Het moment van raadpleging van vakbonden over (maatregelen leidend tot) collectief ontslag vervroegd door het Europese Hof van Justitie?
mr. M. van Eck en mr. M. Ruijssenaars1Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
De kern van het Nederlandse collectief ontslagrecht vormt de Wet melding collectief ontslag (hierna: ‘WMCO’), de implementatiewet van de Europese Richtlijn 98/59/EG.2 De voornaamste doelstelling van het collectief ontslagrecht vormt de bescherming van werknemers. Deze wordt nader vormgegeven door de kernbepaling van art. 2 Richtlijn betreffende collectief ontslag (geïmplementeerd in art. 3 WMCO). Daarin is voor werkgevers die collectief ontslag overwegen een verplichting vastgelegd werknemersvertegenwoordigers tijdig te raadplegen,3 onder andere over hoe het collectief ontslag voorkomen dan wel verminderd kan worden.
Een van de aspecten waarover geen volledige duidelijkheid bestaat, is de vraag op welk moment een werkgever verplicht is deze raadplegingsprocedure te starten. Dit klemt voor de Nederlandse jurisdictie eens te meer, nu art. 4 lid 2 WMCO behoorlijk concrete informatie vanuit de werkgever vereist om een zogen...
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.