mr. M.G.J. van der Velden1Directeur Scholten van het Havenbedrijf Rotterdam heeft begin jaren 2000 allerlei garanties afgegeven waar al jarenlang discussie over bestaat. Zowel gemeente Rotterdam in de Residex-zaak, als het Havenbedrijf Rotterdam NV in de Commerz Nederland-zaak, proberen met een beroep op het staatssteunverbod van artikel 107 lid 1 VWEU onder hun betalingsverplichtingen uit te komen. Het zal nog enige tijd duren, voordat duidelijk is of en in hoeverre hen dat zal lukken. Met zijn arrest van 17 september 2014 in de zaak C-242/13 Commerz Nederland/... abonneren of dit artikel kopen.
mr. I.P.M. Ligteringen en mr. A.M. Serra1Het ‘staatssteunproof’ aangaan van een vastgoedtransactie is er niet eenvoudiger op geworden. Tot voor kort werd vrij algemeen aangenomen dat de Mededeling van de Commissie uit 1997 over de verkoop van grond en gebouwen door openbare instanties (hierna: ‘de Mededeling’) het uitgangspunt was voor een staatssteunvrije vastgoedtransactie. Bovendien werd verondersteld dat deze mededeling analoog toegepast mocht worden op andere vastgoedtransacties, zoals de aankoop van vastgoed of het vestigen van een recht van erfpacht. Op grond van de genoemde Mededeling werd aangenome... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M. Rijke MA, W. Roks-Mauritz MSc en drs. M. Visser1In deze bijdrage bespreken we het beginsel van de particuliere marktdeelnemer (Market Economy Operator Principle, ook wel aangeduid als het criterium van de marktdeelnemer in een markteconomie, hierna: MEOP) bij de toetsing van steunmaatregelen. De toetsing van maatregelen aan het MEOP is inherent economisch, maar zal geplaatst worden in de context van recente jurisprudentie van de Unierechter en de belangrijkste beleidsdocumenten van de Europese Commissie (‘Commissie’), in het bijzonder de concept-mededeling ten aanzien van het beg... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M. Aalbers en mr. H.C. Lejeune (Europees)mr. dr. A.D.L. Knook (Nationaal)The Queen, op verzoek van Eventech Ltd v. Parking AdjudicatorInzake: prejudiciële verwijzing, begrip staatssteun, staatsmiddelen, economisch voordeel, selectief voordeel, effect interstaatse handelDeze prejudiciële beslissing betreft de uitleg van diverse basisbegrippen van art. 107 lid 1 VWEU. De prejudiciële verwijzing is ingediend door de Court of Appeal van Engeland en Wales in het kader van een geding tussen Eventech en Parking Adjudicator betreffende de rechtmatigheid van het door Transport for London (hierna: ‘TfL’) en het grootste deel van de London Boroughs (L... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M. Aalbers en mr. H.C. Lejeune (Europees)mr. dr. A.D.L. Knook (Nationaal)Commissie/FrankrijkInzake: niet-nakoming, onrechtmatige steun, terugvorderingDeze zaak betreft een procedure inzake niet-nakoming van de Commissie tegen Frankrijk ex art. 108 lid 2 VWEU. De Commissie claimt dat Frankrijk handelt in strijd met Commissiebesluit 2009/402/EG door verleende steun aan landbouwproducenten niet terug te vorderen. Dit betrof steun aan fruit- en groentetelers in het kader van zogeheten ‘noodplannen’ (‘plans de campagne’). De opzet van de noodplannen, die tot 2002 steun aan de Franse groente- en fruitsector mogelijk maakten, was drieledig. Allere... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M. Aalbers en mr. H.C. Lejeune (Europees)mr. dr. A.D.L. Knook (Nationaal)Frankrijk/Commissie en Orange/CommissieInzake: selectief voordeel, sociale zekerheid, privatisering staatsbedrijf, gelijkschakeling loonheffingen sociale zekerheidspremies, art. 107 lid 3 onder c VWEU Deze twee zaken draaien om een beroep tot nietigverklaring van Commissiebesluit 2012/540/EU, verzocht door zowel Frankrijk als telecomaanbieder Orange. De gecombineerde feiten van deze zaken zijn als volgt. In 1996 werd door de Franse staat besloten France Télécom (de rechtsvoorganger van Orange), op dat moment een staatsbedrijf, gedeeltelijk te privatiseren. De rechtsvorm van... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M. Aalbers en mr. H.C. Lejeune (Europees)mr. dr. A.D.L. Knook (Nationaal)Ryanair Ltd./Europese Commissie
Inzake: belasting op vliegtuigpassagiers, voordeel, selectief karakter, aanwijzing van de steunbegunstigden
Deze zaak betreft het succesvolle beroep tot nietigverklaring van een besluit betreffende de Ierse Air Travel Tax. De litigieuze maatregel is een accijns op elk vertrek van een passagier uit Ierland die rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappijen wordt geheven. De hoogte van de accijns werd bepaald op basis van twee categorieën: voor vluchten minder dan 300 kilometer €2,00 en voor alle overige afstanden €10,00.
