Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht

Verslaggeving, accountancy en toezicht

2015 nr. 5

Redactie

Hoofdredactie

dr. mr. C.J.A. van Geffen

Redactie

mr. dr. J.E. Brink- van der Meer
prof. dr. C. Camfferman
mr. M.A.J. Cremers
A. Dieleman RA
prof. dr. M.N. Hoogendoorn RA
prof. dr. G.C.M. Majoor
mr. A. de Neve
mr. A. B. Schoonbeek
mr. drs. L in 't Veld
mr. Q. H. van Vliet

Vaste medewerkers

mr. J. Dinant
mr. J.F. Garvelink
dr. B. Kamp
mr. dr. G.P. Oosterhoff
mr. H.K.O. Reimers
drs. C.M. Roozen RA

Coördinerend redacteur

mr. drs. L. van Dijk

 

Inleiding

Rentmeesterschap

prof. dr. C. Camfferman RA1

In Nederland associëren we ‘rentmeesterschap’ vaak met de maatschappijvisie van bepaalde politieke partijen. Daarom steunt niet iedereen de beleidsvoorstellen die onder de vlag van rentmeesterschap worden gedaan, ook al is rentmeesterschap iets waar je moeilijk principieel tegen kunt zijn. Vertaald in het Engels als ‘stewardship’, en toegepast op het terrein van financiële verslaggeving, zien we iets vergelijkbaars. Bij de herziening van het Conceptual Framework van de International Accounting Standards Board (hierna: IASB), zoals voorlopig afger... ...lees meer

Artikel

De dreigende afschaffing van het CBb

mr. drs. J.F. Garvelink1

In het regeerakkoord staat dat dat de Raad van State wordt gesplitst en dat het College van Beroep voor het bedrijfsleven (hierna: CBb)[2] en de Centrale raad van Beroep (hierna: CRvB) samen gaan met de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: ABRvS). Inmiddels komt dat neer op het afschaffen van het CBb en de CRvB.[3] Ik heb vorig jaar gezegd dat ik voor dat planin het regeerakkoord (of elders) geen goede onderbouwing kon vinden.[4] Inmiddels ligt er een concept-wetsvoorstel met een memorie van toelichting.[5] Noch het wetsvoorstel noch de memorie brengen vera... abonneren of dit artikel kopen.

Netto-vermogenswaarde en de uitzondering van art. 2:389 lid 9 BW

A. Dieleman RA1

Deelnemingen waar de deelnemende rechtspersoon invloed van betekenis uitoefent op het zakelijke en financiële beleid worden – op basis van de hoofdregel van art. 2:389 lid 1 BW – gewaardeerd tegen netto-vermogenswaarde. Art. 2:389 BW bevat in lid 9 echter een uitzonderingsbepaling. Om gegronde redenen mag worden afgeweken van de waardering tegen netto-vermogenswaarde. In de praktijk vindt waardering van het belang dan veelal tegen verkrijgingsprijs plaats. Een in de praktijk regelmatig terugkerende vraag is welke ruimte deze uitzonderingsbepaling biedt. In dit artike... abonneren of dit artikel kopen.

Praktijkvraag - De enkelvoudige jaarrekening op basis van IFRS

prof. dr. R.L. ter Hoeven en drs. D. Manschot RA1

VraagIndien IFRS wordt toegepast in de enkelvoudige jaarrekening door een Nederlandse rechtspersoon met welke bijzondere aspecten moet dan rekening worden gehouden? Wat zijn in dat geval de grootste veranderingen ten opzichte van het toepassen van Titel 9?InleidingDe Nederlandse wet biedt rechtspersonen en vennootschappen waarop Titel 9 Boek 2 BW (hierna: Titel 9) van toepassing[2] is de mogelijkheid de enkelvoudige jaarrekening[3] in te richten op basis van de International Financial Reporting Standards zoals goedgekeurd door de Europes... abonneren of dit artikel kopen.

Contractueel uitsluiten van een tuchtklacht bij de Accountantskamer? - Noot b...

mr. drs. J.F Garvelink1

Heel in het kort gaat de zaak om het volgende. Een voormalig beroepsofficier en zijn voormalig werkgever Defensie zijn verwikkeld in een langslepend conflict. Uiteindelijk besluiten ze gezamenlijk de betrokken accountant als deskundige in te schakelen. Zijn opdracht is te adviseren over een passende schadevergoeding van Defensie aan de officier. De accountant verricht zijn werkzaamheden op basis van een door hem opgesteld ‘Reglement’. Beide partijen – allebei bijgestaan door advocaten – stemmen daarmee in. Onderdeel van dit Reglement is dat de accountant niet civi... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mr. C.J.A. van Geffen en mr. F.F.M. Goyarts1

Nationale ontwikkelingenWetsvoorstel implementatie transparantierichtlijn – FFMG Binnenkort zijn uitgevende instellingen niet meer wettelijk verplicht om tweemaal per jaar tussentijdse verklaringen (of kwartaalberichten) algemeen verkrijgbaar te stellen. Dit blijkt uit het wetsvoorstel ter implementatie van de gewijzigde transparantierichtlijn[2], dat op 23 juni 2015 door minister Dijsselbloem bij de Tweede Kamer is ingediend. De minister laat in de toelichting op het wetsvoorstel weten geen gebruik te willen maken van de mogelijkheid die de transparantierichtlijn (201... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS