Net Anders - II - Een diversiteit aan private netten en directe lijnen
mr. Julia Eijkens, mr. drs. Peter van Asperen en mr. dr. Vincent Lindijer
In ons artikel van 4 juli 2018[2] hebben wij de ontwikkelingen geschetst op het gebied van private netten en in het bijzonder de Gesloten Distributiesystemen (hierna: GDS dan wel GDS’sen) waarvoor de Autoriteit Consument & Markt (hierna: ACM) een ontheffing kan verlenen. In dat artikel kondigden wij al aan dat wij in een tweede deel in zouden gaan op andere vraagstukken over private netten. Denk dan aan het reactieve toezicht bij recreatienetten of regelgeving over het
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
beheer van private netten die zijn aangelegd met als doel om duurzame, decentrale energieoplossingen te faciliteren. Een ander onderwerp is het ongereguleerde domein van de directe lijn. Zoals beloofd, komen deze onderwerpen in dit artikel aan bod. Net als in het vorige artikel gaan wij daarbij alleen in op de regelingen in de Elektriciteitswet 1998 (hierna: E-wet), tenzij voor gas andere bepalingen gelden. Wij beginnen ons artikel met een beschrijving van een recent arrest van het Hof van Justitie (hierna: HvJ) over Europese regels voor private netten (paragraaf 1). De inzichten uit dit arrest vormen de leidraad voor onze verdere bespreking van de genoemde onderwerpen. Het HvJ benadrukt dat voor een GDS grotendeels dezelfde verplichtingen gelden als voor elk ander distributiesysteem en dat lidstaten niet zelf nieuwe categorieën distributiesystemen kunnen bedenken waarvoor dan een van de Europese regels afwijkend, verlicht regime geldt. Een centrale vraag in dit artikel is hoe die uitspraak zich dan verhoudt tot al die bijzondere soorten netten die wij in dit artikel beschrijven. In paragraaf 2 gaan wij in op netten die verband houden met duurzame energievoorzieningen, zoals bij wind- of zonneparken. In hoeverre kunnen dergelijke netten als GDS’sen kwalificeren (paragraaf 2.1.)? En, als dat niet kan, in hoeverre is er ruimte om het private beheer van dit soort netten toch toe te staan, bijvoorbeeld als experimentnet (paragrafen 2.2 en 2.3.)? In paragraaf 3.1. gaan wij in op de consequenties van het ontbreken van een ontheffing en in paragraaf 3.2. komt de specifieke situatie voor een recreatienet aan de orde. Vervolgens schetsen wij de regelgeving over directe lijnen in paragraaf 4. Wij sluiten af met afrondende opmerkingen (paragraaf 5).
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.
Verder in dit artikel:
1. Europese regelgeving: een GDS als distributiesysteem
1.1. Italiaanse GDS’sen in opstand
1.2. GDS als distributiesysteem
2. Netten bij duurzame decentrale energieoplossingen
2.1. Mogelijkheden voor GDS-ontheffing voor duurzame energieoplossingen
2.2. Duurzaamheid als (nieuwe) grond voor een ontheffing
2.3. Experimentennetten
3. Netten zonder ontheffing
3.1. Verplichting om een netbeheerder aan te wijzen
3.2. Reactief toezicht op recreatieparken
4. Directe lijnen
4.1. Regeling uit de Europese richtlijnen
4.2. Bepalingen in de E-wet en Gaswet
4.3. Procedure voor een directe lijn
5. Afrondende opmerkingen