Nederlands Tijdschrift voor Energierecht

2024 nr. 5/6

Redactie

Hoofdredactie

mr. M. de Rijke

Redactie

mr. I. Brinkman
mr. drs. J.E. Janssen
mr. A.A. Kleinhout
prof. mr. dr. M.M. Roggenkamp
mr. drs. A. Waayer

Vaste medewerkers

mr. M. J.J. van Beuge
mr. F. Elskamp
mr. M.W.F. Oosterhuis
mr. B.M. Winters

Redactiesecretaris(sen)

mr. P. B. Gaasbeek

 

Inleiding

Voorwoord

mr. M. de Rijke

Nu één van de klimaatdoelstellingen is dat in 2050 de gebouwde omgeving van het aardgas af is en elektrificatie als alternatief steeds vaker afstuit op netcongestie, zijn de pijlen gericht op warmte als energiebron voor ruimteverwarming en warm tapwater. We zijn in Nederland al bekend met bijvoorbeeld stadsverwarming waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van industriële restwarmte, op kleinere schaal met warmte-koudeopslag en met geothermie dat bijvoorbeeld veel toepassing vindt in de glastuinbouw. In de tijd dat de aansluiting van gebouwen op aardgas het ui... ...lees meer

Artikel

Wet collectieve warmte: Hoofdlijnen van een stelselwijziging

mr. drs. I.P. Hasper1

Op 18 juni 2024 is het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw) bij de Tweede Kamer ingediend. Een goed moment om de balans op te maken. Doel van de Wcw is de warmtetransitie te bevorderen en de publieke belangen van duurzaamheid, leveringszekerheid en betaalbaarheid beter te beschermen. In dit artikel wordt ingegaan op de hoofdlijnen van de Wcw en de belangrijkste keuzes die in de Wcw zijn gemaakt. De Wcw zet in op verankering van publieke regie. Gemeenten bepalen waar en wanneer een collectief warmtesysteem kan worden aangelegd en geëxploiteerd en onder welke voorwaarden. Beoo... abonneren of dit artikel kopen.

Het publiek-private warmtebedrijf en de grenzen van zeggenschap

mr. R.H.B. Duncker1

Het wetsvoorstel voor de Wet collectieve warmte staat private partijen toe een minderheidsbelang te houden in warmtebedrijven onder publieke zeggenschap. Hoewel private partijen uit de warmtesector de publieke zeggenschap als een prohibitief risico zien, is niet eerder besproken wat publieke zeggenschap in de praktijk kan betekenen. Deze bijdrage bespreekt de governance van een publiek-privaat warmtebedrijf en verkent de grenzen van zeggenschap. Daarnaast wordt stilgestaan bij de voorgehouden tegenstelling tussen publieke en private belangen en overwogen dat deze belangen meer pa... abonneren of dit artikel kopen.

Tariefregulering onder de Wet collectieve warmte: wat staat de warmtesector t...

mr. P.E. Eijssen1

Met de ambitie van Nederland om in 2050 klimaatneutraal te zijn, is het niet langer uitlegbaar om warmtetarieven te baseren op een aardgasreferentie. In dit artikel wordt ingegaan op de voorgestelde wijziging in de tariefmethodiek in het wetsvoorstel Wet collectieve warmte om te komen tot een transparanter en kostengebaseerder warmtetarief. 1. Inleiding Op 19 Juni 2024 is het wetsvoorstel Wet collectieve warmte ("Wcw'') en bijbehorende memorie van Toelichting (''MvT'') ingediend bij de Tweede Kamer.[2] Aanleiding om de huidige Warmtewet uit 2014 te vervangen,... abonneren of dit artikel kopen.

Wegwijs in de overgang naar de WCW

mr. J.W. Heller en mr. L.A.I. Franssen1

Het voorstel voor de Wet collectieve warmte ('Wcw') is op 19 juni 2024 naar de Tweede Kamer gestuurd.[2] De wet gaat de spelregels van de warmtemarkt ingrijpend wijzigen. Zo worden er een nieuwe tariefsystematiek[3] en een nieuw systeem van toezicht geïntroduceerd. Hoewel er inmiddels het nodige is geschreven over de Wcw,[4] blijft het thema van de overgang van de Warmtewet ('Ww') naar de Wcw onderbelicht. Ondertussen weten we wel dat we met de Wcw gaan spreken over warmtebedrijven, warmtekavels en collectieve warmtesystemen, waar we voorheen onder de Ww spraken over warmtenetten en warm... abonneren of dit artikel kopen.

Kleine collectieve warmtesystemen en warmtelevering door verhuurders en VvE's

mr. S. Simonetti en mr. C.H.R.M. van der Hoeven1

Volgens de Minister voor Klimaat en Energie is de ontwikkeling van kleine collectieve warmtesystemen wenselijk en zal dit leiden tot versnelling van de warmtetransitie.[2] Daartoe bevat de voorgestelde nieuwe Wet collectieve warmte (Wcw) een ontheffingsmogelijkheid met een 'licht' reguleringsregime voor kleine collectieve warmtesystemen. Hieronder kunnen ook situaties vallen waarin verbruikers warmte van een warmtebedrijf krijgen doorgeleverd via hun verhuurder of vereniging van eigenaars (VvE's). De Wcw bevat bovendien nog een apart ontheffingsregime voor verhuurders en VvE's di... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

mr. A.A. Kleinhout1

In deze rubriek wordt ingegaan op belangrijke wijzigingen in wet- en regelgeving in Europa en Nederland evenals op ontwikkelingen die naar verwachting op korte termijn tot dergelijke wijzigingen zullen leiden. Europa Aanbeveling (EU) 2024/2002 van de Commissie van 24 juli 2024 bevattende richtsnoeren voor de uitleg van artikel 11 van Richtlijn (EU) 2023/1791 van het Europees Parlement en de Raad betreffende energiebeheersystemen en energieaudits De Europese Commissie heeft op 24 juli 2024 een aanbeveling aan de lidstaten gedaan met daarin rich... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Signaleringen

mr. Y.A. Chan, mr. M.W.F. Oosterhuis, mr. B.M. Winters, mr. C.L. Klapwijk en prof. mr. dr. M.M. Roggenkamp1

In deze rubriek worden jaarverslagen, rapporten en overige publicaties besproken die inzicht bieden in de energiesector c.q. de ontwikkelingen van het energierecht. De redactie houdt zich aanbevolen voor suggesties voor documenten die in deze rubriek opgenomen kunnen worden. Signaleringen Nederland Overheden en overheidsadviesorganen Ministerie van Klimaat en Groene Groei   Energiearmoede Bij Kamerbrief van 25 juli 2024 (met kenmerk DGKE-DE / 63432829) heeft de minister van Klimaat en Groene Groei (ministe... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

Jurisprudentie

mr. I. Brinkman, mr. A.F. Mancosu, mr. L.A.I. Franssen en mr. J.W. Heller

Deze rubriek bestrijkt de periode juli – augustus 2024. De rubriek bevat evenwel ook uitspraken die vóór deze periode gewezen zijn, maar niet eerder gepubliceerd dan wel gesignaleerd zijn. NTE 2024/113 Rechtbank Midden-Nederland 31 januari 2024 ECLI:NL:RBMNE:2024:4351 inzake [eiser(es) 1 t/m 38] tegen [gedaagde 1] B.V en [gedaagde 2] Gedaagde 1 B.V. ('gedaagde') exploiteert een recreatiepark en heeft gedurende 2005 tot en met 2010 kavels voor recreatiehuizen verkocht aan eisers. Gedaagde heeft ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS