Tijdschrift voor Curatoren

2023 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. E. A. H. ten Berge
mr. S.A.H.J. Warringa

Redactie

mr. M. H. Boersen
mr. R. Cats
mr. J. L. van den Heuvel
mr. dr. M.J. Noteboom
mr. dr. M.L.H. Reumers
mr. J. Wind

Vaste medewerkers

prof. mr. dr. J. A.A. Adriaanse
drs P.C. van Prooijen RV CPVA
drs. P. Schimmel RA CFE

Redactiesecretaris(sen)

mr. R. de Jong

 

Artikel

Tijden veranderen: de invloed van maatschappelijke belangen en duurzaamheidso...

mr. dr. M.L.H. Reumers1

Maatschappelijke belangen spelen al enkele decennia een rol binnen het insolventierecht.[2] De vraag naar de vraag de precieze rol van die maatschappelijke belangen in de afwegingen die een faillissementscurator moet maken, komt evenwel steeds opnieuw op. Dat is niet vreemd gezien, enerzijds, faillissementen zoals die van MC Slotervaart BV en MC IJsselmeerziekenhuizen BV, die vanwege de implicaties ervan voor patiënten en daarmee soms botsende belangen van schuldeisers belangentegenstellingen concreet maken voor velen,[3] en, anderzijds, de toegenomen aandacht voor duurzaamheid binnen de... abonneren of dit artikel kopen.

Klassiekers van het insolventierecht

mr. drs. M.C. van Koppen en E.A. van Hagen

Door de jaren heen heeft de Hoge Raad diverse baanbrekende arresten gewezen die het insolventierecht hebben gevormd tot wat het nu is. Wat oordeelde de Hoge Raad precies in deze arresten van het insolventierecht en wat betekenen deze arresten (nog) voor de heden­daagse praktijk? Tijdschrift voor Curatoren zet deze 'klassiekers van het insolventierecht' nog één keer in de spotlight. In dit nummer in aflevering 1 het arrest 'Boekenvoordeel/Isik' uit 2006. 1. Wat was er aan de hand? Centraal in dit arrest stond mevrouw Isik die in 1997 ... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Annotatie bij Rechtbank Amsterdam 1 februari 2023, ECLI:NL:RBAMS:2023:569

mr. J.L. van den Heuvel en mr. M.M. Dellebeke1

Deze uitspraak van de rechtbank Amsterdam betreft de behandeling van een aspectenverzoek in het kader van een WHOA-procedure. Met een aspectenverzoek kan een schuldenaar of herstructureringsdeskundige de rechtbank verzoeken een uitspraak te doen over aspecten die van belang zijn in het kader van een WHOA-akkoord (art. 378 Fw). De verzoekers in de procedure die tot deze uitspraak heeft geleid, hebben de rechtbank gevraagd een oordeel te geven over, kort gezegd, (i) de manier waarop NOW-vorderingen van het UWV moeten worden vastgesteld en of het UWV de NOW-subsidieregeling mag beëindigen a... abonneren of dit artikel kopen.

Overzicht rechtspraak oktober 2022 tot en met februari 2023

mr. J. Wind

  Rechtbank Gelderland 5 oktober 2022; ECLI:NL:RBGEL:2022:5687 Y is op 14 juni 2021 tot de WSNP toegelaten. Zij heeft recht op een uitkering van € 5.000 op grond van de Tijdelijke regeling financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. Namens Y is de rechter-commissaris gevraagd haar dat bedrag (gedeeltelijk) te laten houden. Die wijst dat verzoek af. Y gaat in hoger beroep. De rechtbank bekrachtig de beschikking van de rechter-commissaris. Zij overweegt daartoe dat voor de genoemde tegemoetkoming ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS