Annotatie. Per 21 december 2012: mannen en vrouwen verzekeringstechnisch gelijk
mr. E.R. Meerdink1
Het Hof van Justitie van de EU heeft in de zaak Test-Achats2 een einde gemaakt aan de mogelijkheid om bij het vaststellen van verzekeringspremies en -uitkeringen onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen, in gevallen waarin op grond van actuariële en statistische gegevens geslacht een bepalende factor is voor het risico. De uitspraak heeft in het bijzonder voor levensverzekeraars grote consequenties.
1. Inleiding
Vrouwen leven langer dan mannen. Dat is een statistisch gegeven dat voor levensverzekeraars
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
sinds jaar en dag wordt gebruikt bij de vaststelling van premies en uitkeringen. Bij overlijdensrisicoverzekeringen, bijvoorbeeld, betalen vrouwen doorgaans een lagere premie dan mannen, omdat vrouwen gemiddeld langer leven en dus langer premie betalen.
Dat onderscheid naar geslacht verhoudt zich slecht met het verbod op discriminatie naar geslacht. Niettemin is dit onderscheid geoorloofd op grond van een uitzondering in Richtlijn 2004/113/EG3 (de zgn. Genderrichtlijn), die toelaat dat lidstaten proportionele verschillen in premies en uitkeringen toestaan in gevallen waarin geslacht een bepalende factor is bij de beoordeling van het risico, zo lang dat maar gebaseerd is op relevante en nauwkeurige actuariële en statistische gegevens (art. 5 lid 2 Genderrichtlijn).
Aan die uitzondering, en daarmee aan de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen – hoe goed statistisch onderbouwd ook – heeft het Hof van Justitie in de zaak Test-Achats een einde gemaakt. Het Hof toetst de uitzondering van art. 5 lid 2 Genderrichtlijn aan het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie en oordeelt dat het onverenigbaar is met het daarin vastgelegde discriminatieverbod en recht op gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Rekening houdend met een ‘passende’ overgangsperiode verklaart het Hof voor recht dat art. 5 lid 2 met ingang van 21 december 2012 ongeldig is.
Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor de verzekeringsbranche. In Nederland zal dat in het bijzonder levensverzekeringen betreffen.4 In deze bijdrage zal kort het arrest besproken worden en vervolgens worden stilgestaan bij de gevolgen voor de verzekeringsbranche. Daarbij zal in het bijzonder aandacht worden besteed aan de temporele werking van het arrest. Wat betekent het dat per 21 december 2012 de uitzondering ongeldig is? Moeten bestaande verzekeringsovereenkomsten worden aangepast of is de uitspraak
alleen van toepassing op verzekeringen die na 21 december 2012 worden gesloten?
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.