Tijdschrift voor Levensmiddelenrecht

2024 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

prof. dr. B.M.J. van der Meulen
mr. D.W.L.A. Schrijvershof

Redactie

M. Alipour
dr. A. de Boer
mr. S.A. Grawonski M.Jur
prof. dr. ir. C.M. van der Heide
prof. mr. dr. J. Langer
mr. S.M. Pelkmans
mr. A. Venekamp
mr. C. Wolberink

Vaste medewerkers

J. Karsten
A. Mahy

Redactiesecretaris(sen)

M. Reijman

 

Inleiding

Redactioneel

prof.mr.dr. J. Langer en mr. S.M. Pelkmans

Op het moment dat het eerste nummer van dit tijdschrift van de drukpers rolde, waren we als redactie alweer volop aan de slag met het tweede nummer. Hierbij het resultaat. Uiteraard hebben wij als redactie ook de tijd genomen om het eerste nummer te lezen. Een eerste nummer met gelijk zestig pagina's gevuld met belangrijke onderwerpen binnen het levensmiddelenrecht! Trots kijken wij dan ook terug op dit eerste nummer. Wij danken u als lezer voor de nuttige feedback die de redactie ontving. Ook veel dank voor de suggesties voor onderwerpen die interessant zijn voor een volgend nummer.... ...lees meer

Artikel

Botanicals in de handel brengen: welke rechtszekerheid voor de exploitanten?

A. Mahy1

Dit artikel is bedoeld om inzicht te geven in een specifiek aspect van de Belgische voedselregelgeving: de marktintroductie van plantaardige voedingssupplementen. Belgiƫ heeft al lange tijd een reeks regels die de marktintroductie van levensmiddelen op basis van planten(-extracten) reguleert. In dit artikel bespreken we de specifieke kenmerken die gelden voor een operator die dergelijke producten in Belgiƫ wil verkopen, wanneer ze in de vorm van voedingssupplementen worden aangeboden. We zullen ook de verbanden bespreken tussen de toepassing van de Belgische regelgeving met betrekking to... abonneren of dit artikel kopen.

Botanicals and Food Supplements in the EU: a play yet to be written1

Vito Rubino and Rita Stefani2

The world of health-promoting plants offers an extraordinary potential in relation to the needs of consumers, who are increasingly attentive to the self-management of their health. In particular, the sector of food botanicals supplement stands out for its differentiated offer. However, even though the market is expanding, some critical issues together with long-lived problems that do not seem to be disappearing pose challenges to the free movement of products within the EU. In this article, we outline critical aspects and economic interests that are hindering the proper-functioning of th... abonneren of dit artikel kopen.

Invoer en uitvoer: tussen douane- en levensmiddelenrecht

M. van Tuijl, F. Taptik Salman en L. Kirch1

Hoewel het levensmiddelenrecht en het douanerecht twee afzonderlijke disciplines zijn, spelen douaneaspecten in veel opzichten een rol in het levensmiddelenrecht. Douanerechtelijke begrippen kunnen van belang zijn bij het bepalen wanneer levensmiddelen dienen te voldoen aan de Europese levensmiddelenwetgeving, of wanneer een exploitant van een levensmiddelenbedrijf een verplichting heeft om een mogelijk onveilig levensmiddel te melden bij de bevoegde autoriteit. Dit artikel gaat in op de rol van het douanerecht bij de uitleg van het levensmiddelenrecht en de dile... abonneren of dit artikel kopen.

Een kijkje in de keuken van de Keuringsraad

E. Schalken1

Reclame maken voor gezondheidsproducten en levensmiddelen is toegestaan en adverteerders hebben er alle belang bij om hier gebruik van te kunnen blijven maken. Nederland kent een duaal systeem als het gaat om toezicht hierop: wetgeving en zelfregulering. Hoewel wetgeving een goede basis neerlegt voor het maken van reclame voor deze producten, is dit kader vaak abstract en blijft er veel ruimte voor interpretatie over. Het is de taak van zelfregulerende instanties zoals de Keuringsraad om de wetgeving kleur te geven en toepasbaar te maken in de praktijk. 1. Zelfregule... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

De plaats van levensmiddelen in het Levensmiddelenrecht

L. Kramer1

Annotatie bij College van Beroep voor het bedrijfsleven 14 November 2023, ECLI:NL:CBB:2023:627 & rechtbank Rotterdam 1 oktober 2019, ECLI:NL:RBROT:2019:7651   Levensmiddelenrecht omvat meer dan alleen het recht inzake levensmiddelen. Hoewel levende dieren geen levensmiddelen zijn zolang zij niet zijn bereid om in de handel te worden gebracht voor menselijke consumptie, heeft het levensmiddelenrecht er wel degelijk iets over te zeggen. Onder de Nederlandse competentieverdeling binnen het levensmiddelenrecht komt de bevoegdheid ten aanzien van levende dieren toe ... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Kruidenpreparaten: Natuurlijke Oplossing of Verborgen Gevaar?

ir. W. van der Vossen-Wijmenga1

Baat het niet, dan schaadt het niet? Dat gaat lang niet altijd op bij kruidenpreparaten. Dit zijn poeders, drankjes of capsules die worden gemaakt van werkzame stoffen uit natuurlijke kruiden. Ze zouden bijvoorbeeld eetlustremmend, kalmerend of goed voor de nachtrust zijn. De meeste van dit soort claims zijn niet goed bewezen en mogen niet altijd volgens de wet.[2] Maar ze spelen wel in op het gevoel dat je het echt nodig zou hebben. 1. Aankoop Voedingssupplementen, inclusief kruidenpreparaten, worden veel gebruikt. In de meest recente Voedselconsumptiepeil... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS