TAC
Tijdschrift voor Arbeidsrecht in Context
2024 nr. 4
Redactie
Hoofdredactie mr. drs. A.M. Helstone
|
Redactie mr. N.T. Dempsey prof. mr. dr. J.H. Even mr. Y. Harchaoui mr. K. Janssens mr. dr. N. Zekic mr. S. Sikkink mr. S.A. Slootweg prof. dr. O.P. van Vliet mr. dr. H.H. Voogsgeerd mr. dr. A. Zwanenburg
|
Vaste medewerkers mr. F. Dekker mr. R.A.A. Duk mr. A.L. Mertens mr. drs. E.H.A. Schram mr.dr. J.P.H. Zwemmer
|
Redactiesecretaris(sen) mr. M. Diepenbach
|
Inleiding
mr. A.H. Arntz en mr. E.F. Grosheide1In deze bijdrage betogen wij dat de Nederlandse rechtspraktijk in strijd is met het Unierecht voor wat betreft de wijze waarop de plicht bepaalde scholing kosteloos te verstrekken bij beroepsopleidingen en -kwalificaties wordt toegepast. Dat de praktijk worstelt met de uitleg van de vergoedingsplicht verbaast niet. De Nederlandse implementatiewetgeving blinkt, op zijn zachtst gezegd, niet uit in helderheid. Iets meer dan twee jaar na de inwerkingtreding van de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden voelt het gerechtshof Den Haag zich genoodzaakt prejudiciële vrage... ...lees meer
Artikel
prof. mr. P.F. van der Heijden1Het arbeidscontract als enige toegangsdeur tot het arbeidsbestel is niet meer houdbaar in de digitale eeuw. Andere contractsvormen in het verband van "werk" moeten ook die toegang bieden, met vergelijkbare rechten en plichten. Contract-neutraliteit is hier vereist. Polderwonder Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan de 21e eeuw is in Nederland een sociaal-economisch wonder verricht. Een door de oorlog verwoest en verarmd land richtte zich op, en kwam na 50 jaar hard werken op een ongekend niveau van welvaart, hoger dan ooit in de geschiedenis. Er werden afspraken... abonneren of dit artikel kopen.
mr. dr. N. Hummel1Een van de uitzonderingen op het verbod op kinderarbeid is dat kinderen van 15 jaar de ochtendkrant mogen bezorgen. Deze specifieke uitzondering roept enkele juridische bezwaren op, waaronder de kritiek dat deze in strijd zou zijn met het Europees Sociaal Handvest, omdat een 15-jarige dagbladbezorger, die nog onder de leerplicht valt, niet in staat zou zijn om het onderwijs 'ten volle' te volgen. Ander bezwaar betreft de kwalificatie van de dagbladbezorger als 'freelancer', waardoor het kind verstoken is van arbeidsrechtelijke bescherming en de handhaving van het verbod op kinderarbeid w... abonneren of dit artikel kopen.
em. prof. mr. A.Ph.C.M. Jaspers1De zaak TUI als pars pro toto De ontwikkelingen in de arbeidsverhoudingen in ons land veranderen het bestaande stelsel van collectieve arbeidsvoorwaardenonderhandelingen. Partijen met hun vertrouwde positie aan de onderhandelingstafel kunnen daardoor in een andere, nieuwe positie komen te staan. De zaak TUI is daarvan een 'stunning example'. De afwijzing van vakbonden aan de onderhandelingstafel ten faveure van de ondernemingsraad stelt het recht op collectief onderhandelen van de meer traditionele vakbonden op de proef. Nu er geen wettelijke regels zijn met betrekking to... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
mr. P. Disseldorp1Annotatie bij Hof van Justitie van de EU 4 oktober 2024, ECLI:EU:C:2024:842 Dit arrest van het Europese Hof van Justitie gaat in de kern over de reikwijdte van het beloningsbegrip in Richtlijn 2006/54/EG inzake de gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Het Hof van Justitie oordeelt dat een forfaitaire onkostenvergoeding kwalificeert als 'beloning'. Het door de Spaanse rechter aangenomen onderscheid tussen mannen en vrouwen bij de toekenning van deze forfaitaire onkostenvergoeding wordt door het Hof van Justitie niet als een verboden onderscheid tussen... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
2023
2022
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS