mr. D.W.L.A. Schrijvershof en mr. M. AlipourDe decembermaand is traditioneel een periode met (duurzame?) cadeaus, gezelligheid, pepernoten en (fairtrade?) chocola. Wellicht wat minder chocola dan afgelopen jaren nu de chocola namelijk een stuk duurder is dan in 2023. De oorzaak? De mislukte cacao-oogst in Ivoorkust en Ghana. Ook de prijs van koffiebonen rijst de pan uit. De oorzaak zou onder meer de droogte in Brazilië zijn. Droogte, overstromingen, extreme hitte, het heeft allemaal impact op mens en natuur, en op de voedselproductie en uiteindelijk ook op de prijs van voedsel. Of dit komt door klimaatverandering? Dat kunnen ... ...lees meer
mr. C.L. Wolberink en drs. J.P. Algera1Resultaten, aanbevelingen… en implementatie? De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft drie jaar lang onderzoek gedaan naar de prijsvorming in de voedselketen voor reguliere en duurzamere producten. Daarbij is vooral onderzocht welke drempels er zijn voor de verduurzaming van de productie van belangrijke agrarische producten. De ACM publiceerde jaarlijks de resultaten van deze agro-nutri monitor. Op basis van de monitor deed de ACM een aantal aanbevelingen aan de toenmalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In dit artikel beschrijven wij de bel... abonneren of dit artikel kopen.
dr. A. de Boer1Met natuurlijke ingrediënten, van nature vol vezels, of natuurlijk lekker: we kunnen niet om de levensmiddelen heen die zichzelf als natuurlijke producten in de markt zetten. Consumenten associëren de term 'natuurlijk' met veel verschillende zaken en niet iedere consument blijkt dezelfde betekenis te geven aan de term. Hoewel reclame nooit misleidend mag zijn, zijn er slechts voor een paar productcategorieën vereisten verbonden aan het gebruik van 'natuurlijk' in etikettering en reclame-uitingen in Europees levensmiddelenrecht. Het is dan ook de vraag of de consumentenbeleving, met de ve... abonneren of dit artikel kopen.
mr. S.A. Gawronski M.Jur en mr. A.H.M. Zwanikken1We zien de afgelopen jaren steeds vaker dat levensmiddelenbedrijven overwegen de bewaartemperaturen van hun producten aan te passen uit duurzaamheidsoverwegingen. De vraag die wij ons stellen is of het aanpassen van de bewaartemperaturen onderaan de streep echt altijd duurzamer is en of dat op veilige wijze kan plaatsvinden. In dit artikel beschrijven wij op hoofdlijnen de ontwikkelingen die we zien en de kanttekeningen die we daarbij willen maken op het gebied van bewaartemperatuur van levensmiddelen. Is het bijstellen van de bewaartemperatuur duurzamer en veiliger? abonneren of dit artikel kopen.
mr. A.J.H. Kingma1Sectorbrede duurzaamheidsafspraken in de levensmiddelensector strandden in het verleden geregeld op het kartelverbod. Inmiddels biedt de wet meer ruimte en zijn Europese mededingingsautoriteiten bereid informeel mee te denken of afspraken verenigbaar zijn met het (Europese) mededingingsrecht. De afgelopen twee jaar zijn er alleen weinig duurzaamheidsafspraken voorgelegd aan Europese mededingingsautoriteiten. Waarom is dat zo en is dat terecht? In 2030 moet er in de Europese Unie ("EU") een reductie van 55% van alle broeikasgassen zijn. In 2050 moeten landen uit de EU klimaatneutra... abonneren of dit artikel kopen.
Dr. M.J.E. Urlings2Nationaal en internationaal beleid is er sinds enkele jaren op gericht om consumptie van dierlijke eiwitten te verlagen en consumptie van plantaardige eiwitten te stimuleren. Deze zogenaamde eiwittransitie is belangrijk met het oog op het behalen van de beleidsdoelen rondom duurzaamheid, volksgezondheid en voedselzekerheid. De eiwittransitie is ook een aanjager van innovatie, om alternatieve eiwitten te creëren met de voedingswaarden van dierlijke eiwitten, maar met de milieuvoetafdruk van plantaardige eiwitten. Vóór toegang tot de Europese markt moeten deze innovaties... abonneren of dit artikel kopen.
Dr E.C. Alblas1Recente ontwikkelingen in de rechtspraak over pesticiden Op 12 juni 2023 verbood voor het eerst een Nederlandse rechter het gebruik van wettelijk toegestane pesticiden, specifiek voor de teelt van lelies. Sindsdien zijn door omwonenden en actiegroepen verschillende gerechtelijke procedures gestart, met verschillende uitkomsten. In dit artikel worden de belangrijkste ontwikkelingen in de jurisprudentie besproken, en wordt gereflecteerd op de (mogelijke) implicaties hiervan. Pesticiden worden onder andere ingezet om gewassen te besc... abonneren of dit artikel kopen.
ir W.H.M. Baltussen mba, Dr. F.H.J. Bunte en Dr C.P.A. van WagenbergDe term duurzaamheid is een veelkoppig monster dat een breed scala aan onderwerpen omvat zoals natuur, milieu, menselijke gezondheid, sociale omstandigheden, dierenwelzijn en economie. Een instrument om duurzaamheid in deze volle breedte te meten ontbreekt. True Cost Accounting (TCA) is een mogelijk meetinstrument dat duurzaamheid in de brede zin kan beoordelen. Door alles in één eenheid, namelijk geld, uit te drukken worden onvergelijkbare duurzaamheidsonderwerpen vergelijkbaar. Hierdoor is het eenvoudiger vast te stellen welke duurzaamheidsonderwerpen belangrijk zijn binnen het voedsel... abonneren of dit artikel kopen.
mr. T. Giesbertz1De titel ziet in de eerste plaats op het voorgestelde uitstel met één jaar van de implementatie van de Europese Ontbossingsverordening (hierna: 'EUDR' of 'Verordening').[2] Het uitstel is inmiddels aangenomen door het Europees Parlement. De titel ziet ook op de recente publicatie van enkele langverwachte documenten van de Europese Commissie waaronder de 'Frequently Asked Questions – Implementation of the EU Deforestation Regulation' (hierna: 'FAQ'). Vanuit de verschillende stakeholders is veelvuldig gehamerd op tijdige publicatie van dit soort leidraden. Duidelijkheid over de ui... abonneren of dit artikel kopen.
prof.dr. B.M.J. van der Meulen1Annotatie bij College van Beroep voor het bedrijfsleven 16 April 2024, ECLI:NL:CBB:2024:269 Bij overtreding van de regels voor biologische producten kan Skal de desbetreffende producten decertificeren. In ernstige gevallen kan zij ook het bedrijf decertificeren. Volgens het CBb mag dat laatste onder het oude recht alleen voor bepaalde tijd. Onder het nieuwe recht is dat vermoedelijk anders. 1. Inleiding Het is een complexe zaak omdat in één besluit tien verschillende beslissingen zijn neergelegd en omdat er meerdere rechtsvragen aan d... abonneren of dit artikel kopen.
mr. S.A. Gawronski M.Jur1Annotatie bij College van Beroep voor het bedrijfsleven 2 Augustus 2022, ECLI:NL:CBB:2022:483 Het CBb oordeelt dat export onder art. 12 Verordening (EU) 178/2002 en wederexport / terugzending onder de Controleverordening twee aparte regimes bevatten. Daardoor zal een zending die aan de buitengrens van de EU wordt tegengehouden in voorkomend geval moeten worden vernietigd. In deze noot wordt het – naar de mening van de annotator – onwenselijk verschil tussen deze twee regimes beschreven. 1. De situatie In september 2020 werd een partij sesamzaa... abonneren of dit artikel kopen.
Gerardo Figueiredo Junior1Case note on Superior Court of Justice of Brazil 24 October 2024 in the case of Brazilian Association of Food Industries and others v. Brazil The Brazilian Superior Court of Justice (STJ) has recently issued an important ruling regarding the labeling of food products containing genetically modified organisms (GMOs). The court confirmed that only products containing more than 1% GMOs must include a label informing consumers of their presence. This decision clarifies the existing regulatory framework and confirms the validity of a threshold established in Decree 4.680 of 20... abonneren of dit artikel kopen.
mr.dr. J.F.L. Roording1Voedselveiligheid met de menselijke maat, bestaat dat? Met een beetje voedselveiligheid nemen we in onze hoog ontwikkelde samenleving geen genoegen. Verordening (EG) nr. 178/2002 over de algemene beginselen van de levensmiddelenwetgeving heeft het in de preambule over 'een hoog niveau van bescherming van het leven en de gezondheid van de mens'. En van de NVWA als toezichthouder wordt verwacht daar streng op toe te zien. Dit leidt regelmatig tot het terugroepen van onveilige producten uit de schappen, door de producent of de importeur als die zijn verantwoordelijkheid neemt, en als die da... abonneren of dit artikel kopen.
drs. A.M.M. Molenaar1De vraag naar duurzame producten en diensten blijft jaarlijks groeien, en steeds meer consumenten baseren hun keuzes op informatie over de duurzaamheid. Fabrikanten springen daarop in met allerlei 'groene' claims. Soms terecht, maar vaak ook niet. Zo blijken 'groene' claims op voedingsmiddelen vaak slecht onderbouwd en vaag, en daarmee misleidend voor de klant. Eind 2026 wordt Europese regelgeving van kracht die hieraan een einde moet maken, maar de bestaande leidraad wordt nu al geregeld met voeten getreden. Daaraan erger ik me groen en geel.
Op de C&ocir... abonneren of dit artikel kopen.