Tijdschrift voor Financieel Recht

2003 nr. 6/7

Redactie

Hoofdredactie

mr. A.J.A.D. van den Hurk

Redactie

prof. mr. D. Busch
mr. C.J. Groffen
dr. mr. F.M.A. ´t Hart
mr. P. Kerckhaert
mr. I. van der Klooster
mr. R.E. Labeur
mr. drs. N. Lemmers
dr. M.L. Louisse
mr. S.M.C. Nuijten
prof. mr. E.J. van Praag

Redactiesecretaris(sen)

M. Troost

 

Artikel

Het jaarverslag 2002 van de Stichting Autoriteit Financiële Markten

mr. J.L.S.M. Hillen

Vergeleken bij de verslagen over de voorgaande jaren is de opzet van het jaarverslag over 2002 drastisch veranderd. Deze verandering hangt samen met de herziening van de toezichtstructuur en de daarmee verband houdende wijziging en uitbreiding van de toezichtstaken van de AFM als gedragstoezichthouder. Daarnaast lijkt de AFM met de nieuwe opzet ook meer zelfvertrouwen te willen uitstralen. Een en ander heeft geleid tot een fraai en goed leesbaar verslag dat ook nog aantrekkelijk is uitgevoerd. abonneren of dit artikel kopen.

De Wet inzake spaarbewijzen en de bestrijding van fiscale fraude

mr. M. Jurgens

Weinigen onder ons zullen bekend zijn met de Wet inzake spaarbewijzen (‘Wis’)1 en weinigen zullen ook bekend zijn met het feit dat deze wet is bedoeld is om fiscale fraude te bestrijden. In dit artikel zal de Wis worden besproken en zal worden aangegeven wat de rol van de Wis is in het kader van de bestrijding van fiscale fraude. Er zal worden betoogd dat andere regelgeving de Wis overbodig heeft gemaakt als het gaat om die bestrijding en het wordt dan ook tijd om de Wis in te trekken. abonneren of dit artikel kopen.

De ‘negatieve verklaring’ bij een openbaar bod: invulling zorgplicht of brug ...

mr. C.A. Rooke

Mag bij een openbaar bod een effecteninstelling zonder dat de cliënt hiervoor toestemming heeft gegeven diens aandelen aanmelden bij de overnemende vennootschap? Hoe verhoudt zich een dergelijke ‘negatieve verklaring’ met bestaande wet- en regelgeving? Zijn er alternatieven? In dit artikel zal eerst kort de gang van zaken bij de aanmelding in het kader van een openbaar bod worden beschreven. Vervolgens zal aanschouwelijk worden gemaakt welke procedure effecteninstellingen bij een dergelijke ‘corporate action’ kunnen volgen en wat de consequenties zijn voor de positie van zowel de ... abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten Internationaal

mr. B.M. van Beek

2003 Master Credit Derivatives Confirmation Agreement Door middel van deze overeenkomst kunnen partijen die met elkaar een ISDA hebben gesloten, of gaan sluiten, op een sterk vereenvoudigde wijze kredietderivaten documenteren. Wat er eigenlijk gebeurt is dat er tussen het niveau van de ISDA Master Agreement en de bijbehorende Confirmations een raamovereenkomst wordt gevoegd die bepalingen bevat die de betrokken partijen op alle tussen hen af te sluiten kredietderivaten van toepassing willen verklaren. Per transactie wordt er nog steeds een Confirmation opgemaakt, maar die kan vee... abonneren of dit artikel kopen.

§ 307 Sarbanes-Oxley Act of 2002 en de ‘Standards of Professional Conduct’; G...

mr. drs. M.J.C. Somsen

Sinds 30 juli 2002 is (in de Verenigde Staten) de Sarbanes- Oxley Act of 2002 (‘Sox Act’) van kracht.1 (Ook) blijkens haar totstandkomingsgeschiedenis is zij een reactie op (financiële) onregelmatigheden bij – onder meer – Enron Corp.2 (Uiteindelijk) oogmerk van de Sox Act is verbeterde bescherming van investeerders.3 Veel van de daartoe geïntroduceerde regels richten zich tot ondernemingen met een beursnotering in de Verenigde Staten.4 Andere hebben hun accountants5 en advocaten tot onderwerp. abonneren of dit artikel kopen.

Synthetic securitisation: every bank should have one

mr. J.J. de Vries Robbé

Banken gebruiken op grote schaal true sale of ‘traditionele’ securitisatie om hun kapitaalbeslag te verminderen (regulatory capital relief). Ook voor het behalen van economische voordelen (economic capital relief) of als alternatieve bron van funding komt securitisatie veel voor, ook buiten de bancaire sector. Traditionele securitisatie heeft evenwel zijn beperkingen. Bij synthetische securitisatie speelt een groot deel van deze beperkingen niet. Bovendien is het een zeer flexibel instrument om risico te managen. Het is om deze redenen dat synthetische securitisatie in de afgelope... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Uitspraak klachtencommissie DSI, nr. 01-140 (ongepubliceerd)

mr. F.R.H. van der Leeuw

In eerste aanleg was klager van mening dat de instelling, in strijd met de beheerovereenkomst, een te speculatieve portefeuille had samengesteld met een oververtegenwoordiging van technologiefondsen. Partijen waren het erover eens dat de doelstelling was het bereiken van optimale vermogensgroei en niet het genereren van inkomen. Voor het bereiken van die doelstelling was volgens de instelling een gespreide portefeuille met een gemiddeld risicoprofiel nodig. Van een dergelijke portefeuille was volgens de klachtencommissie echter geen sprake, aangezien dan voor niet meer dan 30% in ... abonneren of dit artikel kopen.

Uitspraak Tuchtcommissie DSI, nr. 05

mr. F.R.H. van der Leeuw

Wanneer een bij DSI geregistreerd beleggingsadviseur – zoals verweerder – het dienstverband met zijn werkgever verbreekt, dient de ex-werkgever een referentie zonder voorbehoud af te geven aan DSI. De ex-werkgever was daartoe niet bereid, omdat verweerder naar zijn oordeel onvoldoende besef had van de strekking van de geldende regels. In het bijzonder verwijt de ex-werkgever verweerder onvoldoende controle te hebben uitgevoerd op beschikbare saldi en marginverplichtingen van cliënten, adviezen te hebben verstrekt die leidden tot ongeoorloofde debetstanden en in excessieve mate pri... abonneren of dit artikel kopen.

Uitspraak Klachtencommissie DSI, nr. 01-336

mr. F.R.H. van der Leeuw

Klagers hadden met de bank een beheerovereenkomst gesloten en zijn van mening dat een deel van hun vermogen – € 181 512 – in strijd met de gemaakte afspraken niet op een spaarrekening is gezet, maar in aandelen is belegd. Tijdens het intake-gesprek heeft de bank aanvankelijk voorgesteld om genoemd bedrag liquide te houden en niet te beleggen, maar later in het gesprek is dit voorstel gewijzigd en zou een groter deel van het vermogen worden belegd dan klagers aanvankelijk voor ogen stond. Uiteindelijk is in de bijlage bij de beheerovereenkomst opgenomen dat € 275 000 zou worden bel... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wetten en Regelgeving

mr. M. Peeters

Wijziging van artikel 94 van Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het mededelingsvereiste (28 878) abonneren of dit artikel kopen.

Wetten en Regelgeving

mr. M. Peeters

Uitvoering van Richtlijn nr. 2002/47/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 6 juni 2002 betreffende financiëlezekerheidsovereenkomsten (28 874) abonneren of dit artikel kopen.

Wetten en Regelgeving

mr. M. Peeters

Wijziging van de Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993 in verband met het actualiseren van de solvabiliteitseisen voor het verzekeringsbedrijf (28 838). De vaste commissie voor Financiën heeft op 15 mei 2003 een betrekkelijk kort verslag (28 838, nr. 5) vastgesteld. abonneren of dit artikel kopen.

Wetten en Regelgeving

mr. M. Peeters

Reparatiewet I Financiën De Reparatiewet is op 27 mei 2003 in het Staatsblad gepubliceerd en zal op 1 augustus 2003 in werking treden. Zie Kamerstukken 28 733 voor de parlementaire behandeling van deze wet. abonneren of dit artikel kopen.

Wetten en Regelgeving

mr. M. Peeters

Ministerie van Financiën Besluit van 20 mei 2003 tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 december 1998, houdende bepalingen ter uitvoering van artikel 46, vierde lid, van de Wet toezicht effectenverkeer 1995. abonneren of dit artikel kopen.

Wetten en Regelgeving

mr. M. Peeters

Wijziging Uitvoeringsregeling Wet identificatie bij dienstverlening. ‘[Art. 5 lid 3 Wid] bepaalt dat wanneer een natuurlijke persoon namens een derde aan een instelling verzoekt een dienst te verlenen, die instelling verplicht is de identiteit van die derde vast te stellen. [Art. 5 lid 4 Wid] bepaalt dat een instelling die weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de natuurlijke persoon die voor haar verschijnt niet voor zichzelf optreedt, redelijke maatregelen dient te treffen teneinde de identiteit van de cliënt voor wie zij optreedt te achterhalen. De onderhavige regeling verl... abonneren of dit artikel kopen.

Wetten en Regelgeving

mr. M. Peeters

Diverse regelingen in verband met kostenverhaal Zonder verder commentaar worden hierna zes recente regelingen vermeld die alle betrekking hebben op het in rekening brengen van toezichtskosten aan onder toezicht staande instellingen. Alle regelingen zijn gepubliceerd in de Staatscourant van 28 mei 2003 (nr. 102). – Regeling houdende wijziging van de Kostenregeling verzekeringsbedrijf 1996 en van de Regeling toezichtskosten Wet toezicht effectenverkeer 1995 in verband met het in rekening brengen van vaste toezichtskosten; – Regeling tot vaststelling van de bedragen voor de Regeling... abonneren of dit artikel kopen.

Wetten en Regelgeving

mr. M. Peeters

Autoriteit Financiële Markten ‘Toezichtskostenverhaal’ is ook het onderwerp van de volgende besluiten van de AFM (zie eveneens Stcrt. 2003, 102): – Kostenregeling AFM Wtk; – Vaststelling bedragen Kostenregeling AFM Wtk. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS