Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming

Straf- en bestuursrechtelijke handhaving van financieel-economisch recht

2024 nr. 4/5

Redactie

Hoofdredactie

mr. A. B. Vissers
mr. A.E. van der Wal

Redactie

mr. M. Altena
mr. C. M.I. van Asperen-de Boer
mr. H. J. Bisscheroux
mr. drs. M.J. Blotwijk
mr. R. de Bree
mr. drs. S.R. van Breukelen
mr. T. Felix
mr. F.B.W. Groendijk
mr. dr. A.R. Hartmann
mr. L.E.G. van der Hut
mr. R.P.A. Kraaijeveld LL.M
mr. M.A. Loenen
mr. A.S.M.L. Prompers
mr. J.S. Roepnarain
mr. G.P. Roth
Mr. B.J. Schmitz
mr. A. E. Wilbrink
mr. dr. M.T. van der Wulp

Vaste medewerkers

mr. L.A. Van Bavel
mr. L.J. Bergsma
mr. K.M.G. Demandt
mr. F.A. Dudok van Heel
mr. S.A. Eckhardt
mr. J.G. Geertsma
mr. C.A.M. Janssen
mr. S.D. de Jong
mr. D.J.E. de Kruif
mr. drs. L.J. Leijten
mr. T.S.E. van Nispen
mr. O.S. Pluimer
mr. E.Y van Schaik

Redactiesecretaris(sen)

mr. L.M. Hermans

 

Artikel

Bescherming tegen aansprakelijkheid voor witwassen bij het onbewust verkrijge...

mr. H. Osmani1

Biedt de kwalificatieuitsluitingsgrond die geïntroduceerd is in het Nalatenschapsarrest[2] voldoende rechtsbescherming voor strafrechtelijke aansprakelijkheid voor witwassen bij het onbewust verkrijgen van crimineel vermogen of dienen de Nederlandse witwasdelicten aangepast te worden? 1. Inleiding         De Nederlandse witwasdelicten, zoals sinds 2001 opgenomen in het Wetboek van Strafrecht (Sr),[3] zijn geformuleerd als 'catch all'-bepalingen en hebben daardoor een ruim toepassingsbereik. Deze brede interpretatie kan in de praktijk... abonneren of dit artikel kopen.

Een nieuwe Europese Richtlijn voor milieustrafrecht – de implicaties voor Ned...

mr. F. Ahlers en mr. J.A. Fierens1

Op 20 mei 2024 is de nieuwe Europese Richtlijn voor milieustrafrecht ("de Richtlijn") in werking getreden.[2] Hiermee worden de Richtlijnen 2008/99/EG ("Richtlijn uit 2008") en 2009/123/EG vervangen.[3] De Richtlijn uit 2008 was een belangrijke stap om milieucriminaliteit via het strafrecht aan te pakken. Uit een door de Europese Commissie ("Commissie") uitgevoerde evaluatie naar de Richtlijn uit 2008 volgde dat de Richtlijn uit 2008 in de praktijk niet het gewenste effect had. De opgelegde sancties bleken te laag om afschrikkend te werken, het aantal succesvolle onderzoeken naar en ... abonneren of dit artikel kopen.

De bestrijding van corruptie: een Europese prioriteit

dr. mr. ir. R.J. Hoff en drs. D.D. Schelhaas1

In juni 2024 verscheen een voorstel voor een Europese richtlijn voor de bestrijding van corruptie. Corruptie is een belangrijk probleem en heeft ernstige gevolgen. De bestrijding daarvan krijgt terecht hoge prioriteit. Tegelijkertijd is 'corruptie' moeilijk te definiëren. Het richtlijnvoorstel kiest voor een brede benadering van corruptie en wil bijvoorbeeld ook 'ongeoorloofde beïnvloeding' strafbaar stellen.Het richtlijnvoorstel onderstreept het belang van preventie van corruptie. De lidstaten dienen een risicogebaseerde aanpak in te voeren, waarbij ook gerichte maatregelen per sect... abonneren of dit artikel kopen.

Verschoningsrecht als bewijsuitsluitingsverweer

mr. M. Lambregts1

Column Over het functionele verschoningsrecht is nog lang niet alles gezegd. Mijn vorige bijdrage daarover in dit blad kreeg bijval en kritiek.[2] En leidde tot het verzorgen van een workshop samen met Muriël Rosing[3] voor de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten. De daaraan deelnemende strafpleiters vormden een scherpe slijpsteen voor de juridische geest. Bij het slijpen kwamen een paar vonken vrij, waaronder verschoningsrecht als mogelijk bewijsuitsluitingsverweer. De belangstelling voor het verschoningsrecht is diepgaand en hevi... abonneren of dit artikel kopen.

De ongerijmde reikwijdte van artikel 140 lid 2 Sr

Mr M.E. van der Werf1

Column Artikel 2:20 BW biedt de rechter de mogelijkheid om op verzoek van het OM rechtspersonen, waarvan de werkzaamheid in strijd is met de openbare orde, verboden te verklaren en te laten ontbinden. Dat is een zware maatregel, waardoor de grondrechten van de deelnemers aan die rechtspersonen aangetast worden (zoals bijvoorbeeld de vrijheid van vereniging) en die het permanente einde van de rechtspersoon betekent. De laatste jaren zijn met name (informele) verenigingen, zoals Hells Angels, Bandidos MC Holland en een aantal andere motorclubs door zo'n verbod getroffen. We... abonneren of dit artikel kopen.

Equality of arms of asymmetrie?

mr. M. Nagtegaal en mr. J.S. Klaver1

Pleidooi voor een gelijkwaardige informatiepositie binnen het strafrecht   Het zwaartepunt van het Nederlandse strafproces ligt bij het voorbereidend onderzoek, dat wordt verricht onder leiding van de officier van justitie. De geselecteerde processtukken vormen samen met het onderzoek ter terechtzitting de bronnen voor de beantwoording van de vraag of de verdachte het feit heeft begaan en strafbaar is. Een zorgvuldig en compleet strafdossier verschaft de basis voor een adequate rechtsbescherming en een efficiënte strafrechtspleging.[2] De invloed van de verded... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Twee voor de prijs van één: de Hoge Raad over de bestanddelen "verbergen" en ...

mr. O.S. Pluimer1

Annotatie bij HR 25 juni 2024, ECLI:NL:HR:2024:887 (onderzoek IJsberg) De uitspraak van het gerechtshof Den Haag in de zaak IJsberg over het witwassen van bitcoins houdt de gemoederen in cassatie bezig.[2] Tegen deze uitspraak heeft het openbaar ministerie (hierna: "OM") maar liefst vier cassatiemiddelen ingediend. Naar aanleiding van een van deze middelen staat in cassatie de rechtsvraag centraal of en in hoeverre de (subjectieve) geestesgesteldheid van een verdachte van belang mag zijn bij de beoordeling of sprake is van "verbergen" of "verhullen" als bedoeld in de stra... abonneren of dit artikel kopen.

Een aanwijzing op grond van art. 28 Wwft naar aanleiding van overtredingen al...

prof. mr. H.J.B. Sackers en mr. dr. B. van der Vorm1

Annotatie bij College van Beroep voor het bedrijfsleven 26 maart 2024, ECLI:NL:CBB:2024:223 In het bestuurlijk sanctierecht is het van wezenlijk belang om een onderscheid te maken tussen sancties en 'niet-sancties'. Hoofdstuk 5 van de Awb – dat handelt over de handhaving – is uitsluitend van toepassing, indien sprake is van een bestuurlijke sanctie. Uit art. 5:2, eerste lid, onder a, Awb, blijkt wanneer sprake is van een bestuurlijke sanctie. Dit is een door een bestuursorgaan wegens een overtreding opgelegde verplichting of onthouden aanspraak. 1. In... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

Arbeidsomstandigheden   Deze rubriek wordt verzorgd door mr. F.A. Dudok van Heel. Rechtbank Oost-Brabant 21 juni 2024, ECLI:NL:RBOBR:2024:2630 De rechtbank Oost-Brabant heeft een bedrijf vrijgesproken van overtreding van artikel 32 van de Arbeidsomstandighedenwet en dood door schuld. De strafzaak houdt verband met een dodelijk arbeidsongeval dat op 18 mei 2022 plaatsvond tijdens werkzaamheden aan een luxueus jacht op een scheepswerf in Vlissingen. Het bedrijf bouwt en onderhoudt liftinstallaties aan boord van jachten. Een van haar... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS