Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht
Verslaggeving, accountancy en toezicht
2014 nr. 3
Redactie
Hoofdredactie dr. mr. C.J.A. van Geffen
|
Redactie mr. dr. J.E. Brink- van der Meer prof. dr. C. Camfferman mr. M.A.J. Cremers A. Dieleman RA prof. dr. M.N. Hoogendoorn RA prof. dr. G.C.M. Majoor mr. A. de Neve Annemarije Schoonbeek mr. drs. L. in 't Veld mr. Q. H. van Vliet
|
Vaste medewerkersmr. J. Dinant mr. J.F. Garvelink dr. B. Kamp mr. dr. G.P. Oosterhoff mr. H.K.O. Reimers drs. C.M. Roozen RA
|
Coördinerend redacteur mr. drs. L. van Dijk
|
Inleiding
prof. mr. J.B. HuizinkDe vraag of gelet op art. 2:216 BW een uitkering kan worden gedaan als de besloten vennootschap over een negatief eigen vermogen beschikt houdt de gemoederen bezig.[1] Nu zou men kunnen zeggen dat we daar niet moeilijk over moeten doen. Kan het? Ja, want het gebeurt. Mag het? Ja, want in art. 2:216 BW staat nergens dat het ongeoorloofd is. Natuurlijk zit het ingewikkelder. Dat heeft mijns inziens te maken met de macht van de taal. Zo ben ik het met Van Veen en Van der Zanden eens als zij schrijven dat de notie negatief eigen vermogen, net overigens als negatieve reserves, eigenlijk onzin... ...lees meer
Artikel
mr. C.J.A. van GeffenEind juni 2013 is de nieuwe EU richtlijn jaarrekening verschenen (hierna: jaarrekeningrichtlijn), welke in juli 2015 dient te zijn verwerkt in de nationale wetgeving van de lidstaten. In enkele publicaties zijn de hoofdlijnen van deze jaarrekeningrichtlijn uiteengezet.[1] Van de Nederlandse wetgever is nog niet vernomen wat de voornemens zijn over de naar aanleiding van deze jaarrekeningrichtlijn door te voeren wijzigingen in Titel 9 Boek 2. Daarbij zijn niet zozeer de verplichte wijzigingen interessant, die volgen immers rechtstreeks uit de jaarrekeningrichtlijn, maar vooral de ‘keuze’ ... abonneren of dit artikel kopen.
A. Dieleman RAHet zogenaamde tussenhoudsterregime dat is geregeld in art. 2:408 BW komt er – kort weergegeven – op neer dat een tussenholding die kwalificeert als sub-groepshoofd is vrijgesteld van het opmaken van een geconsolideerde jaarrekening. Die vrijstelling geldt indien een bovenliggend (sub)groepshoofd een geconsolideerde jaarrekening opmaakt, waarin de financiële gegevens van de tussenhoudster en haar groepsmaatschappijen zijn opgenomen. Een interessante praktijkvraag doet zich voor als de tussenhoudster in de loop van haar boekjaar wordt overgenomen. Mag het tussenhoudsterregime over dat boe... abonneren of dit artikel kopen.
mr. drs. J.F. Garvelink en A. Dieleman RADeze tuchtzaak is voor wat betreft inhoudelijk oordeel niet zo spannend. Wel valt op dat de klacht in appel lijkt te worden uitgebreid en te wijzigen ten opzichte van de eerste aanleg. Besproken wordt dat – zelfs waar dat in voorkomende gevallen misschien verleidelijk is – een dergelijke schending van de goede procesorde niet aanvaardbaar is.Ook in het tuchtrecht voor accountants geldt het recht op een eerlijk proces van 6 EVRM.[1] Dat abstracte beginsel vindt in de goede procesorde zijn weerslag op de werkvloer van de tuchtprocedure. Partijen hoeven daar geen beroep... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M.A.J. CremersIn het decembernummer van het Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht uit 2013 hebben Brouwer en Van den Ende een bijdrage geschreven over de invloed van de flexibele BV wetgeving op de verwerking van preferente aandelen en preferent dividend in de jaarrekening.[1] Aan mij is gevraagd om hierop te reageren. Het betreft lastige materie, niet in de laatste plaats omdat de classificatie van preferente aandelen volgens titel 9 van Boek 2 BW een andere kan zijn dan de classificatie van preferente aandelen onder IAS 32. De wetgever lijkt bij de invoering van het nieuwe flexib... abonneren of dit artikel kopen.
Actualia
mr. C.J.A. van Geffen en mr. C. BruilEuropese wetgevingEU Verordening betreffende wettelijk controle jaarrekening organisaties van openbaar belang en wijziging EU Audit Directive – CJAvGEind mei 2014 is door de Europese Commissie het langdurig bediscussieerde wetgevingspakket inzake wettelijk verplichte accountantscontrole (‘audit policy’) gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie (Pb L 158, 27 mei 2014). Dit betreft een ingrijpende wijziging van de EU Audit Directive - voorheen 8e richtlijn - uit 2006, welke richtlijnwijziging (Richtlijn 2014/56/EU) binnen twee jaar dient te... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2025
2024
2023
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS