Tijdschrift voor Curatoren

2015 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

mr. E. A. H. ten Berge
mr. S.A.H.J. Warringa

Redactie

mr. M. H. Boersen
mr. R. Cats
mr. J. L. van den Heuvel
mr. E. Loesberg
mr. dr. M.J. Noteboom
mr. dr. M.L.H. Reumers
mr. J. Wind

Vaste medewerkers

prof. mr. dr. J. A.A. Adriaanse
drs P.C. van Prooijen RV CPVA
drs. P. Schimmel RA CFE

Redactiesecretaris(sen)

mr. R. de Jong

 

Artikel

De gefailleerde huurder

mr. M. Cohen en mr. H.I. Bulthuis1

Zodra de curator in een nieuw faillissement is benoemd, gaat hij over tot inventarisatie van de boedel. Een van de eerste vragen die de curator zich doorgaans stelt is: ‘heeft de gefailleerde huurverplichtingen ter zake van een woning, een bedrijfspand of een roerende zaak?’ Is dat het geval, dan zal hij – afgezien van de enkele keren dat een doorstart mogelijk is – zo snel mogelijk overgaan tot het beëindigen van bestaande huurovereenkomsten. Het is immers in het belang van de boedel de vorderingen van verhuurder voor het door hem verscha... abonneren of dit artikel kopen.

Inbewaringstelling en het nemo tenetur-beginsel - De botsing tussen de verpli...

mr. C.V. van den Adel1

De gefailleerde die weigert te voldoen aan zijn inlichtingenplicht, kan ex art. 87 Fw in verzekerde bewaring worden gesteld. De curator heeft zodoende een machtig wapen in handen om de medewerking van de gefailleerde af te dwingen. De curator die op basis van de door de gefailleerde verstrekte inlichtingen vermoedt dat sprake is van faillissementsfraude, kan overgaan tot het doen van aangifte. Dit betekent dat de gefailleerde op grond van de door hem verstrekte inlichtingen strafrechtelijk kan worden vervolgd en eventueel strafrechtelijk kan worden veroordeeld. De vraag ... abonneren of dit artikel kopen.

De Ontvanger/Hamm q.q.-regel in het licht van het arrest Koot Beheer/Tideman ...

mr. J.H. van der Wal1

Met de introductie van een ‘superboedelschuld’ in het in 1997 gewezen Ontvanger/Hamm q.q.-arrest,2 heeft de Hoge Raad de reguliere rangorde van schuldeisers overhoop gehaald. De Hoge Raad oordeelde dat een onverschuldigde betaling na faillietverklaring onmiddellijk dient te worden gerestitueerd indien tussen de gefailleerde en degene die aan hem betaalde geen rechtsverhouding bestaat of heeft bestaan die tot de betaling aanleiding gaf, en de betaling slechts het gevolg is van een onmiskenbare vergissing. Dit arrest heeft vele pennen in bewegi... abonneren of dit artikel kopen.

Overzicht rechtspraak faillissementsrecht februari/maart 2015

prof. mr. A.W. Jongbloed

Hoge Raad 27 februari 2015, NL:HR:2015:499(Slagende klachten tegen oordeel dat (indirect) bestuurder geen persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt ter zake van na faillissementsaanvraag aan bank verstrekte betalingsopdrachten. Onbekendheid (indirect) bestuurder met terugwerkende kracht faillissement kan mede van belang zijn)3.3.3 Onderdeel 4d komt op tegen de overweging van het hof (rov. 2.10) dat door ING niet is gesteld dat [verweerster 1] op de hoogte was van de terugwerkende kracht tot 00:00 uur van een uit te spreken faillissement. Geklaagd wordt in de eerste pla... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS