelijkheid (meer) bij de onderneming wordt gelegd, zoals de geïntroduceerde klikplicht, openbaarmakingplicht en plicht tot het bijhouden van de insiderlijst op straffe van sancties, lijken succesvol te zijn in de strijd tegen gebruik van voorwetenschap.
1. Inleiding
Handel met voorwetenschap is een fenomeen dat met een zekere regelmaat voorkomt in de Nederlandse financiële pers. Zo startte de financiële waakhond Autoriteit Financiële Markten (hierna: AFM) eind oktober 2009 nog een onderzoek naar vermeende handel met voorwetenschap vóór het bod op supermarktconcern Super de Boer. Tussen 7 en 17 september van dat jaar steeg het aandeel Super de Boer zonder richtinggevend nieuws van 2,77 euro naar 3,50 euro, een toename van 26 procent. Op 18 september deed Jumbo een bod van 480 miljoen euro op Super de Boer.
De wetgever is van mening dat handel in effecten met voorwetenschap aan banden gelegd dient te worden omdat dit het vertrouwen in de goede werking van de effectenmarkten schaadt. De verleiding om gebruik te maken van voorwetenschap lijkt vooral actueel bij een fusie- of overnameproces. De direct betrokkenen, ook wel ‘insiders’ genoemd, kunnen koersgevoelige informatie misbruiken. Handel met voorwetenschap voorafgaand aan het publiek maken van een overnamebod wordt ook wel ‘the locus classicus of insider dealing’ genoemd. De fusie- en overname markt blijkt daarom een uitstekend onderzoekgebied om handel met voorwetenschap te analyseren. In dit artikel staat de vraag centraal of wetgeving en toezicht in de periode 1989 tot 2008 effectief zijn gebleken ten aanzien van handel met voorwetenschap bij fusies en overnames op de Nederlandse gereglementeerde effectenmarkt. Door de juridische en economische disciplines te combineren wordt door middel van een ‘event study’ getoetst of de Nederlandse wetgeving effectief is geweest.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.