TAC

Tijdschrift voor Arbeidsrecht in Context

2024 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

mr. drs. A.M. Helstone

Redactie

mr. dr. J.H. Bennaars
prof. mr. dr. J.H. Even
mr. Y. Harchaoui
mr. dr. N. Zekic
mr. S. Sikkink
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. A. Zwanenburg

Vaste medewerkers

mr. F. Dekker
mr. R.A.A. Duk
mr. K. Janssens
mr. A.L. Mertens
mr. drs. E.H.A. Schram
mr.dr. J.P.H. Zwemmer

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Diepenbach

 

Artikel

Toch geen toezicht op gelijke kansen bij werving en selectie?

mr. M. Jovović1

Recent verwierp de Eerste Kamer het Wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie.[2] Is dit een rechts-conservatieve reactie op een 'te progressief' wetsvoorstel? Wie weet. Duidelijk is in elk geval dat het wetsvoorstel leed aan serieuze gebreken die zijn verwerping rechtvaardigen. Tegelijkertijd waren alle partijen het er wel over eens dat het doel van het wetsvoorstel (het verminderen van discriminatie bij werving en selectie) belangrijk is. Het zou goed zijn daar alsnog werk van te maken. Hoe zal het de lopende wetgevingstrajecten van het (demis... abonneren of dit artikel kopen.

De IMVO-convenanten ontrafeld

mr. dr. M.A.N. van Schadewijk en mr. drs. D.M.T. Wolters1

Met de komst van de CS3D zullen veel bedrijven – direct of indirect – te maken krijgen met verplichtingen omtrent due diligence, waaronder ten aanzien van arbeid. Omdat due diligence maatwerk is, blijft de CS3D vrij vaag over wat er precies van bedrijven verwacht wordt. Een veelbelovend middel om de vage norm te concretiseren en maatwerk te bieden aan bedrijven is sectorale samenwerking. Een bijzondere samenwerkingsvorm zijn de Nederlandse convenanten: sectorale overeenkomsten waarin het bedrijfsleven, vakbonden, ngo's en de overheid afspraken maken om misstanden binnen een b... abonneren of dit artikel kopen.

Doorkijkje concern bij uitleg verplichtstellingsbesluit

mr. W.C.M. Donner-Broersma C.P.L.1

Strekt de werkingssfeer van een bedrijfstakpensioenfonds of cao zich ook uit tot groepsentiteiten die samenhangende werkzaamheden verrichten? In de G-Star zaak luidt het oordeel van de Rechtbank Amsterdam op deze vraag bevestigend. Was hier sprake van een slip of the pen, bijzondere omstandigheden, of is sprake van een relevante ontwikkeling voor ondernemers die de bedrijfsactiviteiten hebben verdeeld over verschillende juridische entiteiten? 1. Inleiding De werkingssfeer van een bedrijfstakpensioenfonds of cao is vaak voer voor juridische discussies. Bij g... abonneren of dit artikel kopen.

De werkgeversvereniging als loonkartel

mr. dr. M.S. Wirtz1

Als cao-onderhandelingen stuklopen, mag een werkgeversvereniging haar leden niet adviseren om het eindbod aan hun werknemers uit te betalen. In dit artikel wordt onderzocht of het kartelverbod in dit geval inderdaad van toepassing is en wat het betekent voor cao-onderhandelingen dat de ACM over de schouders van sociale partners meekijkt. 1. Inleiding Het is onrustig aan de cao-tafels in Nederland. Door onzekerheden en inflatie veroorzaakt door verschillende crises van dit moment loopt het volgens sommigen vaker uit op staking en onrust. Naar aanleiding van he... abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteit − Modernisering van het concurrentiebeding: juridisch-economische...

mr. E. Hagendoorn en prof. dr. E. Stam1

Modernisering van het concurrentiebeding is gewenst, om oneigenlijk gebruik tegen te gaan en kennisontwikkeling, innovatie en kenniscirculatie beter mogelijk te maken.  1. Inleiding Concurrentie is een aanjager van welvaart, maar kan ook destructief zijn. Het vinden van een optimale mate van concurrentie is een grote uitdaging. Aan de ene kant is concurrentie nodig als prikkel om te blijven investeren, en is discontinuïteit van belang om nieuwe combinaties (innovaties) mogelijk te maken die uiteindelijk waardevoller zijn dan de bestaande situ... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Meerwerk en pakketvergelijking

mr. P.C. Vas Nunes1

Annotatie bij Hof van Justitie EU 19 oktober 2023, ECLI:EU:C:2023:789 (MK/Lufthansa) Hoe moeten uren, die een deeltijder bovencontractueel maar minder dan voltijds werkt, worden vergoed? Zowel het HvJEG/HvJEU als Nederlandse instanties hebben met deze vraag geworsteld. Het antwoord hangt er mede vanaf of men de verschillende betrokken beloningselementen – in dit geval het basis-uurloon en het loon voor de 'meeruren' – afzonderlijk beoordeelt, dan wel of men ze als één geheel beoordeelt en daarmee aan 'pakketvergelijking' doet. En dat hangt er weer van af wanneer e... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS