Rondom het nieuws. Wijzigingen van de Wet op het financieel toezicht
mr. E.P. Bish en mr. R.K. Pijpers*
Begin 2009 is de Directie Financiële Markten van het Ministerie van Financiën gestart met een wijzigingscyclus van wet- en regelgeving op het gebied van de financiële markten. Het uitgangspunt daarbij is om alle wijzigingen in wet- en regelgeving op het gebied van de financiële markten, met uitzondering van implementatie van EU-richtlijnen en van wettelijke regulering van zaken die zo spoedeisend zijn dat de planning van de wijzigingscyclus daar niet aan kan voldoen, in jaarlijks terugkerende
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
wijzigingstrajecten mee te nemen. Doel van de wijzigingscyclus is het voorkomen van het gehele jaar door bij de Tweede Kamer indienen van verschillende wetsvoorstellen op het gebied van de financiële markten.1
Aanleiding voor de wijzigingscyclus was het grote aantal substantiële wijzigingen van de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft) sinds haar inwerkingtreding op 1 januari 2007. Bij die inwerkingtreding was de gedachte dat de Wft een goede weergave zou zijn van de stand van zaken in het financiële toezicht en werd alleen periodieke reparatiewetgeving voorzien. Deze gedachte werd echter snel ingehaald, vooral door internationale ontwikkelingen. Nog in 2007 zelf werd de Wft al voor de eerste keer ingrijpend gewijzigd, omdat de Markets in Financial Instruments Directive hierin werd geïmplementeerd. Aansluitend volgden vele andere wijzigingen van de Wft, onder meer in de context van het openbaar bod, herverzekering, transparantie, boetebepalingen, short selling en betalingsverkeer.
Gelet op de vele wijzigingen werd de aankondiging van een wijzigingscyclus door velen positief ontvangen. Nu, bijna twee jaar na die aankondiging, is een goed moment om de balans op te maken. Wat is de stand van zaken? Wat staat ons nog te wachten? Hoe kunnen we de ontwikkelingen duiden?
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.