abonneren of dit artikel kopen.
mr. M. Aalbers en mr. H.C. Lejeune (Europees)mr. dr. A.D.L. Knook (Nationaal)Frankrijk tegen Europese Commissie
Inzake: reddings- en herstructureringssteun
De uitspraak betreft een beroep tot nietigverklaring van besluit 2012/397EU van 24 oktober 2011 betreffende steunmaatregel SA.32600 (2011/C). De steunmaatregel in kwestie betrof reddingssteun die door de Franse spoorwegmaatschappij, het overheidsbedrijf SNCF Participations SA, aan SeaFrance was toegekend. Deze steun was door de Commissie onverenigbaar verklaard met de interne markt.
SeaFrance verkeerde in zwaar weer. Voorafgaand aan het bestreden besluit is er een aantal pogingen gewees... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M. Aalbers en mr. H.C. Lejeune (Europees)mr. dr. A.D.L. Knook (Nationaal)De Minister van Financiën tegen de stichting Stichting Beheer SNS Reaal e.a.
Inzake: onteigening, schadeloosstelling, verdiscontering van staatssteun
De conclusie van de A-G werd in het vorige nummer van dit tijdschrift uitvoerig besproken. Inmiddels heeft de Hoge Raad bij beschikking van 20 maart jl. het beroep van de Minister van Financiën (‘de Minister’) ter zake van de verdiscontering van de verleende staatssteun afgewezen.
Wat was er aan de hand?
Als gevolg van de kred... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M. Aalbers en mr. H.C. Lejeune (Europees)mr. dr. A.D.L. Knook (Nationaal)Metterwoon c.s. tegen de Staat der Nederlanden
Inzake: Wet verhuurdersheffing, staatssteun, daeb- en niet daeb-activiteiten
Op 4 juni 2014 hebben Metterwoon c.s. (die verhuurder of aandeelhouder van verhuurders van woningen in de gereguleerde sector zijn) hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag van 7 mei 2014. Metterwoon c.s. hebben bezwaar tegen de Wet maatregelen woningmarkt 2014 II, meer in het bijzonder tegen de daarin opgenomen verhuurderheffing en de heffingsvermindering, tegen de afspraken in het Aedes-akk... abonneren of dit artikel kopen.
mr. A.A. Geelhoed en mr. J.M. Dijkman-Uulders (Besluiten)mr. A. Looijestijn-Clearie (Beleid)januari - maart 2015
Besluiten
Steunmaatregelen SA.35888, SA.37220 en SA.38225 – Herstructureringssteun van Cyprus aan Cyprus Airways betreft ongeoorloofde staatssteun, besluiten van de Commissie van 9 januari 2015
In haar besluiten betreffende steunmaatregelen SA.35888, SA.37220 en SA.38225 komt de Europese Commissie, na afronding van twee formele onderzoeksprocedures, tot het oordeel dat verscheidene steunmaatregelen van Cyprus die allen betrekking hebben op de herstructurering van Cyprus Airw... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M. Aalbers en mr. L. AmentNieuwe Woningwet aangenomen door Eerste Kamer
Op 17 maart 2015 heeft de Eerste Kamer unaniem ingestemd met de nieuwe Woningwet.[1] Met deze wet beoogt de Minister van Wonen en Rijksdienst (de Minister) spelregels te creëren voor de sociale huursector, waarbij woningcorporaties zich hoofdzakelijk dienen te richten op hun kerntaak: het aanbieden van sociale woninghuisvesting voor mensen met een inkomen (artikel 47 Woningwet). Deze taak betreft een zogeheten dienst van algemeen economisch belang (DAEB). Bij de nieuwe Woningwet hoort een Algemene Maatregel van Bestuur[2] (AMvB... abonneren of dit artikel kopen.
mr. A. van der Linden LLMCursussen / Seminars
Basiscursus (Europese) subsidies en staatssteun
Datum: 17 november 2015, locatie: Utrecht, organisator: OSR Juridische Opleidingen
Tijdens de basiscursus (Europese) subsidies en staatssteun wordt de systematiek van deze twee rechtsgebieden en de meest actuele ontwikkelingen behandeld. Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden wordt onder meer ingegaan op het beëindigen van subsidierelaties, subsidiesancties en de rechtsbescherming van de subsidieontvanger. Verder wordt ingegaan op de vraag wanneer sprake is van staatssteun bij onder... abonneren of dit artikel kopen.