Tijdschrift voor Arbeid & Onderneming

Arbeidsrecht – Ondernemingsrecht – Medezeggenschapsrecht

2015 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

mr. drs. A.M. Helstone

Redactie

mr. dr. J.H. Bennaars
prof. mr. dr. J.H. Even
mr. S. Sikkink
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. A. Zwanenburg

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Diepenbach

 

Artikel

Ter Visie

prof. dr. R.M. Beltzer1

1. Op zoek naar een nieuwe regulering van arbeidHoewel de meesten niet zo ver gaan te stellen dat de arbeidsovereenkomst als instituut ter bescherming van de belangen van de werknemer haar langste tijd heeft gehad, ligt haar huidige vormgeving onder zwaar vuur. De bedreigingen – sommigen zullen zeggen: kansen – komen, als ik het goed zie, van twee kanten die duidelijk met elkaar samenhangen. Ten eerste is de arbeidsovereenkomst door de jaren steeds zwaarder beladen; van verlichting is zelden sprake geweest.[2] Hoewel werkgevers zelf de arbeidsovereenkomst kunnen verzwaren... abonneren of dit artikel kopen.

Annotatie - Social dumping: Europese hof slaat linksaf

mr. P.C. Vas Nunes1

HvJEU 12 februari 2015, zaak C-396/13 (Sähköalojen ammattilliitto ry/Elektrobudowa Spolka Akcyjna)1. InleidingHet gaat Polen voor de wind sinds het land in 2004 toetrad tot de Europese Unie (EU). Polen is dankzij de vier vrijheden van het VWEU een succesverhaal. Een voorbeeld van dat succes is het elektrotechnisch installatiebedrijf Elekrobudowa. Na de val van de muur werd het verzelfstandigd, geprivatiseerd en naar de beurs gebracht. Het heeft nu vestigingen in negen landen, ook buiten de EU. Het betaalt mede dankzij deze buitenlandse expansie lonen die hoger liggen da... abonneren of dit artikel kopen.

Belangenverstrengeling bij bestuurders: Balanceren bij de uitoefening van de ...

mr. S.J. Sterk1

1. Vennootschappelijk en persoonlijk belang Bestuurders dragen verschillende petten. Zij hebben daarbij te maken met verschillende belangen. Aan de ene kant is er de vennootschapsrechtelijke rol als bestuurder. Vanuit die rol heeft de bestuurder een fiduciaire taak. Doorgaans heeft de algemene vergadering (hierna: AV) de bestuurder benoemd en daarmee de onderneming als het ware in diens handen gelegd. De AV mag er dus op vertrouwen dat de bestuurder de belangen van de vennootschap en de belangen van de daaraan verbonden onderneming dient en – indien van toepassing – ook ... abonneren of dit artikel kopen.

Interview met prof. dr. A.H.G Rinnooy Kan

mr. M. van Eck en mr. P.A.M. Witteveen1

Het centrale onderwerp van het interview met de heer Rinnooy Kan betrof: de ontwikkelingen rond de regelgeving inzake het beloningsbeleid in de financiële sector. Natuurlijk komt het thema van de variabele beloning dan uitgebreid aan de orde, zowel als onderdeel van het beloningspakket maar ook in relatie tot het te voeren beleid op het gebied van risicomanagement.De heer Rinnooy Kan is thans onder meer Universiteitshoogleraar aan de UvA. Voorheen was hij onder andere voorzitter van de Raad van Toezicht van De Nederlandsche Bank, Voorzitter van de SER, lid van d... abonneren of dit artikel kopen.

Juridische bijsluiter bij interview met prof. dr. A.H.G. Rinnooy Kan

mr. C.F.J. van Tuyll van Serooskerken & mr. E.C.H.J. Lokin1

In deze 'bijsluiter' zullen de opmerkingen van prof. dr. A.H.G. Rinnooy Kan (Rinnooy Kan) in het interview in dit blad in een breder kader worden geplaatst. Sommige van de gebruikte termen en verwijzingen zullen voor de lezer geen alledaagse kost zijn: Hoe zit het met de verschillende beloningsregelingen die in het interview worden genoemd? Wat staat er precies over beloningen in het rapport Overzicht Financiële Stabiliteit (voorjaar 2015) van De Nederlandsche Bank (DNB)? En wat kan c.q. moet de praktijk met de gewenste beloningspraktij... abonneren of dit artikel kopen.

De regulering van bonussen in de financiële sector – over stijgende salarisse...

William Robert Nicky Horsmeier1

Verschillende media hebben melding gedaan van het feit dat de vaste salarissen in de top van de financiële sector de voorbije periode zijn gestegen.[2] Hierbij is er maatschappelijke en politieke kritiek geweest op het gegeven dat enkele banken, waaronder met name ING en ABN AMRO, hun bestuurders substantiële salarisverhogingen hebben aangeboden, terwijl deze banken in het recente verleden nog afhankelijk waren van staatsteun.[3], [4] De banken wijzen op hun beurt met de beschuldigende vinger naar de wetgever: zij zouden t... abonneren of dit artikel kopen.

‘Driekwart dwingend ontslagrecht’, een reactie

mr. dr. J. van Drongelen1

In een interessant betoog over het driekwartdwingend ontslagrecht snijdt Even[2] de problematiek rond de gebondenheid aan de ontslag-cao aan en vraagt hij zich af of de oplossing van de door hem gesignaleerde problemen in arrest Bollemeijer/TPG is te vinden.[3] Overigens wel met de opmerking dat de wetgever wellicht intuïtief hierbij aansluiting heeft willen zoeken, waarover straks meer. Daarnaast reageert hij op een bijdrage van mij in TRA 2014-11[4] waarin ik stel dat de cao-ontslagcommissie een bestuursorgaan is en dat als uitvlo... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Een doorbraak in driehoeksrelaties: ontslagbescherming van de payrollwerknemer

mr. N. Reijn1

1. SamenvattingDit artikel gaat in op de wijziging van het Ontslagbesluit inzake de opzegging van de arbeidsverhouding met een payrollwerknemer[2] (de Wijziging van het Ontslagbesluit). Sinds 1 januari 2015 geldt voor payrollwerknemers dezelfde ontslagbescherming als voor werknemers van de opdrachtgever, zowel in geval van onvoldoende functioneren als bedrijfseconomisch ontslag. Per 1 juli zal het Ontslagbesluit komen te vervallen en zijn de regels met betrekking tot het ontslag van de payrollwerknemer geïncorporeerd in de Ontslagregeling.[3] Daarbij zi... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS