Inleiding
mr. F.R. KetsVooroorlogse toestanden
Het Kabinet Schoof I is gevallen; voor sommigen een verademing, voor anderen een bron van frustratie. Duidelijk is dat de verhoging van de overheidsuitgaven op veiligheid (Defensie) doorgang zal vinden, zeker gezien de uitkomst van de NAVO-top in Den Haag. De investeringen moeten leiden tot een betere veiligheid. Is er bij deze hernieuwde aandacht voor onze veiligheid ook nagedacht over onze voedselveiligheid? Er is uiteraard al veel wetgeving rond voedselveiligheid, maar het lijkt er soms op dat men zich zo focust op terrorisme en oorlog, d... ...lees meer
Artikel
Madhura Rao1Artisanal fermentation is becoming increasingly popular among consumers. Yet, EU food law remains poorly attuned to its scale, methods, and values. Based on empirical insights from interviews with small-scale fermenters from eight European countries, this research note examines how producers respond to regulatory uncertainty and navigate blurred boundaries between production, education, and experimentation in the absence of clear guidelines. Building on these accounts, I advocate for a regulatory approach that recognises microbial diversity and is sensitive to the cultural significan... abonneren of dit artikel kopen.
J. Karsten en J.M. LichotaDe gemeenschappelijke marktordening voor hop, die sinds 1971 bestaat, is recent gewijzigd en aangevuld met voorschriften voor invoer en certificering. Het rechtskader voor hop op de Europese interne markt is verspreid over een groot aantal (uitvoerings)verordeningen. Mede daardoor is het gecompliceerd en erg technisch van aard. Dit artikel geeft een gedetailleerd overzicht van dat rechtskader zoals dat na de laatste wijzigingen luidt. Verder wordt uiteengezet dat de hopwetgeving als onderdeel van het EU-landbouwrecht onder druk staat. Enerzijds moet die wetgeving zich aanpassen aan de do... abonneren of dit artikel kopen.
J. Mailly en mr. S. van Dijk1Het voorzorgsbeginsel, sinds 2002 verankerd in het Europese levensmiddelenrecht, biedt overheden de mogelijkheid om maatregelen te nemen bij wetenschappelijke onzekerheid over mogelijke risico's voor de volksgezondheid. In dit artikel wordt, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Mededeling van de Europese Commissie over het voorzorgsbeginsel, gereflecteerd op de toepassing ervan in de praktijk. Aan de hand van drie voedselcrisissen – de EHEC-uitbraak (2011), de fipronilcrisis (2017) en de ethyleenoxidecrisis (2021) – analyseren de auteurs hoe het voorzo... abonneren of dit artikel kopen.
Jens Karsten1On 1 December 2024, the newly appointed College of Commissioners took over the business of the EU executive. In the first six months of its five-year mandate, the von der Leyen II Commission set the programmatic tone of a 'farm-centred food policy' in the agri-food sector, which places the interests of primary production at the centre of the food chain. The intensification of the geopolitical challenges facing the European Union has given the aspect of security of supply more weight than ever before. Without claiming to be exhaustive (and expressly omitting the highly complex topic of De... abonneren of dit artikel kopen.
Rubriek
Nieuw artikeltype - rubriek [16-60472]
drs M. Boerstra1Het prijsverschil tussen exact hetzelfde potje appelmoes in Nederland en België leidde afgelopen voorjaar tot ergernis tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Al langer werd door de politiek en in media geklaagd over de fors gestegen prijzen van de dagelijkse boodschappen in Nederland. De consumentenprijs van levensmiddelen zou hier bovendien aanzienlijk hoger liggen dan in de omliggende landen, mede veroorzaakt doordat internationale producenten de werking van de Europese interne markt zouden frustreren door het opwerpen van zgn. "inkoopmuren". In diverse moties werd opgeroepe... abonneren of dit artikel kopen.
M. Albus MSc1Studiemiddag NVLR Op maandag 23 juni 2025 verzamelden zo'n dertig beoefenaars en liefhebbers van het levensmiddelenrecht zich in het kantoor van HVG Law te Rotterdam. Onder het thema "De Noodklok" organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelen-recht (NVLR) daar een veelzijdige studiemiddag over klokkenluiders, meldstructuren en de juridische en ethische spanningsvelden die daarbij horen. Het beeld van de klokkenluider als een afvallige medewerker met een vertrouwelijke USB-stick werd al snel losgelaten. In plaats daarvan volgde een kennismaking... abonneren of dit artikel kopen.
prof.mr.dr. J. LangerIn deze rubriek worden kort zaken gesignaleerd die bij het EU-Hof of het Gerecht van de EU aanhangig zijn en die voor de agri-food praktijk noemenswaardig (kunnen) zijn. Het gaat doorgaans om zogeheten 'prejudiciële zaken'. In een prejudiciële zaak stelt een nationale rechter in het kader van een concrete gerechtelijke procedure het EU-Hof een vraag over de uitleg of de geldigheid van het Unierecht die relevant is voor het oplossen van het voorliggende juridische geschil. Op deze prejudiciële vraag geeft het EU-Hof antwoord in de vorm van een arrest of met reden... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M.J. Reijman Datum Evenement Plaats Meer in... abonneren of dit artikel kopen.