Tijdschrift voor Arbeid & Onderneming Arbeidsrecht – Ondernemingsrecht – Medezeggenschapsrecht 2015 nr. 2

Interview met prof. dr. A.H.G Rinnooy Kan

mr. M. van Eck en mr. P.A.M. Witteveen1

Artikel kopen € 79,00 excl. BTW

In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.

Het centrale onderwerp van het interview met de heer Rinnooy Kan betrof: de ontwikkelingen rond de regelgeving inzake het beloningsbeleid in de financiële sector. Natuurlijk komt het thema van de variabele beloning dan uitgebreid aan de orde, zowel als onderdeel van het beloningspakket maar ook in relatie tot het te voeren beleid op het gebied van risicomanagement.De heer Rinnooy Kan is thans onder meer Universiteitshoogleraar aan de UvA. Voorheen was hij onder andere voorzitter van de Raad van Toezicht van De Nederlandsche Bank, Voorzitter van de SER, lid van de Raad van Bestuur van ING Groep en Voorzitter van het VNO. In het interview heeft de heer Rinnooy Kan enkel zijn persoonlijke opvattingen weergegeven.

U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.

Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.


Verder in dit artikel:

De wet- en regelgeving rond het onderwerp beloning in de financiële sector wordt steeds gedetailleerder en fijnmaziger. Hoe beoordeelt u die ontwikkeling?

Dat was misschien helemaal niet gebeurd als de financiële sector zijn eigen zaakjes goed op orde zou hebben gehad. Is dat een stelling die u aanspreekt?

Wat vindt u ten principale van het concept variabele beloning als onderdeel in het beloningsbeleid, in het bijzonder in relatie tot risicomanagement?

Zit het probleem dan in wat in het jargon heet, de targetsetting?

Het bereik van de nieuwe regelgeving is sterk uitgebreid. Is dat proportioneel en voldoende gerechtvaardigd? Is er nog een voldoende relatie met het oogmerk van risicobeheersing?

Veel van de elementen die u nu noemt, zitten ook al in de Regeling beheerst beloningsbeleid, die een aantal jaren geleden werd ingevoerd. En nu is er sinds 6 februari 2015 de Wet beloningen financiële ondernemingen. Critici betogen dat we misschien eerst het effect van die regeling hadden moeten afwachten in plaats van nu alles in cement te gieten en in een wettelijke regeling te verankeren? Is dat een gedachte die u aanspreekt?

De aandacht concentreert zich nu in feite op het bonus plafond van 20%. Andere elementen die verankerd waren in die Regeling beheerst beloningsbeleid lijken op de achtergrond te zijn geraakt. Is er niet het risico dat 'men' denkt dat met het bonusplafond de onverantwoorde prikkels zijn uitgebannen?

Zegt u daarmee eigenlijk dat de financiële sector deze 'ongunstige bejegening' vanuit samenleving en politiek over zich heen moet laten komen?

We spreken nu met name over de variabele beloning, maar binnen het arbeidsvoorwaardenbeleid en de cultuur van ondernemingen in de financiële sector zitten op andere terreinen allerlei prikkels die perverse elementen in zich (kunnen) dragen, zoals bijvoorbeeld: promotiebeleid, ontslagbeleid. Zou ook in dat opzicht de regelgever disciplinerend moeten optreden om te voorkomen dat dié instrumenten worden ingezet al dan niet ten behoeve van hetzelfde doel als waarvoor variabele beloningen kunnen worden ingezet?

Wat u betreft zou regelgeving dus niet perse moeten opschuiven naar het (ook) inzetten van deze niet-financiële instrumenten?

Schiet de regelgeving zijn doel niet voorbij door veel regels uit te breiden tot ieder personeelslid? De Nederlandse regelgeving gaat ver, ook in vergelijking tot andere landen.

Wat doet deze regelgeving voor de internationale concurrentiepositie van Nederland? Volgens velen zou het slecht zijn voor onze concurrentiepositie en investeerders afschrikken.

Is deze regelgeving voldoende om de negatieve beeldvorming in de financiële sector weer te keren of zou er meer moeten gebeuren? Zo ja, wat dan?

Vindt u dat het lerend vermogen in de financiële sector voldoende is? U zegt, laten we hopen dat die incidenten nu zoveel mogelijk wegblijven, maar ze zijn er steeds weer. Duidt dat op gebrek aan lerend vermogen?

Er is recent tuchtrecht ingevoerd in de financiële sector. Wat zijn uw gedachten over de effectiviteit binnen de bancaire wereld? Of is het meer symbolisch?

Deel deze pagina:

Nog niet beoordeeld

Bijlage(n)

  • Bijlagen zijn alleen beschikbaar voor abonnees.

Artikel informatie

Type
Artikel
Auteurs
mr. M. van Eck en mr. P.A.M. Witteveen1
Auteursvermelding
Ik ben auteur van dit artikel
Datum artikel
Uniek Den Hollander publicatienummer
UDH:TvAO/12248

Verder in 2015 nr.2

 Ter Visie

1. Op zoek naar een nieuwe regulering van arbeidHoewel de meesten niet zo ver gaan te stellen dat de arbeidsovereenkomst als instituut ter bescherming van de belangen van de werknemer haar langste ...

 Annotatie - Social dumping: Europese hof slaat linksaf

HvJEU 12 februari 2015, zaak C-396/13 (Sähköalojen ammattilliitto ry/Elektrobudowa Spolka Akcyjna)1. InleidingHet gaat Polen voor de wind sinds het land in 2004 toetrad tot de Europese Unie (EU). P...

 Belangenverstrengeling bij bestuurders: Balanceren bij de uitoefening van de fiduciaire bestuurstaak

1. Vennootschappelijk en persoonlijk belang Bestuurders dragen verschillende petten. Zij hebben daarbij te maken met verschillende belangen. Aan de ene kant is er de vennootschapsrechtelijke rol al...

 Interview met prof. dr. A.H.G Rinnooy Kan

Het centrale onderwerp van het interview met de heer Rinnooy Kan betrof: de ontwikkelingen rond de regelgeving inzake het beloningsbeleid in de financiële sector. Natuurlijk...

 Juridische bijsluiter bij interview met prof. dr. A.H.G. Rinnooy Kan

In deze 'bijsluiter' zullen de opmerkingen van prof. dr. A.H.G. Rinnooy Kan (Rinnooy Kan) in het interview in dit blad in een breder kader worden geplaatst. Sommige van de gebruikte termen en verwi...

 De regulering van bonussen in de financiële sector – over stijgende salarissen en andere gevolgen van dien

Verschillende media hebben melding gedaan van het feit dat de vaste salarissen in de top van de financiële sector de voorbije periode zijn gestegen.[2] Hierbij is er maatschappel...

 ‘Driekwart dwingend ontslagrecht’, een reactie

In een interessant betoog over het driekwartdwingend ontslagrecht snijdt Even[2] de problematiek rond de gebondenheid aan de ontslag-cao aan en vraagt hij zich af of de oplossing van de door hem ge...