Tijdschrift voor Financieel Recht

2014 nr. 1/2

Redactie

Hoofdredactie

mr. A.J.A.D. van den Hurk

Redactie

prof. mr. D. Busch
mr. C.J. Groffen
dr. mr. F.M.A. ´t Hart
mr. G. Kastelein
mr. R.E. Labeur
mr. drs. N. Lemmers
dr. M.L. Louisse
mr. S.M.C. Nuijten
mr. R.K. Pijpers
prof. mr. E.J. van Praag

Vaste medewerkers

mr. L. A. van Amsterdam
mr. N. Dekker
mr. M. van Eijck van Heslinga
mr. R.J.C. Goudswaard
mr. drs. A.J. Graafland
mr. E. Kempenaar
mr.T. Klerks
mr. N. van der Meer Mohr
mr. A.A. Pasaribu
mr. W. Pronk
mr. M.C.J. Reuling
mr. W. Roëll
mr. C. Russcher
mr. S. Uijldert
mr. T. Waterbolk

Redactiesecretaris(sen)

M. Troost
mr. P.M. van Vliet

 

Artikel

Het concept wetsvoorstel Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen: over v...

prof. mr. L.G. Verburg*

Op 26 november 2013 publiceerde de Minister van Financiën het concept wetsvoorstel Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen. Doel is het invoeren van een nieuw hoofdstuk in de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft) met betrekking tot het beloningsbeleid in financiële ondernemingen. Dit hoofdstuk (hoofdstuk 1.7) zal bij inwerkingtreding regels bevatten over het voeren van een beheerst beloningsbeleid en de verplichting tot publicatie daarover. Het ligt in de bedoeling voorwaarden te stellen aan een vertrekvergoeding en tot een aanscherping te komen van de voorwaarden waaronder door... abonneren of dit artikel kopen.

De dubbele rol van het recht bij de effectiviteit van het financieel toezicht

M. Aelen LLM en M. van den Broek LLM*

rappor1. Introductie De huidige financiële crisis heeft de afgelopen jaren in Nederland geleid tot een roep om meer, strenger en effectiever toezicht. Daartoe zouden de financiële toezichthouders daadkrachtiger moeten worden en sneller moeten kunnen ingrijpen. Dit vereist een versterking van het toezicht, die onder meer door uitbreiding van de bevoegdheden van de toezichthouders bewerkstelligd wordt.1 De crisis heeft geleid tot een aantal veranderingen in het juridisch kader van het financieel toezicht. Niet alleen werden de bevoegdheden van de financiële toezichthouders uitgebreid tenei... abonneren of dit artikel kopen.

Zorgplicht bij beleggingsdienstverlening in niet-gereguleerde financiële inst...

mr. B.G. van Gelder*

‘Toezicht scherper na ‘Madoff’’, kopte het FD op 9 december 2013. ‘Omdat het om een Amerikaanse beleggingsinstelling ging, was de AFM niet direct betrokken bij het toezicht op het fonds van Madoff’, aldus het FD, ‘maar in Nederland is de AFM sinds de megafraude van Bernard Madoff alert en treedt sneller op tegen adviseurs die buitenlandse beleggingsfondsen aanraden aan particulieren.’ Nederlandse beleggers krijgen via hun broker toegang tot de meest uitgebreide handelsplatformen en hebben zo de mogelijkheid transacties te verrichten in de meest exotische financiële instrumente... abonneren of dit artikel kopen.

Ook volgens Hoge Raad wanbeleid bij Fortis na overname ABN AMRO

prof. mr. D. Busch*

I nleiding 1. Het verhaal is bekend. Een danig verzwakt ABN AMRO valt in oktober 2007 ten prooi aan een internationaal bankentrio, bestaande uit de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis, de Royal Bank of Scotland en het Spaanse Banco Santander. Tegen de achtergrond van een zich steeds verder verdiepende financiële crisis blijkt de overname voor Fortis al snel een te zware financiële last. In oktober 2008 worden onderdelen van de Fortis-groep noodgedwongen en langs nationale lijnen genationaliseerd. Hierdoor komt ABN AMRO in handen van de Nederlandse Staat. Wat volgt is een ware sto... abonneren of dit artikel kopen.

Vijf jaar Wet op het financieel toezicht: too big to fail?

mr. M.S. Veenhuizen*

Het preadvies voor de Vereniging voor Financieel Recht (hierna: VvFR) stond dit jaar in het teken van de wet die binnen de vereniging een centrale plaats inneemt: de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft). De VvFR vond het tijd om een tussenbalans op te maken nu de wet ruim vijf jaar van kracht is. Welke lessen kunnen we trekken uit het verleden en hoe moet de toekomst er volgens preadviseurs prof. dr. E.P.M. Joosen en prof. mr. R.P. Raas uitzien? Het eerste deel van het preadvies bespreekt de oorspronkelijke opzet en doelstellingen van de wetgever waarbij aanbevelingen worden gedaan... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

mr. A.B.W. Biesheuvel, mr. B.M.M. van der Goes en mr. drs. S. Hoes-Weishut*

In het vorige nummer (nummer 12 van 2013) is in deze rubriek een arrest van het Gerechtshof Den Haag van 25 juni 2013 ( ECLI:NL:GHDHA:2013:2089 ) behandeld. Bij de samenvatting zijn per abuis de initialen van mr. A.B.W. Biesheuvel geplaatst. De samenvatting is echter geschreven door één van de andere auteurs van deze rubriek, te weten mr. B.M.M. van der Goes. abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Europese bronnen van inspiratie

Kitty Lieverse

Duidelijk is dat degenen die het financieel recht toepassen, al lang niet meer kunnen volstaan met Nederlandse bronnen. Nationale wet- en regelgeving, maar ook daarop voortbouwende beleidsregels en dergelijke van nationale toezichthouders, maken plaats voor rechtstreeks werkende regels van Europese oorsprong. De inwerkingtreding van de Capital Requirements Regulation (CRR) per 1 januari 2014 en het als rechtstreeks gevolg daarvan verdwijnen van een heel pakket toezichthouderregels van De Nederlandsche Bank is daarvan een voorbeeld. Wel een beetje lastig voor de praktijk is dat nog niet alle... abonneren of dit artikel kopen.

Nieuws

mr. W.M. Haverkamp, mr. M.J. van Loopik en mr. E.S. Sijmons

In deze rubriek worden ontwikkelingen op het terrein van het effectenrecht en ander financieel recht gesignaleerd die betrekking hebben op de periode van 10 december 2013 tot 10 januari 2014 abonneren of dit artikel kopen.

Rondom het nieuws. Beloning van fondsbeheerders

mr. N.B. Spoor en mr. G.A.M. Verwilst*

‘Er heerst een breed gedragen consensus dat een ongepaste beloningscultuur in de financiële sector, ofschoon deze niet de hoofdoorzaak was van de financiële crisis die zich in 2007 en 2008 heeft ontwikkeld, mede heeft aangezet tot het nemen van buitensporige risico’s en aldus heeft bijgedragen tot de omvangrijke verliezen bij grote financiële ondernemingen.’ Aldus de Europese Commissie in haar Aanbeveling over het beloningsbeleid voor de financiële sector (hierna: Aanbeveling) van 29 april 2009.1 De Aanbeveling bevat algemene uitgangspunten voor het beloningsbeleid in de fina... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS