Vijf jaar Wet op het financieel toezicht: too big to fail?
mr. M.S. Veenhuizen*
Het preadvies voor de Vereniging voor Financieel Recht (hierna: VvFR) stond dit jaar in het teken van de wet die binnen de vereniging een centrale plaats inneemt: de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft). De VvFR vond het tijd om een tussenbalans op te maken nu de wet ruim vijf jaar van kracht is. Welke lessen kunnen we trekken uit het verleden en hoe moet de toekomst er volgens preadviseurs prof. dr. E.P.M. Joosen en
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
prof. mr. R.P. Raas uitzien?
Het eerste deel van het preadvies bespreekt de oorspronkelijke opzet en doelstellingen van de wetgever waarbij aanbevelingen worden gedaan om de Wft toekomstbestendiger en handzamer te maken. Het tweede deel gaat in op toezichthouders-en beleidsregels in het verleden, het heden en de toekomst. De preadviseurs komen gezamenlijk tot acht aanbevelingen, zoals weergegeven in het kader hiernaast. Deze aanbevelingen stonden ook centraal tijdens de vergadering van de VvFR die plaatsvond op 14 november 2013.
Hierna volgt een korte bespreking van het preadvies en hetgeen door de sprekers tijdens de vergadering ten gehore is gebracht, op enkele plaatsen voorzien van een persoonlijke noot.
1. Heroverweeg de functionele (cross-sectorale) indeling van de Wft.
2. Vermijd de vermenging tussen privaat-en publiekrecht en heroverweeg de introductie van privaatrechtelijke normen in de Wft of het creëren van bevoegdheden van toezichthouders ten aanzien van de handhaving van, in hun aard, privaatrechtelijke normen die buiten de Wft zijn geregeld.
3. Heroverweeg de wetgevingstechniek door het (veelvuldig) gebruik van verbodsnormen.
4. Vergroot de inzichtelijkheid door het terugdringen van het definitiegebruik, vermijd materiële normen in definities en concentreer de vrijstellingen en uitzonderingen op een plaats.
5. Creëer een betere en transparantere procedure voor de consultatie van ontwerptoezichthouder- en beleidsregels van AFM en DNB.
6. Vermijd het gebruik van pseudowetgeving (beleidsuitingen). Hevel dit over naar beleidsregels gebaseerd op in algemeen verbindende voorschriften gegeven beleidsvrijheid en beoordelingsruimte.
7. Omsluit alle voor Nederland relevante aanbevelingen en richtsnoeren van Europese autoriteiten op een zo toegankelijk mogelijke manier.
8. Geef de markt en de samenleving een duidelijke leidraad als het gaat over de consequenties van de komst van het Single Rule Book.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.