Voorwoord
mr M. de Rijke Het artikel is in de opmaak van het tijdschrift rechts als pdf beschikbaar.De bijdragen in deze aflevering staan beide in het teken van de internationale en Nederlandse klimaatambities.
Mr Ceciel Nieuwenhout LLM licht toe hoe de hybride aansluiting van windenergie op zee via grensoverschrijdende kabels kan bijdragen aan de invulling van de klimaatambities. Daartoe zal wel een aantal Europeesrechtelijke hindernissen moeten worden weggenomen. De auteur doet concrete suggesties voor oplossingen.
De tweede bijdrage betreft de implicaties van de klimaatambities voor particuliere ondernemingen. Mr dr Rob van der Hulle, mr dr Jochem Spaans en mr Marinus Winters bespreken de mogelijkheden om ondernemingen via de rechter te dwingen hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Naast de bekende Shell-zaak komt ook andere klimaatrechtspraak in Europa en de Verenigde Staten aan bod.
Intussen is in Nederland het klimaatbeleid uit het Coalitie-akkoord uitgewerkt in een ontwerp-beleidsprogramma waarin de hoofdlijnen van het klimaatbeleid voor de komende 10 jaar worden vastgelegd. Een van de maatregelen is dat een indicatieve rest-emissie per sector wordt vastgesteld. Daarnaast verkent het kabinet de mogelijkheden voor een afnameverplichting voor waterstof uit hernieuwbare bronnen in de industrie, met ingang van 1 januari 2026, om zo te borgen dat Nederland aan het verwachte bindende doel uit het Fit-for-55-pakket voor gebruik van hernieuwbare waterstof kan voldoen. Ook wordt een verplichting geintroduceerd voor energieleveranciers om een vastgestelde hoeveelheid groen gas bij te mengen in de aardgaslevering aan de gebouwde omgeving. De redactie voorziet dat de uitwerking en uitvoering van dit klimaatbeleid zal zijn terug te zien in bijdragen voor aankomende afleveringen van het NTE.
In deze aflevering van NTE vindt u voorts een verslag van een bijeenkomst van de de Nederlandse Vereniging voor Energierecht, die plaats vond op 17 februari 2022. Net als in december 2021 werd in deze bijeenkomst de energiejurisprudentie van het afgelopen jaar gespresenteerd.
Tot slot zijn er de vaste rubrieken met jurisprudentie, wetgeving en signaleringen. De laatste heeft een andere opzet gekregen doordat gebruik wordt gemaakt van elektronische links naar relevante documenten. Dit houdt mede verband met het feit dat het NTE nu nog uitsluitend in elektronische vorm verschijnt. Met het laten vervallen van de papieren, gedrukte versie van het NTE sluiten we ongeveer 20 jaar NTE traditie af.
Namens de redactie,
Michelle de Rijke