Tijdschrift voor Financieel Recht

2019 nr. 10

Redactie

Hoofdredactie

mr. A.J.A.D. van den Hurk

Redactie

prof. mr. D. Busch
mr. C.J. Groffen
dr. mr. F.M.A. ´t Hart
mr. G. Kastelein
mr. P. Kerckhaert
mr. I. van der Klooster
mr. R.E. Labeur
mr. drs. N. Lemmers
dr. M.L. Louisse
mr. S.M.C. Nuijten
mr. R.K. Pijpers
prof. mr. E.J. van Praag

Vaste medewerkers

mr. L. A. van Amsterdam
mr. N. Dekker
mr. M. van Eijck van Heslinga
mr. R.J.C. Goudswaard
mr. drs. A.J. Graafland
mr. E. Kempenaar
mr.T. Klerks
mr. N. van der Meer Mohr
mr. A.A. Pasaribu
mr. W. Pronk
mr. M.C.J. Reuling
mr. W. Roëll
mr. C. Russcher
mr. S. Uijldert
mr. T. Waterbolk

Redactiesecretaris(sen)

M. Troost
mr. P.M. van Vliet

 

Inleiding

De kleine beheerder in de knel

mr. C.J. Groffen

De AIFM richtlijn laat het aan de lidstaten over hoe ze de kleine beheerder van beleggingsinstellingen behandelen.[1] Volgens de Wft is de vergunningplicht voor beheerders niet van toepassing op de kleine Nederlandse beheerder.[2] De vergunningplicht geldt wel voor een kleine beheerder uit een andere EU lidstaat. Doordat de kleine beheerder geen vergunning heeft, heeft hij geen Europees paspoort. Of een kleine beheerder in een andere EU lidstaat mag aanbieden hangt af van het kleine beheerder-regime van de desbetreffende lidstaat. Een kleine beheerder kan in Nederland wel een vergunning ... ...lees meer

Artikel

Op weg naar een Europese norm voor groene obligaties voor verduurzaming van d...

mr. drs. V. Capkurt en mr. G.W. Kastelein1

Groene obligaties hebben tot doel om de transitie naar een duurzame economie te helpen verwezenlijken. Groene obligaties bieden uitgevende instellingen toegang tot beleggers die op zoek zijn naar duurzaam rendement. De Europese Commissie ziet de ontwikkeling van de groene obligatiemarkt als een belangrijke bouwsteen voor haar streven naar verduurzaming van de financiële sector. Die duurzame financiële sector is nodig om de transitie naar een klimaat-neutrale economie te financieren. Op 18 juni 2019 is het langverwachte voorstel voor een uniforme Europese norm voor gr... abonneren of dit artikel kopen.

De symbiotische relatie tussen de uitgifte van elektronisch geld en het verle...

mr. M.L. van Duijvenbode en mr. C.M. Salemans*

Cadeaukaarten: de een gebruikt ze direct, de ander bergt ze op in een keukenlade en vergeet op den duur dat ze daar liggen.[1] De afgelopen jaren zijn er opvallend veel varianten gekomen. Denk bijvoorbeeld aan een gepersonaliseerde bioscoopbon, een digitale tegoed code voor een weekendje weg via de e-mail of Whatsapp, of de plastic cadeaukaart van Bol.com. Hoewel het concept van alle kaarten hetzelfde is, schuilt er achter (een aantal van) deze cadeaukaarten een wereld aan financieel toezichtrechtelijke vereisten. Echter, bij het daadwerkelijk vastst... abonneren of dit artikel kopen.

De uitgifte van tokeneffecten via een ICO als alternatieve vorm van ondernemi...

mr. W.Th. Röell1

Het MKB heeft onvoldoende toegang tot externe financiering. Sinds de financiële crisis stijgt de populariteit van crowdfunding als alternatieve vorm van financiering voor het MKB vanwege de toegankelijkheid en additionele (niet-financiële) voordelen die crowdfunding biedt ten opzichte van traditionele financiering. De Europese Commissie verwelkomt crowdfunding en constateert dat deze vorm van ondernemingsfinanciering achter blijft in Europa ten opzichte van andere economische regio's. Crowdfundingplatforms vragen bovendien vaak hoge commissies voor hun diensten en crowdfundinginvestering... abonneren of dit artikel kopen.

Mag ik u eens vragen… - Over inlichtingenvorderingen van toezichthouders

mr. S.M.C. Nuijten

De afgelopen maanden stond in jurisprudentie van het CBb en de rechtbank Rotterdam wederom de inlichtingenvordering centraal. Het ging daarbij om de vraag of de verplichting medewerking te geven aan een inlichtingenvordering in strijd is of kan komen met het zogenoemde nemo tenetur-beginsel, het beginsel dat inhoudt dat niemand gedwongen kan worden aan zijn eigen veroordeling mee te werken. Het CBb oordeelde dat de toezichthouder wilsafhankelijke informatie die met een inlichtingenvordering wordt verkregen niet kan gebruiken om een boete op te leggen.[1] In de praktijk zien we nu verschi... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Nieuws

mr. P.V.B.M. Deza de Massiac, mr. A.A. Pasaribu, mr. P.W. Post, mr. M.C.J. Reuling, mr. T.A. Waterbolk

Wet- en regelgeving nationaalMinisterie van FinanciënWijziging van het Besluit bekostiging financieel toezicht 2019Op 17 augustus 2019 is het ontwerpvoorstel voor de wijziging van het Besluit bekostiging financieel toezicht 2019 i.v.m. de doorberekening van 2020 door het Ministerie van financiën ter consultatie voorgelegd. Het ontwerpvoorstel bevat onder meer: wijzigingen van (vijf) maatstaven waarmee de toezichtkosten onder de personen in een toezichtcategorie worden verdeeld, toevoeging van enkele personen die door de Securitisatie Verordening onder het toezi... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

Jurisprudentie

mr. E.M.T. Huijzer, mr. E.L Rowel, mr. R.B. Akkerhuis, mr. L.A. van Amsterdam, mr. M. Veenhuizen, mr. E. Kempenaar, mr. M.H.C. Thomassen en mr. N. Dekker1

  Gerechtshoven Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 6 augustus 2019 ECLI:NL:GHSHE:2019:2950 (Appellante/de Bank) Inhoudsindicatie: Geen tekortschieten bank in zorgplicht bij hypothecaire lening zonder daaraan gekoppelde overlijdensrisicoverzekering - MV Appellante had sedert 2002 een affectieve relatie met Betrokkene. In 2004 zijn zij gaan samenwonen. Appellante was toen 33 jaar en Betrokkene 57 jaar. Appellante was van 1996 tot 2000 secretaresse van Betrokkene die toen algemeen directeur was van een ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS