Rondom het nieuws - Virtuele valuta: (toezichtrechtelijke) stand van zaken
mr. J. Baukema*
Sinds het begin van dit jaar neemt vrijwel dagelijks een financieel toezichthouder of overheid ergens ter wereld een (nader) standpunt in ten aanzien van het gebruik en/of de mogelijke regulering van virtuele (alternatieve) valuta’s zoals bitcoin. Een aantal ‘incidenten’ rond virtuele munteenheden in de loop van dit jaar vormt daarvoor mede aanleiding. Deze gebeurtenissen hebben een aantal zwaktes van het huidige systeem van virtuele valuta’s blootgelegd. Zo zijn cybercriminelen in staat geweest virtuele valuta’s te gebruiken
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
als middel voor witwassen en belastingontduiking. Ook zijn van gebruikers grote hoeveelheden virtuele munten buitgemaakt. Als gevolg van deze en andere recente ontwikkelingen hebben sommige autoriteiten simpelweg besloten op ‘safe’ te spelen door het gebruik van virtuele valuta’s nagenoeg te verbieden.[1] Andere kiezen juist voor een minder vijandige aanpak door marktpartijen uitsluitend te waarschuwen voor de risico’s verbonden aan het gebruik van virtuele valuta’s. Slechts in een aantal gevallen is tot daadwerkelijke regulering besloten.Deze bijdrage geeft, in vervolg op mijn bijdrage over bitcoin welke al eerder in dit tijdschrift verscheen,[2] een overzicht van belangrijke (toezichtrechtelijke) ontwikkelingen die zich in de afgelopen maanden rond virtuele alternatieve valuta hebben voorgedaan.[3] In de eerste paragraaf wordt een korte introductie gegeven ten aanzien van dit fenomeen. Omdat virtuele munteenheden vaak in één adem worden genoemd met bitcoin, wordt daar met name bij stilgestaan. In de tweede paragraaf komt een aantal incidenten rond virtuele valuta’s (bitcoin) aan de orde. Vervolgens wordt in de derde paragraaf een overzicht gegeven van recente uitlatingen over deze materie van toezichthouders van de lidstaten, waaronder De Nederlandsche Bank (hierna: DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (hierna: AFM). In de vierde paragraaf wordt aandacht besteed aan een opinie over virtuele valuta’s die de Europese Bankenautoriteit (hierna: EBA) op 4 juli 2014 heeft gepubliceerd. Via dit document geeft EBA onder andere handvatten voor eventuele Europese regelgevende maatregelen op dit terrein. In paragraaf vijf wordt deze bijdrage afgesloten met een aantal afrondende opmerkingen.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.
Verder in dit artikel:
2. Virtuele (alternatieve) valuta
3. Incidenten
4.Toezichtrechtelijke ontwikkelingen
4.1 DNB en AFM
4.2 Toezichthouders EU lidstaten
4.3 Europese Bankenautoriteit
5. Afronding