Tijdschrift voor Financieel Recht

2015 nr. 7/8

Redactie

Hoofdredactie

mr. A.J.A.D. van den Hurk

Redactie

prof. mr. D. Busch
mr. C.J. Groffen
dr. mr. F.M.A. ´t Hart
mr. G. Kastelein
mr. R.E. Labeur
mr. drs. N. Lemmers
dr. M.L. Louisse
mr. S.M.C. Nuijten
mr. R.K. Pijpers
prof. mr. E.J. van Praag

Vaste medewerkers

mr. L. A. van Amsterdam
mr. N. Dekker
mr. M. van Eijck van Heslinga
mr. R.J.C. Goudswaard
mr. drs. A.J. Graafland
mr. E. Kempenaar
mr.T. Klerks
mr. N. van der Meer Mohr
mr. A.A. Pasaribu
mr. W. Pronk
mr. M.C.J. Reuling
mr. W. Roëll
mr. C. Russcher
mr. S. Uijldert
mr. T. Waterbolk

Redactiesecretaris(sen)

M. Troost
mr. P.M. van Vliet

 

Inleiding

Het huisproduct als beste advies

Frank ’t Hart

De AFM heeft in juli 2015 een consultatie uitgezet gericht op beantwoording van de vraag hoe een vermogensbeheerder en een aanbieder van beleggingsfondsen binnen één concern kunnen functioneren. In feite komt de vraag erop neer of en zo ja onder welke omstandigheden, een vermogensbeheerder voor zijn klanten mag beleggen in ‘eigen’ huisfondsen. De AFM ziet twee voordelen en twee nadelen. Nadelen zijn dat een vermogensbeheerder een zogenaamde margeprikkel en volumeprikkel kan hebben. Bij een margeprikkel gaat het om een situatie waarin het beleggen i... ...lees meer

Artikel

De boete uit balans

mr. A.G. Mein1

  Het gebruik van de boetebevoegdheid door de AFM en DNB wordt belicht en afgezet tegen de discussie tussen de voor- en tegenstanders van de invoering ervan. abonneren of dit artikel kopen.

15 jaar boetes en dwangsommen in het financieel toezichtrecht

mr. drs. R.E. van Lambalgen1

  Op dinsdag 2 juni 2015 vond op de Erasmus Universiteit Rotterdam het symposium ‘15 jaar boetes en dwangsommen in het financieel toezichtrecht’ plaats. Zoals uit de benaming van het symposium valt op te maken, zijn de bestuurlijke boete en last onder dwangsom vijftien jaar geleden – op 1 januari 2000 – geïntroduceerd in het Nederlandse financieel toezichtrecht.2 Dit ‘15-jarig jubileum’ vormde voor het ICFG3 aanleiding om een symposium te organiseren. In deze bijdrage doe ik verslag van dit symposium. Het ... abonneren of dit artikel kopen.

Bankentuchtrecht – op weg naar vertrouwen?

mr. F.D. Crul1

  Vanaf 1 april kent Nederland als eerste land ter wereld tuchtrecht voor de bancaire sector. Als gevolg van de financiële crisis is het vertrouwen in en imago van de sector geschonden. De afgelopen jaren zijn al tal van maatregelen genomen om een herhaling van de crisis te voorkomen en het vertrouwen in de sector te herstellen. Het tuchtrecht, dat gekoppeld is aan de bankierseed, moet bijdragen aan een integere sector. Het is op dit moment nog onduidelijk of het tuchtrecht een wezenlijke bijdrage kan leveren op de weg naar herstel van vertrouwen. abonneren of dit artikel kopen.

Tuchtrecht en toezicht: impact op banken

mr. drs. S.M. Peek en mr. S. Marić1

  Binnen de bancaire sector is veel aandacht voor cultuurverandering: bankmedewerkers moeten een bankierseed afleggen, zij dienen zich te houden aan gedragsregels en als sluitstuk zijn zij recent onderworpen aan het tuchtrecht. De impact van de wettelijke verankering van de tuchtrechtverplichting voor banken kan aanzienlijk zijn. Deze brengt immers toezicht op de naleving van de tuchtrechtverplichting met zich mee en eventueel handhavende maatregelen van de toezichthouder als niet of onvoldoende aan de verplichting wordt voldaan. Dit artikel geeft een nadere toelichting op... abonneren of dit artikel kopen.

Op zoek naar de grenzen van het AIFMD-activiteitenverbod: beleggingsdienstver...

mr. drs. J.C.A. Tonino1

  De AIFM-richtlijn beperkt welke werkzaamheden een beheerder van een alternatieve beleggingsinstelling (hierna: beleggingsinstelling) onder zijn AIFM-vergunning mag verrichten (hierna: het AIFMD-activiteitenverbod). Een beheerder die werkzaamheden verricht die op basis van het AIFMD-activiteitenverbod niet verricht mogen worden, handelt in strijd met de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft) waarin de AIFM-richtlijn is geïmplementeerd. Het is dan ook van groot belang dat duidelijkheid bestaat over welke werkzaamheden een beheerder op basis van het AIFMD-activit... abonneren of dit artikel kopen.

De gevolgen van negatieve rentevoeten in ISDA-verband

prof. mr. W.A.K. Rank en mr. S. Uiterwijk1

  Uit hoofde van een rente- of valutaderivaat is in de regel een van de partijen verplicht om rente aan de andere partij te betalen. Ingeval van een variabele rente wordt de rentevoet doorgaans vastgesteld aan de hand van een bepaalde benchmark, zoals bijvoorbeeld Euribor. Hetzelfde geldt voor de rente die door een zekerheidsnemer moet worden vergoed op een geldbedrag dat een zekerheidsgever aan de zekerheidsnemer heeft overgemaakt tot zekerheid van zijn verplichtingen onder een derivaat. De standaarddocumentatie die brancheorganisatie ISDA meer dan een decennia geleden vo... abonneren of dit artikel kopen.

Nieuws

mr. W.M. Haverkamp, mr. M.J. van Loopik en mr. M.L.H. Lukkes

Wet- en regelgeving nationaalImplementatiewet Omnibus IIOp 9 juli 2015 is de Wet implementatie Omnibus II-richtlijn gepubliceerd in het Staatsblad (Stb. 2015, 278). De Wet implementatie Omnibus II-richtlijn wijzigt de Implementatiewet richtlijn solvabiliteit II en de Implementatiewet richtlijn financiële conglomeraten I ter implementatie van de Omnibus II-richtlijn (2014/51/EU) in de Nederlandse wetgeving. De Omnibus II-richtlijn brengt wijzigingen aan in onder meer de Richtlijn solvabiliteit II (Solve... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Hoge Raad- Hoge Raad, 24 april 2015, ECLI:NL:HR:2015:1114 (Almer Beheer B.V. ...

mr. drs. S.J. Hoes-Weishut, mr. H. de Rooij en mr. A.E.E. Verspyck Mijnssen1

Inzake: Prejudiciële vraag; geen prospectusplicht bij executoriale verkoop van effecten Deze uitspraak is een vervolg op de uitspraak van de Hoge Raad van 28 september 2012 ( ECLI:NL:2012:BW7006: ) en de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie van 17 september 2014 (C-441/12, ECLI:EU:C:2014:2226 ). In het Tijdschrift voor Financieel Recht nr. 12, 2014, is de uitspraak van het Hof besproken. Daarbij zijn tevens de onderliggende feiten uiteengezet. Aan de orde is de vraag of in het kader van een executoriale verkoop van effecten de prospectusplicht van ar... abonneren of dit artikel kopen.

Rechtbanken - Rechtbank Amsterdam, 4 juni 2015, HA ZA 14-541 (Creative Indust...

mr. drs. S.J. Hoes-Weishut, mr. H. de Rooij en mr. A.E.E. Verspyck Mijnssen1

Inzake: Rentederivaten, adviesrelatie, geen schending zorgplicht of marginbewakingsplicht, onrechtmatige beslagleggingCIA sloot op 22 augustus 2008 een participating cap ( ook wel een ‘winstdelend renteplafond’) af bij Rabobank. CIA was opgericht als vennootschap met het doel om een aantal panden aan de Prinsengracht en Keizersgracht als luxe hotel te ontwikkelen. Ervaren projectontwikkelaar Geertman was de drijvende kracht achter CIA. Ten behoeve van de financiering van de bouwfase van het project sloot CIA op 19 februari 2008 een bouwfinancieringsov... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS