Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht

Verslaggeving, accountancy en toezicht

2025 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

dr. mr. C.J.A. van Geffen

Redactie

mr. dr. J.E. Brink- van der Meer
prof. dr. C. Camfferman
mr. M.A.J. Cremers
A. Dieleman RA
prof. dr. M.N. Hoogendoorn RA
prof. dr. G.C.M. Majoor
mr. A. de Neve
Annemarije Schoonbeek
mr. drs. L. in 't Veld
mr. Q. H. van Vliet

Vaste medewerkers

mr. J. Dinant
mr. J.F. Garvelink
dr. B. Kamp
mr. dr. G.P. Oosterhoff
mr. H.K.O. Reimers
drs. C.M. Roozen RA

Coördinerend redacteur

mr. drs. L. van Dijk

 

Inleiding

Trump en de CSRD

prof. dr. M.N. Hoogendoorn RA1

Column   Er gaat tegenwoordig geen editie van het Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht voorbij zonder dat aandacht is besteed aan de CSRD en de daaruit afgeleide ESRS. Een nieuwe ontwikkeling is de publicatie op 26 februari 2025 van het Omnibus-vereenvoudigingspakket: op basis van de voorgestelde nieuwe regels valt circa 80% van de ondernemingen niet meer onder de CSRD. De CSRD geldt dan alleen nog voor bedrijven met minstens 1.000 werknemers met een netto-omzet van meer dan 50 miljoen euro of een balanstotaal van meer dan 25 miljoen euro.  Toch vormt de CSRD ... ...lees meer

Artikel

Art. 2:414 lid 5 BW: het vermelden van 403-verklaringen in de geconsolideerde...

mr. E.A. van Dooren1

Art. 2:414 lid 5 BW schrijft voor dat een moedermaatschappij in de toelichting bij haar geconsolideerde jaarrekening moet vermelden 'ten aanzien van welke rechtspersonen' zij een 403-verklaring heeft gedeponeerd. Deze melding geeft derden inzicht in de 403-aansprakelijkheid van de moedermaatschappij. In de praktijk wordt verschillend omgegaan met de meldplicht van art. 2:414 lid 5 BW, waarbij niet in alle gevallen inzichtelijk is welk risico de moedermaatschappij loopt op grond van de door haar gedeponeerde 403-verklaring(en). 1. Inleiding Een van de vereiste... abonneren of dit artikel kopen.

Onafhankelijkheid accountant en honoraria

A. Dieleman RA1

Onafhankelijkheid van een accountant die assurance-opdrachten uitvoert is een belangrijk uitgangspunt voor de gebruiker van controleverklaringen en andere assurance-rapporten. De accountant verstrekt bij een assurance-opdracht zekerheid en de gebruiker mag (daarom) verwachten dat de accountant onafhankelijk is van de assurancecliënt. Hoewel onafhankelijkheid geen fundamenteel beginsel[2] van de accountant is (omdat het niet op alle opdrachten, maar uitsluitend op assurance-opdrachten, van toepassing is), is het wel van fundamenteel belang voor het vertrouwen dat gebruikers van controleve... abonneren of dit artikel kopen.

Praktijkvraag: hoe wordt een activa passiva transactie onder gemeenschappelij...

mr. Q.H. van Vliet1

In deze praktijkvraag wordt de volgende fictieve casus behandeld: een nieuw opgerichte BV (NewCo) verkrijgt activa/passiva van haar moedermaatschappij. De overgedragen activa/passiva vormen een geïntegreerd geheel van activiteiten (een 'business'). NewCo gaat daadwerkelijk operationele activiteiten uitvoeren met de business. NewCo heeft geen deelnemingen en stelt geen geconsolideerde jaarrekening op. De business die wordt overgedragen is recentelijk gewaardeerd, waardoor de reële waarde betrouwbaar is vast te stellen. De koopprijs is vastgesteld op de reële waarde. De moedermaatschap... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mr. Q.H. van Vliet en mr. dr. C.J.A. van Geffen1

RJ-Uiting 2025-1: 'Verhoging grensbedrag kleine fondsenwervende organisaties' Met ingang van 1 januari 2025 is een nieuwe categorie-indeling voor fondsenwervende organisaties van ingevoerd in de Erkenningsregeling Goede Doelen. Hierdoor is het grensbedrag voor een kleine fondsenwervende organisatie verhoogd van € 500.000 naar € 1.000.000. Als gevolg van deze wijziging zijn de relevante alinea's in de RJ-bundel en RJk-bundel aangepast.   Het verhoogde grensbedrag geldt voor verslagjaren die beginnen op of na 1 januari 2025, maar kan ook worden toeg... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS