Tijdschrift voor Staatssteun

Staatssteun, markt & overheid en openbare diensten

2017 nr. 1

Inleiding

Geïntegreerde gebiedsontwikkeling als mogelijkheid om staatssteun te voorkomen

prof. dr. B. Hessel

Zoals bekend, zijn de staatssteunregels rond gebiedsontwikkeling ingewikkelder geworden door de Mededeling betreffende het begrip ‘staatssteun’ in de zin van art. 107 lid 1 VWEU. Ter compensatie daarvan wil ik de lezers van ons Tijdschrift berichten dat ik enige jaren geleden heb geleerd dat gemeenten problemen met staatssteunregels kunnen voorkomen door te kiezen voor geïntegreerde gebiedsontwikkeling.[1] Door de keuze voor geïntegreerde gebiedsontwikkeling met een bestemmingsplan ontstaat de mogelijkheid van onteigening of minnelijke verwerving van onroerend goed.... ...lees meer

Artikel

‘Wat, voor wie en hoe? Rol en identiteit van de staatssteunregels’ - Oratie u...

prof. dr. L.Y.M. Parret

Wat, voor wie en hoe? Waarom ben ik hier, wat is het nut van mijn bestaan? Het zouden zo vragen kunnen zijn die mevrouw Vestager, de Europese commissaris voor Mededinging, zichzelf stelt als ze voor de spiegel staat. Maar het gaat mij vandaag om de crisis van de Europese staatssteunregels, waar mevrouw Vestager als Europese commissaris verantwoordelijk voor is. Zoals u allicht weet, mogen de lidstaten van de Europese Unie geen steun geven aan ondernemingen waardoor deze een selectief voordeel krijgen en daardoor in een meer gunstige positie komen dan hun co... abonneren of dit artikel kopen.

Het Europese staatssteunverbod, de fiscaliteit en het midden-en kleinbedrijf

mr. M.J.J.M. Essers en mr. B.E.M. Wolffers1

De afgelopen jaren is op het gebied van staatssteun vooral de fiscale steun aan multinationals op basis van rulings in het nieuws. De staatssteun aan het midden- en kleinbedrijf (MKB) blijft daardoor een beetje op de achtergrond. Deze steun lijkt ook een kleinere impact te hebben op het functioneren van de interne markt. Niettemin zijn de staatssteunregels ook op het MKB van toepassing. De Europese Commissie, de Nederlandse staat en (bijvoorbeeld) concurrenten[2] kunnen derhalve de toepassing van deze regels handhaven jegens verleners en ontvangers van steun. In deze bijdrage gaan we in ... abonneren of dit artikel kopen.

Philipp Werner & Vincent Verouden (eds.), EU State Aid Control - Law and Econ...

prof. dr. C. Buts

Begin bij het begin. Het klinkt logisch, maar toch was het tot voor kort uiterst moeilijk om een goed opgebouwd naslagwerk te vinden over staatssteun dat zowel de juridische als de economische aspecten duidt. ‘EU State Aid Control – Law and Economics’ vult deze lacune en gaat van start met een uitgebreid inleidend hoofdstuk waar we de bestaansreden van staatssteun en haar controle terugvinden, maar ook worden geïntroduceerd in de verschillende ‘theories of harm’. Het is een hoofdstuk dat ons beter voorbereidt op wat nog komt en dat meteen duidelijk maak... abonneren of dit artikel kopen.

Europese Commissie

mr. A.A. Geelhoed en mr P.J.E. Kampschreur (Besluiten)mr. A. Looijestijn-Clearie (Beleid)

oktober t/m december 2016 abonneren of dit artikel kopen.

Markt en Overheid

mr. M. Heijtmeijer-Broersen en mr. L. Ament

Besluiten ACMBesluit van de Autoriteit Consument en Markt naar aanleiding van een aanvraag tot het nemen van een besluit als bedoeld in art. 70c lid 1 Mw zaak16.0570.29Op 16 juli 2016 heeft de ACM een verzoek van applicatiemaker Prosilic ontvangen om handhavend op te treden tegen de Dienst voor het kadaster en de openbare registers (hierna: het Kadaster) vanwege vermeend handelen in strijd met de Wet M&O. Prosilic stelde dat het Kadaster bij het aanbieden van software met informatie over ondergrondse kabels en leidingen, de zogenoemde Klic-viewer, ten onterechte niet de... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

mr. M. Aalbers en mr. L.E.A. Thomsin[1] (Europees)mr. dr. A.D.L. Knook en mr. G.A. Dictus (Nederland)

oktober t/m december 2016 abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mr. A. van der Linden LLM

CursussenVerdiepingscursus Staatssteun 2017Datum: 9 en 16 juni 2017, locatie: Leiden, organisator: Universiteit LeidenDe Verdiepingscursus staatssteun biedt een actueel overzicht en gronding inzicht in de meest recente ontwikkelingen op diverse deelgebieden van het staatssteunrecht. Aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden worden de mogelijkheden en de grenzen van het materiële en procedurele staatssteunrecht behandeld.Doelgroep: Advocaten, rechters, juridisch (beleids-)adviseurs, overheids- en bedrijfsjuristenActu... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS