Tijdschrift voor Curatoren
2024 nr. 6
Redactie
Hoofdredactiemr. E. A. H. ten Berge mr. S.A.H.J. Warringa
|
Redactie mr. M. H. Boersen mr. R. Cats mr. D. van Geel mr. J. L. van den Heuvel mr. dr. M.L.H. Reumers mr. M. de Wild mr. J. Wind
|
Vaste medewerkers prof. mr. dr. J. A.A. Adriaanse drs P.C. van Prooijen RV CPVA drs. P. Schimmel RA CFE
|
Redactiesecretaris(sen)mr. R. de Jong
|
Inleiding
mr. S.A.H.J. Warringa1Betalingsachterstanden en Corona
In deze laatste uitgave van het Tijdschrift voor Curatoren van 2024 krijgt de nasleep van de coronacrisis de nodige aandacht. Niet alleen in een zeer lezenswaardig artikel over bestuurdersaansprakelijkheid, maar ook in dit voorwoord, over fiscale coronavorderingen.
De coronacrisis heeft, zoals bekend, geleid tot een ongekende situatie waarin de Nederlandse overheid ondernemers steunde door middel van bijzonder uitstel van belastingbetaling. Deze maatregel resulteerde in een aanzienlijke opbouw van belastings... ...lees meer
Artikel
mr. L.A. van der Werf en mr. R.J.H. Berghuis1Tijdens en na de coronapandemie is in de faillissementspraktijk regelmatig een verband gelegd tussen het faillissement van ondernemingen en de gevolgen van de pandemie. De auteurs van dit artikel spreken regelmatig met bestuurders die aangeven dat de coronacrisis, of de maatregelen die de overheid nam ter bestrijding van het Covid-19-virus, de voornaamste oorzaak was van het faillissement van hun onderneming. Veelgehoorde argumenten zijn dat de pandemie leidde tot omzetverlies doordat klanten wegbleven, opdrachten werden geannuleerd, leveranciers door een blokkade in het handelsverkeer n... abonneren of dit artikel kopen.
mr. D. von Saher1Indien een schuldenaar in het kader van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) een afkoelingsperiode verzoekt – terwijl geen herstructureringsdeskundige is aangewezen of reeds een akkoord is aangeboden – dient de schuldenaar toe te zeggen dat hij binnen twee maanden een akkoord zal aanbieden (art. 376 lid 1 Fw).[2] Ondanks oproepen in de literatuur om dit toezeggingsvereiste altijd aan aannemelijkheid te toetsen,[3] hoeft de schuldenaar deze aannemelijkheid, zo blijkt uit de rechtspraak, in de praktijk juist zelden te onderbouwen. Dit artikel onderzoekt in hoeverre het toezeggingsv... abonneren of dit artikel kopen.
mr. D.A.J. Roomberg1Van bankier tot curator − interview met mr. dr. Frits Udo Afgelopen week had ik de gelegenheid om mijn oud-kantoorgenoot Frits Udo te interviewen over zijn ervaringen in het insolventierecht. Frits is inmiddels de 80 jaar gepasseerd, maar vertelt nog steeds met evenveel passie over zijn vak als toen hij daarmee als dertiger ooit startte. Hij was binnen ons kantoor Adelmeijer Hoyng Advocaten aanvankelijk in Heerlen en later in Maastricht de eerste advocaat die het vak van curator uitoefende. Binnen de Maastrichtse balie was hij, samen met een aantal collega's van het eerst... abonneren of dit artikel kopen.
drs. P. Schimmel RA Bij een rechtmatigheidsonderzoek volgens artikel 68 lid 2 Fw voert de curator vaak een aantal gesprekken, analyseert de administratie op rode vlaggen, gebruikt ratioanalyse en bekijkt de laatste maanden in het memoriaal. Dit kan worden gevolgd door een zoektocht in de e-mails van de bestuurder. Hierbij houdt de curator rekening met thema's die vaak problematisch zijn, zoals paulianeuze rechtshandelingen, de ordelijkheid van de administratie en de vraag of het bestuur zijn taak behoorlijk heeft vervuld. Uit de praktijk blijkt dat deze aanpak vaak,... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
mr. D.L. Deijs1Op 17 september 2024 heeft het Gerechtshof Amsterdam arrest gewezen in het hoger beroep van een procedure tussen drie gelieerde stichtingen, waaronder de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (hierna gezamenlijk: "de Stichtingen") en X B.V. (hierna: "X"). 1. Inleiding Het verzoek om X in staat van faillissement te verklaren is door de rechtbank Amsterdam bij beschikking afgewezen.[2] De rechtbank was – kort gezegd – van oordeel dat de stichtingen geen voor de buitenwereld kenbare afzonderlijke vermogens hebben, zodat, gelet op de onderling... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentieoverzicht
mr. J. WindRechtbank Limburg 8 oktober 2024; ECLI:NL:RBLIM:2024:7368
Y verzoekt de rechtbank om één van haar crediteuren te bevelen in te stemmen met het door aangeboden akkoord. Die crediteur betreft de Gemeente Venray. De vordering van de Gemeente omvat bijna 96% van de totale schuldenlast.
De rechtbank stelt allereerst vast dat het namens Y gedane aanbod is getoetst door een onafhankelijke en deskundige part, te weten de Gemeente Venray als schuldhulpverlener. De rechtbank is op grond van de feiten van oordeel dat de weigering van de Gemeente Venray (als crediteur... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
2023
2022
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS