Tijdschrift voor Financieel Recht

2014 nr. 6

Redactie

Hoofdredactie

mr. A.J.A.D. van den Hurk

Redactie

prof. mr. D. Busch
mr. C.J. Groffen
dr. mr. F.M.A. ´t Hart
mr. G. Kastelein
mr. R.E. Labeur
mr. drs. N. Lemmers
dr. M.L. Louisse
mr. S.M.C. Nuijten
mr. R.K. Pijpers
prof. mr. E.J. van Praag

Vaste medewerkers

mr. L. A. van Amsterdam
mr. N. Dekker
mr. M. van Eijck van Heslinga
mr. R.J.C. Goudswaard
mr. drs. A.J. Graafland
mr. E. Kempenaar
mr.T. Klerks
mr. N. van der Meer Mohr
mr. A.A. Pasaribu
mr. W. Pronk
mr. M.C.J. Reuling
mr. W. Roëll
mr. C. Russcher
mr. S. Uijldert
mr. T. Waterbolk

Redactiesecretaris(sen)

M. Troost
mr. P.M. van Vliet

 

Inleiding

Apenrots

Rein Pijpers

Regelmatig verschijnen er in de krant berichten dat geblinddoekte, dartpijltjes gooiende apen op hun fictieve aandelenportefeuille een hoger rendement behalen dan professionele beleggingsanalisten. Zulke berichten doen het altijd goed, zeker in een tijd dat aandelenmarkten in het slop zitten en alternatieve beleggingen – of gewoon sparen – een beter alternatief lijken. Heel serieus worden deze berichten echter niet genomen, en dat is maar goed ook. Toch heeft – volgens een wat gedateerd artikel in Management Scope – een Amerikaanse professor naar aanleiding van de... ...lees meer

Artikel

Bancaire zelfregulering in roerige tijden

drs. Chr. P. Buijink

Banken beheren onze spaartegoeden, verzorgen de financiering van woningen en bedrijven en regelen het betalingsverkeer. Daarmee hebben ze een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en leveren ze een enorme bijdrage aan de maatschappelijke en economische ontwikkeling.Banken zijn onmisbaar in de moderne economie. Maar bankiers hebben het niet gemakkelijk op familiefeestjes. Met grappen over een gebrek aan integriteit of toegevoegde waarde is het tegenwoordig gemakkelijk scoren.Vooral bestuurders van banken zijn mikpunt geworden van kritiek. Dat hoort... abonneren of dit artikel kopen.

Zelfregulering: een goed en betrouwbaar alternatief voor publieke regulering

mr. H.L. de Boer en mr. R.M.L.A. Martius

De financiële markt wordt beheerst door een groot aantal wetten en regels. Internationale verdragen, Europese richtlijnen, wetten, regels, AMvB’s, ministeriële regelingen en ga zo maar door. De afgelopen jaren heeft de verzekeringsbranche een vloed aan nieuwe en aangescherpte regels op zich zien afkomen, waarvan de aanleiding grotendeels is gelegen in de kredietcrisis. Dat de regels moesten worden aangescherpt, staat in onze ogen buiten kijf, maar niet op alle gebieden is het noodzakelijk en wenselijk dat de overheid actief en direct in de markt ingrijpt met publieke... abonneren of dit artikel kopen.

De Bankierseed 2.0: een verdere stap voorwaarts?

mr. S.A. Gawronski en mr. A.J.P. Tillema

Sinds 1 januari 2013 dient de bankierseed te worden afgelegd door personen die kwalificeren als, kort gezegd, beleidsbepaler of medebeleidsbepaler van een financiële onderneming (hierna: (mede)beleidsbepaler). Op 14 augustus 2013 werd een consultatievoorstel voor een Wijzigingswet financiële markten 2015 (hierna: Conceptwetsvoorstel) ter inzage gelegd, waarin een wijziging en uitbreiding van de huidige geschiktheids- en betrouwbaarheidstoetsing en de bankierseed wordt voorgesteld. Op 10 april 2014 is het definitieve wetsvoorstel voor de Wijziging van de Wet op het fi... abonneren of dit artikel kopen.

Tuchtrecht en de wens tot integere bankiers. Een kritische beschouwing

prof. dr. mr. J.E. Soeharno

‘And by the definition of an oath, it appareth that it addeth not a greater obligation to perform the covenant sworn, than the covenant carrieth in itself, but it putteth a man into a greater danger, and of greater punishment.’ Thomas Hobbes1. InleidingIn de Edelman Trust Barometer 2014 komen, net als in 2013, de bancaire en de financiële sector als de wereldwijd minst vertrouwde marktsectoren uit de bus.1 Opvallend is dat het vertrouwen in banken over de periode 2009-2014 nergens zo sterk is gedaald als in Nederland: van 53% naar 26%. De oorzaken zijn bekend: onvre... abonneren of dit artikel kopen.

Is Doomsday aangebroken voor zelfregulering door beursvennootschappen?

prof. mr. H.M. Vletter-van Dort

De laatste jaren lijkt in veel sectoren van de maatschappij een trend op gang te zijn gekomen waarin formele wetgeving zelfregulering vervangt. Deze trend is niet alleen Nederlands, maar ook Europees. Ik noem bijvoorbeeld de gender diversity regeling in de Wet Bestuur en Toezicht,[1] de clawback-regeling,[2] de oprichting van de Public Interest Oversight Board[3] en het Richtlijnvoorstel bevordering aandeelhoudersbetrokkenheid.[4] Nu de vorig jaar benoemde Monitoring Commissie Corporate Governance Code[5] het mede op verzoek van de schragende partijen tot haar taak ... abonneren of dit artikel kopen.

De Nederlandse Corporate Governance Code: Quo vadis?

drs. R. Abma

Op 11 december 2013 heeft de Minister van Economische Zaken de derde Monitoring Commissie Corporate Governance Code (hierna: Commissie Van Manen) ingesteld.[1] Het besluit reflecteert de eerdere opvatting van het kabinet dat het ‘huidige stelsel van code en monitoring goed en effectief functioneert.’[2] Dat stelsel bestaat uit een code die via zelfregulering tot stand is gekomen en door de overheid wordt ondersteund via een wettelijke verankering. De code bevat principes en best practice bepalingen die – in aanvulling op de relevante wetgeving – de verhoudingen regul... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

A.E.E. Verspyck Mijnssen en S. Bennink*

Rechtbanken Rechtbank Rotterdam 3 april 2014, ECLI:NL:RBROT:2014:2467 (Eiseres/Stichting Autoriteit Financiële Markten) - SB Inzake: Prospectusplicht, uitzondering ex art. 5:3, eerste lid, aanhef en onder c, Wft, en de betekenis van ‘tegenwaarde’ in laatstgenoemd artikel Eiseres heeft van juli 2009 tot maart 2011 rentecertificaten en jaarrentecertificaten aan het publiek aangeboden, zonder dat ter zake een prospectus algemeen verkrijgbaar was. De certificaten waren verkrijgbaar door inbreng van eerder door beleggers g... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Nieuws

mr. W.M. Haverkamp, mr. M.J. van Loopik en mr. E.S. Sijmons

In deze rubriek worden ontwikkelingen op het terrein van het effectenrecht en ander financieel recht gesignaleerd die betrekking hebben op de periode van medio april 2014 tot medio mei 2014Wet- en regelgeving nationaalImplementatiewet richtlijn en verordening kapitaalvereistenOp 22 april 2014 is een gewijzigd voorstel van de Implementatiewet richtlijn en verordening kapitaalvereisten gepubliceerd.Conceptbesluit kostentransparantieOp 28 april 2014 heeft Staatssecretaris Klijnsma (SZW) een conceptbesluit naar de Tweed... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS