Rondom het nieuws. Het rapport van de evaluatiecommissie nationalisatie SNS REAAL
prof.mr. D. Busch*
Voor de kwaliteit van het toezicht op de financiële sector en de daarop actieve spelers is het van cruciaal belang dat toezichthouders leren van gemaakte toezichtfouten en de toezichtregels zonodig worden aangepast. In Nederland is de inmiddels gebruikelijke marsroute als volgt. Als in een dossier twijfels bestaan of de toezichthouders wel adequaat toezicht hebben gehouden, roept de minister van Financiën - al dan niet op aandringen van de Tweede Kamer - een onafhankelijke commissie van
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
wijzen in het leven om de zaak te onderzoeken en aanbevelingen te doen aan de toezichthouders en de wetgever. De rapporten over bijvoorbeeld de overnamestrijd rondom ABN AMRO, de Icesave-affaire en de ondergang van DSB Bank getuigen daarvan.1 Het zal weinig verbazing wekken dat ter evaluatie van de nationalisatie van SNS REAAL d.d. 1 februari 2013 dezelfde route is bewandeld, al was in dit geval niet alleen het ministerie van Financiën de opdrachtgever, maar ook de raad van commissarissen van DNB. Bovendien ging het in het geval van SNS REAAL niet alleen om een evaluatie van de rol van een financiële toezichthouder (DNB), maar ook om die van het ministerie van Financiën zelf.2 Op donderdag 23 januari 2014 om 11.00 uur precies presenteerde de evaluatiecommissie nationalisatie SNS REAAL (hierna: de Commissie) haar 413 pagina’s tellende rapport (inclusief bijlagen en personenregister) (hierna: het Rapport).3 Het Rapport is op dezelfde dag aan de Tweede en Eerste Kamer gestuurd, gelijktijdig met de door het ministerie van Financiën verrichte evaluatie van de Interventiewet.4 Het Rapport wordt in het navolgende op hoofdlijnen besproken. Voor zover relevant voor een bespreking van het Rapport wordt ook ingegaan op de evaluatie van de Interventiewet door het ministerie van Financiën. Ook de kabinetsreactie op het Rapport5 en de reactie van de raad van commissarissen en de directie van DNB6 worden besproken. Tevens besteed ik enige aandacht aan (eventuele) civiele aansprakelijkheid van DNB en oud-bestuurders en oud-commissarissen van SNS REAAL. Ik sluit af met een korte conclusie.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.