Het ontslagbegrip en het tijdigheidscriterium uit de Richtlijn collectief ontslag verder ingekleurd
mr. K.A. van Haaren en mr. J.J.H. van der Woude1Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
Met de arresten inzake Resorts Mallorca en Plamaro heeft het HvJ EU in 2024 het ontslagbegrip en het tijdigheidscriterium uit de Richtlijn betreffende collectief ontslag (de Richtlijn), en dus ook de Wet melding collectief ontslag (Wmco), verder verduidelijkt en ingekleurd. In dit artikel worden deze twee arresten nader belicht en geplaatst in het jurisprudentiële kader dat het HvJ EU in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Ook worden de gevolgen van deze arresten voor de Nederlandse reorganisatiepraktijk besproken.
1. Inleiding
De kernverplichting uit de Richtlijn is dat een werkgever die overweegt tot collectief ontslag over te gaan 'tijdig' de vertegenwoordigers van werknemers raadpleegt (hierna: vakbonden2 ) en de bevoegde overheidsinstantie in kennis stelt over het reorganisatieplan (art. 2 en 3). De raadpleging van de vakbonden heeft betrekking op, onder andere, de mogelijkheden om collectief ontslag te voorkom...
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.