Tijdschrift voor Financieel Recht

2015 nr. 1/2

Redactie

Hoofdredactie

mr. A.J.A.D. van den Hurk

Redactie

prof. mr. D. Busch
mr. C.J. Groffen
dr. mr. F.M.A. ´t Hart
mr. G. Kastelein
mr. P. Kerckhaert
mr. I. van der Klooster
mr. R.E. Labeur
mr. drs. N. Lemmers
dr. M.L. Louisse
mr. S.M.C. Nuijten
mr. R.K. Pijpers
prof. mr. E.J. van Praag

Vaste medewerkers

mr. L. A. van Amsterdam
mr. N. Dekker
mr. M. van Eijck van Heslinga
mr. R.J.C. Goudswaard
mr. drs. A.J. Graafland
mr. E. Kempenaar
mr.T. Klerks
mr. N. van der Meer Mohr
mr. A.A. Pasaribu
mr. W. Pronk
mr. M.C.J. Reuling
mr. W. Roëll
mr. C. Russcher
mr. S. Uijldert
mr. T. Waterbolk

Redactiesecretaris(sen)

M. Troost
mr. P.M. van Vliet

 

Inleiding

Nieuw jaar, meer regels

Het zal niemand ontgaan zijn dat de omvang en complexiteit van regels voor de financiële sector de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen. Met man en macht proberen financiële ondernemingen de impact van de regelstroom te beheersen. Hun compliance afdelingen groeien exponentieel. In een krantenbericht medio vorig jaar werd fijntjes opgemerkt dat alle pagina’s van financiële wet- en regelgeving achter elkaar tien kilometer papier opleveren. Ik verwacht dat daar het komend jaar weer vele meters aan toegevoegd worden. In dit voorwoord blik ik vooruit op een aantal nieuwe... ...lees meer

Artikel

Wijzigingswet financiële markten 2015: wat verandert er voor concernfinancier...

mr. L.H.R. Smit en mr. A.I. Gospodinov*

Art. 2:11 Wft (het bankverbod) kent een uitzondering voor concernfinancieringsmaatschappijen, namelijk maatschappijen die specifiek voor een concern financiering aantrekken. De voorwaarden waaronder zij zijn uitgezonderd van het bankverbod en gelden mogen aantrekken van het publiek zijn neergelegd in art. 3:2 van de Wft. De auteurs beschrijven in deze bijdrage de problemen rondom de huidige regeling en het effect dat de Wijzigingswet financiële markten 2015 zal hebben op deze problemen met ingang van 1 januari 2015. In het bijzonder wordt geconstateerd dat ‘oneigenlijk gebr... abonneren of dit artikel kopen.

Mededeling van voorwetenschap bij verkoop van bank­leningen: normale bedrijfs...

mr. C.A. Rooke, mr. ing. M. Mouthaan en mr. S. van Gerrevink

Mededeling van voorwetenschap is verboden tenzij dit geschiedt in de normale uitoefening van werk, beroep of functie. Deze uitzondering dient restrictief te worden uitgelegd. Toch menen de auteurs dat een bank die een lening wenst te verkopen onder bepaalde voorwaarden daar een beroep op kan doen. Een van die voorwaarden is het treffen van voorzorgsmaatregelen en daarvoor doen zij enkele aanbevelingen op basis van het regime voor marktpeilingen van de verordening marktmisbruik.1. InleidingHet is in beginsel verboden voorwetenschap aan een derde mee te delen. Mededelingen in de ... abonneren of dit artikel kopen.

Territoriale of nationale werking van de Wwft-meldplicht?

mr. N. Smeets*

Instellingen die kennis krijgen van ongebruikelijke transacties, moeten deze op grond van de Wwft melden bij de FIU. Deze Wwft-meldplicht is echter volgens de wettekst niet gelimiteerd tot slechts in Nederland gevestigde instellingen, of in Nederland uitgevoerde transacties. Toch moet aangenomen worden dat deze wet een stilzwijgende beperking van het toepassingsbereik kent. Maar hoe luidt deze beperking? Is sprake van een territorialiteits- of nationaliteitsbeginsel, of geldt wellicht het Home Member State principle? Een eenduidige, kenbare norm is gewenst.Inleiding... abonneren of dit artikel kopen.

