Tijdschrift voor Curatoren

2015 nr. 4

Redactie

Hoofdredactie

mr. E. A. H. ten Berge
mr. S.A.H.J. Warringa

Redactie

mr. M. H. Boersen
mr. R. Cats
mr. J. L. van den Heuvel
mr. dr. M.J. Noteboom
mr. dr. M.L.H. Reumers
mr. J. Wind

Vaste medewerkers

prof. mr. dr. J. A.A. Adriaanse
drs P.C. van Prooijen RV CPVA
drs. P. Schimmel RA CFE

Redactiesecretaris(sen)

mr. R. de Jong

 

Artikel

Wat is nu bijzonder? - Enige kanttekeningen naar aanleiding van ECLI:NL:RBOVE...

mr. M.J.W. van Ingen1

De algemene faillissementskosten worden ingevolge art. 182 lid 1 Fw omgeslagen over ‘ieder deel van de boedel, met uitzondering van hetgeen na een executie overeenkomstig art. 57 of art. 60 lid 3 tweede zin Fw, toekomt aan de pand- en hypotheekhouders, aan de schuldeisers met een retentierecht en aan beperkt gerechtigden, huurders en pachters wier recht door de executie is vervallen of verloren is gegaan, maar met inbegrip van hetgeen krachtens een zodanige executie aan de curator is uitgekeerd ten behoeve van een schuldeiser die boven een of meer van voormel... abonneren of dit artikel kopen.

Overgang van onderneming en prepack - Annotatie bij Rechtbank Overijssel, 28 ...

mr. B. van den Boom1

Garnalenverwerker Heiploeg uit Zoutkamp ging in januari 2014 failliet en maakte, dankzij de pre-pack, direct een doorstart onder de vleugels van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Zo'n negentig werknemers verloren hun baan en de overige 210 werknemers mochten, veelal op hun oude werkplekken maar met versoberde arbeidsvoorwaarden, aan de slag bij de nieuwe Heiploeg. De vakbonden stelden dat Richtlijn 2001/23/EG inzake overgang van onderneming van toepassing is op de doorstart.De kantonrechter onderzoekt of art. 7:666 BW, dat bepaalt dat de bepalingen omtrent de overgan... abonneren of dit artikel kopen.

Schuldenaar, verweer je niet te vroeg - Annotatie bij Hoge Raad, 5 juni 2015 ...

mr. M.A.L.M. Willems1

Op 5 juni 2015 heeft de Hoge Raad een interessant arrest[2] gewezen over de vraag wat de reikwijdte is van de ‘ex nunc’-toetsing van de voorwaarden voor faillissement ingeval de schuldenaar bij verstek failliet is verklaard en van dat vonnis in verzet komt. En passant gaat de Hoge Raad tevens in op de oproepingsvoorschriften uit het Procesreglement verzoekschriftprocedures insolventiezaken rechtbanken.1. De casusDe aan het arrest ten grondslag liggende casus is op zichzelf eenvoudig genoeg. Kort samengevat komt die op het volgende neer. Bosma stuurt op 8 juli 2014 een con... abonneren of dit artikel kopen.

Over de paritas creditorum en Spyker - Annotatie bij Hof Arnhem-Leeuwarden, 2...

mr. J. Wind1

De aanleiding voor dit artikel is de overweging ten overvloede van de rechtbank Midden-Nederland in haar beschikking van 11 juni 2015, waarbij zij het in de surseances van betaling van Spyker N.V. en Spyker Automobielen B.V. aangeboden akkoord heeft gehomologeerd.[2] Die overweging luidt:Ten overvloede overweegt de rechtbank nog dat het in een surseance (buiten het akkoord) niet is toegestaan om de verplichtingen uit het Settlement agreement alsnog na te komen door te betalen. Dat doorbreekt immers de gelijkheid van de crediteuren. Datzelfde geldt in failliss... abonneren of dit artikel kopen.

Overzicht rechtspraak faillissementsrecht juli-september 2015

prof. mr. A.W. Jongbloed

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 25 juni 2015, ECLI:NL:GHARL:2015:4704 (Verzoek tot faillietverklaring alsnog afgewezen. Aan faillissementsaanvraag zijn enkel verbeurde dwangsommen ten grondslag gelegd. Er is geen redelijk belang aanwezig bij de faillissementsaanvraag en aanvragers moeten de faillissementskosten betalen)3.4 Ten aanzien van het vorderingsrecht van geïntimeerden als aanvragers van het faillissement acht het hof het volgende van belang.Art. 611e lid 2 Rv bepaalt dat dwangsommen die vóór de faillietverklaring zijn verbeurd, niet in het ... abonneren of dit artikel kopen.

De terugkijk met q.q.: Nebula (mr. Van den Bos q.q.)

mr. I.C.J.C. van de Klundert en mr. M.A.L.M. Willems

Er zijn weinig arresten die de pennen zo in beweging hebben gebracht als het Nebula-arrest, en dan nog wel voor een groot deel op een rechtsgebied waarop het arrest eigenlijk helemaal geen betrekking had. Het leek allemaal zo simpel. Mr. Van den Bos wordt benoemd tot curator van een groep onroerend goedvennootschappen. Hij constateert dat een pand dat een van die vennootschappen in eigendom toebehoort, bewoond wordt door twee personen die geen huur aan de boedel betalen. Hij schrijft hen aan met het verzoek hem een kopie van de huurovereenkomst te verstrekken en huur... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS