Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming

Straf- en bestuursrechtelijke handhaving van financieel-economisch recht

2013 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. A. B. Vissers
mr. A.E. van der Wal

Redactie

mr. M. Altena
mr. C. M.I. van Asperen-de Boer
mr. H. J. Bisscheroux
mr. drs. M.J. Blotwijk
mr. R. de Bree
mr. drs. S.R. van Breukelen
mr. T. Felix
mr. F.B.W. Groendijk
mr. dr. A.R. Hartmann
mr. L.E.G. van der Hut
mr. R.P.A. Kraaijeveld LL.M
mr. M.A. Loenen
mr. A.S.M.L. Prompers
mr. J.S. Roepnarain
mr. G.P. Roth
Mr. B.J. Schmitz
mr. A. E. Wilbrink
mr. dr. M.T. van der Wulp

Vaste medewerkers

mr. L.A. Van Bavel
mr. L.J. Bergsma
mr. K.M.G. Demandt
mr. F.A. Dudok van Heel
mr. S.A. Eckhardt
mr. J.G. Geertsma
mr. C.A.M. Janssen
mr. S.D. de Jong
mr. D.J.E. de Kruif
mr. drs. L.J. Leijten
mr. T.S.E. van Nispen
mr. O.S. Pluimer
mr. E.Y van Schaik

Redactiesecretaris(sen)

mr. L.M. Hermans

 

Artikel

Anti-corruptie compliance: middel tegen vervolging?

mr. R. de Bree*

Het bestrijden van buitenlandse corruptie krijgt veel aandacht in het zakelijk maatschappelijk leven. Daarbij ligt grote nadruk op het voorkomen van corrupt handelen in den vreemde. Het bedrijfsleven investeert daarin fors, onder aanmoediging en deels onder druk van de overheid en de ‘semi- overheid’. In dit artikel wordt met een juridische blik bekeken wat die investeringen kunnen opleveren indien onverhoopt toch corruptie plaatsvindt in het buitenland, ondanks een degelijke investering in het naleven van de regels. Om tot die analyse te komen naar ons recht, wordt eerst enige... abonneren of dit artikel kopen.

Internal Investigations – extra armslag voor het OM?1

mr. B.J. Schmitz*

Het Functioneel Parket (FP) van het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt criminaliteit op het gebied van fraude, economie en milieu. Deze zaken worden – hoofdzakelijk – onderzocht door bijzondere opsporingsdiensten, zoals de FIOD. Het FP wenst zich te concentreren op de ‘zaken die ertoe doen’. Dat kunnen grote, spraakmakende zaken zijn. Recente voorbeelden zijn het vastgoedfraudeproces en het onderzoek naar strafbare feiten rond het schip Probo Koala. Het FP concentreert zich echter ook, en niet in de laatste plaats, op zaken die een bepaald maatschappelijk fenomeen r... abonneren of dit artikel kopen.

Gevolgen van anti-corruptiewetgeving voor de financiële sector

mr. drs. M.J. Bökkerink*

De ‘UK Bribery Act 2010’ is per 1 juli 2011 in het Verenigd Koninkrijk in werking getreden. De anti-omkopingswet wordt wel de meest strenge en vergaande anti-corruptiewetgeving in de wereld genoemd. Door anderen wordt het echter het meest noemenswaardige succes genoemd van het OESO-verdrag inzake de bestrijding van omkoping van buitenlandse ambtenaren bij internationale zakelijke transacties uit 1997.1 In Nederland zijn in 2001 aan de hand van onder andere dit verdrag de corruptiebepalingen in de strafwetgeving aangepast.2 En omdat corruptiebestrijding de laatste jare... abonneren of dit artikel kopen.

Anti-corruptiebeleid in zes landen

mr. D.J.P. van Omme en mr. T.R. van Roomen*

‘In de afgelopen twee decennia zijn internationale instrumenten die de bestrijding van omkoping op een hoger plan moeten brengen na een moeizame start als paddenstoelen uit de grond gerezen’, aldus Gerben Smid in zijn in 2012 verschenen proefschrift Omkoping bestraft?.1 Anno 2013 zijn er (inderdaad) diverse mondiale en regionale verdragen met betrekking tot corruptiebestrijding.2 De meeste landen zijn partij bij ten minste één van deze verdragen. In deze bijdrage zullen wij de belangrijkste en meest opvallende verschillen en overeenkomsten in kaart brengen betreffende... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Voorwoord

mr. E.Z. Perez en mr. drs. M.J.N. Vermeij*

Nederland als het braafste jongetje van de klas. Deze metafoor wordt met enige regelmaat gebruikt wanneer het gaat om het voldoen aan verplichtingen die voortkomen uit internationale verdragen. Nederland stelt de diverse internationale gremia blijkbaar niet graag teleur. Dat beeld wordt, waar het omkoping betreft, bevestigd door de relatief hoge notering van Nederland in de Corruption Perceptions Index 2012, die in december 2012 werd gepubliceerd door Transparency International (zie ook het slot van het artikel ‘Anti-corruptiebeleid in zes landen’ van Van Omme en Van Roomen in deze af... abonneren of dit artikel kopen.

Column. Robbie Williams en corruptie?

mr. J. van Zijl*

Op 13 juli a.s. geeft Robbie Williams weer een concert in Nederland! Robbie Williams, de popartiest die − zoals wel meer popidolen − al snel in verband wordt gebracht met ‘sex, drugs and rock & roll’! Sinds kort hoort daar een nieuwe term bij: corruptie! Niet dat Robbie Williams corrupt is! Die stelling kan en durf ik niet te nemen. Maar wat blijkt? Kennelijk geven bedrijven wel eens concertkaartjes weg aan ambtenaren. Een onschuldig gebaar, althans, zo lijkt het… Maar je moet je wel de vraag stellen waarom men dat doet! Het lijkt een relatiegeschenk, maar waarom wil me... abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten

prof. mr. P.T.C. van Kampen, mr. R.M.J. de Rijck en mr. T.J. Kelder.

Deze rubriek wordt verzorgd door prof. mr. P.T.C. van Kampen, mr. R.M.J. de Rijck en mr. T.J. Kelder. De rubriek milieustrafrecht staat dit keer in het teken van een tweetal belangrijke uitspraken, te weten het vonnis van de Rechtbank Breda in de strafzaak tegen Chemie- Pack en de art. 12 Sv-beschikking van het Haagse hof inzake de Otapan. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS