Nederlands Tijdschrift voor Energierecht

2025 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. M. de Rijke

Redactie

mr. I. Brinkman
mr. drs. J.E. Janssen
mr. A.A. Kleinhout
prof. mr. dr. M.M. Roggenkamp
mr. drs. A. Waayer

Vaste medewerkers

mr. M. J.J. van Beuge
mr. F. Elskamp
mr. M.W.F. Oosterhuis
mr. B.M. Winters

Redactiesecretaris(sen)

mr. P. B. Gaasbeek

 

Inleiding

Voorwoord

mr. M. de Rijke

Deze aflevering bevat zowel een terugblik op ontwikkelde rechtspraak op basis van bestaande als een vooruitblik op gewenste energiewetgeving.   Mr. Luc Dabekaussen beschrijft hoe de tariefregulering van het Caribisch elektriciteitsnet zich heeft ontwikkeld in de bijna tien jaar sinds de inwerkingtreding van de Wet elektriciteit en drinkwater BES. Op het eerste gezicht vertoont deze tariefregulering voor de Caribische eilanden grote gelijkenis met die in Europees Nederland. Het artikel laat evenwel zien dat er essentiële verschillen zijn,... ...lees meer

Artikel

Wetgeving voor transitie

prof. mr. M.A.M. Dieperink1

Duiding van drie wetswijzigingen ter uitvoering van het Nationaal Plan Energiesysteem In het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) schetst de Nederlandse overheid hoe het integrale, klimaatneutrale energiesysteem in 2050 eruit moet zien.[2] Zij maakt daarbij strategische keuzes voor de inrichting van dat systeem. Zo bevat het NPE een visie op samenwerkingsvormen, overheidssturing, de uitrol van nieuwe markten en het in positie brengen van nieuwe actoren in de energiesector, zoals de energiegemeenschap en de actieve afnemer. Ook schetst het NPE de energieketens waaruit het s... abonneren of dit artikel kopen.

Bijna een decennium tariefregulering van het Caribische net: de Wet Elektrici...

mr. L.H.J. Dabekaussen1

In 2016 is de Wet elektriciteit en drinkwater BES (hierna: de WedBES) in werking getreden.[2] Deze heeft voorzien in een nieuw regulerend kader voor de energievoorziening op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is verantwoordelijk is voor de regulering van de elektriciteitstarieven op deze Caribische eilanden. Sinds 1 januari 2017 worden de maximumtarieven jaarlijks vastgesteld door middel van een vooraf bepaalde methode. Bijna tien jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe wet hebben de eerste lijnen in de jurisprudentie over de tariefregule... abonneren of dit artikel kopen.

Warmlopen voor het wetsvoorstel voor de Wet collectieve warmte

Miriam M. van Ee en G. van den Berg1

Verslag NeVer-bijeenkomst 16 december 2024 Op 16 December 2024 vond een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Energierecht (NeVER) plaats ten kantore van AKD in Rotterdam. Het thema van de bijeenkomst was het wetsvoorstel voor de Wet collectieve warmte (Wcw). Tijdens de bijeenkomst zijn de navolgende onderwerpen aan bod gekomen: (i) het wetsvoorstel op hoofdlijnen, (ii) tariefregulering in de Wcw en (iii) de positie van minderheidsaandeelhouders in publieke warmtebedrijven. Verwezen wordt naar het wetvoorstel[2], de memorie van toelichting[3] en ... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

De Shell-zaak voor het gerechtshof: wel een verplichting, maar geen reductiep...

mr. dr. R. van der Hulle en dr. mr. L.A.J. Spaans1

Annotatie bij Gerechtshof Den Haag 12 februari 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:2099 Milieudefensie heeft gevorderd dat Shell verplicht is om haar CO2-emissies in 2030 met 45 procent te verminderen ten opzichte van de emissies in 2019. Milieudefensie stelt dat Shell onrechtmatig handelt als zij dat niet doet. Het hof oordeelt dat de bescherming tegen gevaarlijke klimaatverandering een mensenrecht is. Dit recht werkt door bij de invulling van de maatschappelijke zorgvuldigheidsnorm op grond van artikel 6:162 BW. In navolging van de rechtbank leidt het hof daaruit af dat ondernemin... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

mr. A.A. Kleinhout1

In deze rubriek wordt ingegaan op belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving in Europa en Nederland evenals op ontwikkelingen die naar verwachting op korte termijn tot dergelijke wijzigingen zullen leiden. Europa Gedelegeerde verordening (EU) 2024/3215 van de Commissie van 28 juni 2024 tot rectificatie van bepaalde taalversies van Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/2139 tot aanvulling van Verordening (EU) 2020/852 van het Europees Parlement en de Raad door technische screeningcriteria vast te stelle... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Signaleringen

mr. Y.A. Chan, mr. M.W.F. Oosterhuis, mr. B.M. Winters, mr. C.L. Klapwijk en prof. mr. dr. M.M. Roggenkamp1

In deze rubriek worden jaarverslagen, rapporten en overige publicaties besproken die inzicht bieden in de energiesector c.q. de ontwikkelingen van het energierecht. De redactie houdt zich aanbevolen voor suggesties voor documenten die in deze rubriek opgenomen kunnen worden. Nederland  Overheden en overheidsadviesorganen Ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) Klimaatnota en Energienota 2024 Bij Kamerbrief van 24 oktober 2024 (met kenmerk DGKE-K / 89278808) heeft de Minister van KGG zowel de definitieve Kl... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

Jurisprudentie

mr. I. Brinkman, mr. A.F. Mancosu, mr. L.A.I. Franssen en mr. J.W. Heller

Deze rubriek bestrijkt de periode september – oktober 2024. De rubriek bevat evenwel ook uitspraken die vóór deze periode gewezen zijn, maar niet eerder gepubliceerd dan wel gesignaleerd zijn. NTE 2025/1 Rechtbank Overijssel 2 januari 2024 ECLI:NL:RBOVE:2024:5149 inzake Innova Energie B.V. tegen gedaagde In deze zaak staat de vraag centraal of een overeenkomst voor de levering van elektriciteit en/of gas tot stand is gekomen tussen Innova Energie B.V. ('Innova') en gedaagde, een consument. Inno... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS