Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht

Verslaggeving, accountancy en toezicht

2014 nr. 5/6

Redactie

Hoofdredactie

dr. mr. C.J.A. van Geffen

Redactie

mr. dr. J.E. Brink- van der Meer
prof. dr. C. Camfferman
mr. M.A.J. Cremers
A. Dieleman RA
prof. dr. M.N. Hoogendoorn RA
prof. dr. G.C.M. Majoor
mr. A. de Neve
mr. A. B. Schoonbeek
mr. drs. L in 't Veld
mr. Q. H. van Vliet

Vaste medewerkers

mr. J. Dinant
mr. J.F. Garvelink
dr. B. Kamp
mr. dr. G.P. Oosterhoff
mr. H.K.O. Reimers
drs. C.M. Roozen RA

Coördinerend redacteur

mr. drs. L. van Dijk

 

Inleiding

Boekhoudregels de bron van alle kwaad of wondermiddel?

mr. drs. A.G. De Neve*

‘De boekhoudregel van de crisis is eindelijk aangepast’ was de kop van een artikel in Het Financieele Dagblad van 28 juli 2014. Naast de intrigerende kop trok ongetwijfeld de beperkte omvang van het artikel de gemiddelde FD lezer over de streep om zich eens te verdiepen in de duistere, ondoorgrondelijke wereld van de boekhoudregels. In het artikel wordt gesteld dat de oorzaak van de crisis mede is gelegen in boekhoudregels. In welke boekhoudregel schuilde dan al dat kwaad en waarom zijn we er nu van verlost? IFRS 9 (en zijn voorganger IAS 39), de boekhoudregel die voo... ...lees meer

Artikel

RJ-Uiting 2014-4 maakt problematiek waardering pensioen in eigen beheer pijnl...

dr. B. Dieleman*

De Raad voor de Jaarverslaggeving (hierna: RJ) heeft dit voorjaar besloten dat het niet langer is toegestaan om het pensioen in eigen beheer tegen fiscale grondslagen te waarderen in de jaarrekening. Richtlijn 271 voor grote en middelgrote rechtspersonen (hierna: RJ 271) en Richtlijn B14 voor kleine rechtspersonen (hierna: RJk B14) zijn overeenkomstig aangepast. Hoewel bovengenoemde aanpassingen verdedigbaar zijn, kan het niet meer mogen gebruiken van fiscale grondslagen bij de waardering van het pensioen in eigen beheer grote gevolgen hebben.In deze bijdrage ... abonneren of dit artikel kopen.

Toepassing groepsvrijstelling door obligatie-uitgevende instellingen

mr. drs. A.N. Krol*

Met ingang van 1 januari 2015 mogen tussenhoudsters, waarvan effecten worden verhandeld op een gereglementeerde markt[1], niet langer gebruik maken van de vrijstelling in art. 2:408 BW om af te zien van het opstellen van een geconsolideerde jaarrekening (consolidatievrijstelling). Daartoe is een nieuw lid 4 toegevoegd aan art. 2:408 BW ingevolge de Wijzigingswet financiële markten 2014.[2] In dit artikel behandel ik de vraag of een tussenhoudster die beursgenoteerde effecten heeft uitstaan door middel van een beroep op art. 2:403 BW (groepsvrijstelling) kan betogen dat ... abonneren of dit artikel kopen.

Herwaarderingsreserve noodzakelijk voor negatieve IFRS-goodwill

G.-P. den Hollander RA*

Een stapsgewijze overname en een lucky buy hebben als overeenkomst dat IFRS voorschrijft dat de bate die bij dergelijke transacties ontstaat in de winst- en verliesrekening moet worden verantwoord. Voor de geconsolideerde jaarrekening is daarmee in principe de kous af: IFRS stelt geen verdere eisen aan de verwerking van dergelijke ongerealiseerde baten in het (geconsolideerde) vermogen van de vennootschap. Voor de verwerking van een stapsgewijze overname in de enkelvoudige jaarrekening[1] heeft de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) sinds 1 januari 2013 bepaald dat voor... abonneren of dit artikel kopen.

Kanttekeningen bij geschiktheidstoets voor bestuurders en commissarissen

mr. drs. E. Toorn en mr. dr. J.G.C.M. Galle

De kredietcrisis, het aangetaste vertrouwen in de financiële sector en de zo gebleken beperkte geschiktheid van bestuurders en commissarissen leidde tot de geschiktheidstoets zoals uitgevoerd door de AFM en DNB. Dit artikel verheldert wat geschiktheid is, en hoe en wanneer getoetst wordt op basis van de Beleidsregel geschiktheid 2012. Uit de omvangrijke Beleidsregel volgt dat de norm ‘geschiktheid’ complex is. Geschiktheid bestaat uit, blijkt uit en heeft betrekking op te onderscheiden elementen die in dit artikel worden verheldert. Daarbij worden kanttekeningen bij de h... abonneren of dit artikel kopen.

Praktijkvraag - Deconsolidatie bij een verkoop onder gemeenschappelijke leiding

dr. B. Kamp RA*

Een groep besluit een bepaalde activiteit buiten de groep te plaatsen. Daartoe worden de aandelen in de betreffende dochtermaatschappij op 1 oktober van enig jaar verkocht aan een holding buiten de groep, maar waarvan de aandelen wel worden gehouden door dezelfde directeur-grootaandeelhouder (DGA). Dit is een zogenaamde ‘overname onder gemeenschappelijke leiding’: de DGA beheerst zowel de kopende als de verkopende partij. De kopende holding verwerkt daarom de verkrijging volgens de ‘pooling of interest methode’: de eerste waardering van de overgenomen activa en verplich... abonneren of dit artikel kopen.

Noot bij uitspraak Accountantskamer inzake Econcern 13 oktober 2014 (ECLI:NL:...

A. Dieleman RA en mr. drs. J.F. Garvelink*

De curatoren van Econcern hebben een klacht ingediend tegen twee accountants die betrokken waren bij de controle van de jaarrekening 2007. De Accountantskamer heeft op 13 oktober 2014 uitspraak gedaan.[1] In deze noot gaan wij in op de volgende elementen: [2]- de toetsing van verslaggevingsvraagstukken door de Accountantskamer;- enkele bewijsrechtelijke aspecten;- rubricering van kapitaalbelangen;- waardering van kapitaalbelangen;- consolidatie.Faillissement Econ... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mr. C.J.A. van Geffen en mr. C. Bruil*

Europese wetgevingWijziging EU richtlijn jaarrekening: niet-financiële informatie - CJAvGIn november 2014 is een wijziging van de EU richtlijn jaarrekening (2013/34/EU) gepubliceerd. Dit betreft een wijziging, opgenomen in de richtlijn 2014/95/EU, welke een uitbreiding bevat van de regels voor het bestuursverslag van een (grotere) organisatie van openbaar belang (OOB) . Als gevolg van deze richtlijnwijziging zullen vanaf 2017 alle OOB’s met 500 of meer werknemers verplicht zijn tot het toevoegen van een ‘niet-financiële-verklaring’ aan het bestuursversl... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS