Op weg naar meer transparantie in het schaduwbankwezen: de Verordening Effectenfinancierings- transacties
mr. drs. M.A.X. van Merrienboer
Op 12 januari 2016 is de Verordening betreffende de transparantie van effectenfinancieringstransacties en van hergebruik en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012[2] (de Verordening) in werking getreden. De Verordening is een gevolg van de maatregelen die in de afgelopen jaren aan banken zijn opgelegd, waardoor de bankensector steeds verder is gereguleerd. Als gevolg hiervan hebben de deelnemers op de financiële markten volgens de Europese wetgever meer activiteiten naar minder gereguleerde terreinen als het schaduwbankwezen verschoven.[3]
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
Het schaduwbankieren laat zich ook wel samenvatten als het systeem van kredietbemiddeling waarbij entiteiten en activiteiten van buiten het reguliere banksysteem betrokken zijn.[4] Hoewel schaduwbankactiviteiten niet in alle gevallen onwenselijk worden geacht, heeft de Europese Commissie benadrukt dat het huidige ondoorzichtige karakter van de schaduwbankensector problemen meebrengt.[5] Zo worden in deze sector effectenfinancieringstransacties uitgevoerd, welke de identificatie van tegenpartijen en de bewaking van risicoconcentraties in het financiële stelsel bemoeilijken.[6] Met de introductie van de Verordening is beoogd daarin meer transparantie aan te brengen, onder meer door de invoering van rapportageverplichtingen en verplichtingen bij het hergebruik van zekerheden (rehypothecation), hetgeen zich voordoet als de zekerheidsnemer in een effectenfinancieringstransactie vrijelijk over de aan hem in zekerheid gegeven goederen kan beschikken (bijvoorbeeld door deze activa in het kader van een andere transactie in zekerheid aan een derde te verstrekken). In dit artikel wordt eerst de opmaat naar de Verordening beschreven, waarna wordt ingegaan op de kenmerken, juridische kwalificatie en risico’s van effectenfinancieringstransacties (paragraaf 1). Vervolgens komt de inhoud en het toepassingsbereik van de diverse verplichtingen die uit de Verordening voortvloeien aan bod (paragraaf 2). Er wordt afgesloten met een conclusie (paragraaf 3).
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.
Verder in dit artikel:
1. Aanleiding
1.1. Regulering bankwezen
1.2. Schaduwbankieren
1.3. Effectenfinancieringstransacties
1.4. Contractuele verhouding
1.5. Goederenrechtelijke verhouding
1.6. Risico’s effectenfinancieringstransacties
2. De Verordening
2.1. Doelstellingen
2.2. Rapportage- en bewaarverplichting
2.3. Transparantie naar beleggers
2.4. Hergebruik van zekerheden (instemmingsvereiste)
3. Handhaving
4. Afsluiting