De parallel debt in Curaçao

mr. D.S. Mansur*

Sinds 1 januari 2012 bepaalt het nieuwe lid 3 van art. 231 van Boek 3 van het Curaçaose Burgerlijk Wetboek dat een vordering waarvoor pand of hypotheek wordt gegeven, kan toekomen aan een ander dan de pand- of hypotheekhouder. In dit artikel gaat schrijfster in op de vraag of, na de invoering van deze bepaling, een parallel debt-constructie achterwege kan blijven wanneer Curaçaose zekerheidsrechten aan een zekerheidsagent worden verstrekt die namens een syndicaat van banken als zekerheidsnemer optreedt.]1. InleidingEén van de typische Nederlandsrechtelijke a... abonneren of dit artikel kopen.

Een introductie tot het nieuwe standaard clearingcontract voor otc-derivaten;...

mr. P. Heemskerk en mr. R.A. Stegeman

Deze bijdrage is het tweede deel van het tweeluik over het ISDA/FOA Client Cleared OTC Derivatives Addendum en behandelt de onderpandbepalingen daarvan. Net als de rest van het Addendum zijn deze weinig toegankelijk. Het verwondert dus niet dat sommige gebruikers van het Addendum ook hiermee worstelen, niet zelden omdat zij moeite hebben de achtergrond en betekenis ervan te doorgronden. De auteurs bespreken daarom achtereenvolgens de belangrijkste kenmerken van onderpandverstrekking bij de clearing van otc-derivaten en de belangrijkste onderpandbepalingen van het Addendum.1. Introdu... abonneren of dit artikel kopen.

UCITS V and beyond

J.E. de Klerk en R. Slange*

Nu de stofwolken omtrent de Alternative Investment Fund Manager Directive (hierna AIFMD)[1] grotendeels zijn opgetrokken, is het tijd om ons te richten op die andere belangrijke richtlijn met betrekking tot beleggingsinstellingen: de UCITS-richtlijn.[2] Op 28 augustus 2014 is Richtlijn 2014/91/EU (hierna UCITS V) in het publicatieblad van de Europese Unie gepubliceerd.[3] UCITS V is een wijzigingsrichtlijn die de huidige UCITS-richtlijn (ook wel UCITS IV genoemd) op drie gebieden aanpast: beloningen, bewaarder en sancties. Veel van deze wijzigingen zijn gelijk aan de... abonneren of dit artikel kopen.

Rondom het nieuws - Ontwikkelingen met betrekking tot herstel en afwikkeling ...

mr. A.J.A.D. van den Hurk*

In de periode 21 november 2014 tot en met 19 december 2014 consulteerde het Ministerie van Financiën een voorontwerp voor een wetsvoorstel voor de implementatie van de richtlijn voor herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingen (Bank Recovery and Resolution Directive, BRRD)[1], waarmee het wetsvoorstel de uitwerking vormt voor Nederland van het Europees kader voor herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingen.[2] Zoals de naam van de richtlijn aangeeft is de BRRD primair gericht op banken en beleggingsondernemingen. In deze bijdrage ga ... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

mr. drs. S.J. Hoes-Weishut, mr. H. de Rooij en mr. A.E.E. Verspyck Mijnssen*

Geschillencommissie Financiële DienstverleningGeschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-455 d.d. 30 december 2014 Consument / Hof Hoorneman Bankiers N.V. (‘Aangeslotene’) - SHWInzake: nalaten onderzoek in te stellen bij een wijziging beleggingsportefeuilleConsument en Aangeslotene zijn op 1 oktober 2001 een ‘beheerovereenkomst’ aangegaan met als doelstelling vermogensgroei. Consument heeft daarvoor een bedrag van € 784.813 ingelegd. 59% daarvan werd belegd op basis van Value Investing (55-75% aandelen en 25-45% vastrente... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Nieuws

mr. W.M. Haverkamp, mr. E.S. Sijmons en mr. M. Warmerdam

Wet- en regelgeving nationaalConsultatie Implementatiewet Europees kader voor herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingenOp 21 november 2014 is het concept wetsvoorstel en de ontwerp toelichting van de Implementatiewet Europees kader voor herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingen ter consultatie gepubliceerd. Het wetsvoorstel implementeert de Richtlijn voor herstel en afwikkeling van banken en beleggingsondernemingen (Bank Recovery and Resolution Directive,BRRD) (2014/59/EU), en geeft uitvoering aan de Verordening in... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS