Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht

Verslaggeving, accountancy en toezicht

2015 nr. 6

Redactie

Hoofdredactie

dr. mr. C.J.A. van Geffen

Redactie

mr. dr. J.E. Brink- van der Meer
prof. dr. C. Camfferman
mr. M.A.J. Cremers
A. Dieleman RA
prof. dr. M.N. Hoogendoorn RA
prof. dr. G.C.M. Majoor
mr. A. de Neve
mr. A. B. Schoonbeek
mr. drs. L in 't Veld
mr. Q. H. van Vliet

Vaste medewerkers

mr. J. Dinant
mr. J.F. Garvelink
dr. B. Kamp
mr. dr. G.P. Oosterhoff
mr. H.K.O. Reimers
drs. C.M. Roozen RA

Coördinerend redacteur

mr. drs. L. van Dijk

 

Inleiding

Consolidatierecht

mr. P.N. Ploeger1

Het thema van dit nummer is 'consolidatie'. Het feit dat een geheel nummer aan dit thema is gewijd, bewijst dat 'to consolidate or not to consolidate' een actuele vraag blijft. Het al dan niet consolideren van een andere entiteit kan immers een majeure impact hebben op hoe de geconsolideerde jaarrekening eruit komt te zien. Wordt voldaan aan het consolidatiecriterium, dan dienen alle activa, passiva, baten en lasten te worden meegenomen in de consolidatie. Hierdoor kunnen entiteiten er belang bij hebben om hun belangen in andere entiteiten juist wel of juist n... ...lees meer

Artikel

Consolidatie, zin en onzin vanuit juridisch en bedrijfseconomisch perspectief

prof. dr. mr. P.M. van der Zanden RA1

Financiële verslaggeving betreft in het economische verkeer veelal de activiteiten van een natuurlijk persoon of rechtspersoon. In beginsel wordt een balans (staat van bezittingen en schulden met per saldo het eigen vermogen), een resultatenrekening (het resultaat van de activiteiten die het eigen vermogen doen stijgen of dalen) en een kasstroomoverzicht opgesteld. Bij dergelijke overzichten behoort een toelichting te worden gegeven waarin de gehanteerde grondslagen zijn opgenomen en andere specificaties bij de drie opstellingen worden verstrekt.Met name in he... abonneren of dit artikel kopen.

Groepsbegrip in het kader van consolidatie

mr. drs. A.N. Krol1

In deze bijdrage komt het groepsbegrip in relatie tot consolidatie aan de orde. Na een bespreking van het groepsbegrip sta ik stil bij de consolidatieplicht en de groepsvrijstelling. Ik sluit af met een korte bijdrage over de consolidatieplicht bij de structuurvennootschap met volledig regime en de commanditaire vennootschap. abonneren of dit artikel kopen.

Vrijstelling consolidatie door beleggingsentiteiten in de praktijk

drs. C.M. Roozen RA en mr. drs. J.F. Garvelink1

In dit artikel gaan we in op de consolidatievrijstelling voor beleggingsentiteiten, zowel onder EU-IFRS[2] als onder de Nederlandse verslaggevingsregels. Wij gaan daarbij ook in op de commentaarbrief van de AFM bij de introductie van de vrijstelling onder de Nederlandse verslaggevingsregels.Consolidatie speelt als bekend bij deelnemingen waarin een onderneming (aandeelhouder) feitelijk beleidsbepalende zeggenschap heeft.[3] Bij consolidatie worden de onderscheiden posten uit de balans en de winst-en-verliesrekening van de deelneming samengevoegd met die van de aandeelhouder, waard... abonneren of dit artikel kopen.

Praktijkvraag - Tussenhoudsterregime en ‘voorwaardelijke’ controleverklaring

A. Dieleman RA1

Deze praktijkvraag gaat in op het zogenaamde tussenhoudsterregime van art. 2:408 BW dat in Nederland veelvuldig wordt toegepast. Ongetwijfeld geeft het fenomeen van Nederland als ‘internationaal holdingland’ daarvoor een impuls, maar evenzeer biedt de vrijstelling van consolidatie van art. 2:408 BW voor veel Nederlandse groepen een aantrekkelijke vereenvoudigingsoptie. Kort weergegeven komt de vrijstelling erop neer dat de rechtspersoon die gebruik maakt van art. 2:408 BW geen geconsolideerde jaarrekening hoeft op te maken en te publiceren. Belangrijkste (materiële) ... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mr. C.J.A. van Geffen, prof. dr. C. Camfferman RA en mr. F.F.M. Goyarts1

Nationale ontwikkelingen Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening (Stb. 2015, nr. 349, 350, 351) – CJAvGOp 9 oktober 2015 is de Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening gepubliceerd in het Staatsblad (Stb. 2015, nr. 349). De hoofdlijnen van deze wetswijziging, welke verplicht van toepassing is op boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2016, worden hieronder kort aangehaald. Deze zijn wetswijzigingen zijn al eerder aan de orde geweest in dit tijdschrift, maar daa... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS