Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming

Straf- en bestuursrechtelijke handhaving van financieel-economisch recht

2016 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. A. B. Vissers
mr. A.E. van der Wal

Redactie

mr. H. J. Bisscheroux
mr. drs. M.J. Blotwijk
mr. R. de Bree
mr. drs. S.R. van Breukelen
mr. T. Felix
mr. A.A. van Gelder
mr. dr. A.R. Hartmann
mr. L.E.G. van der Hut
mr. R.P.A. Kraaijeveld LL.M
mr. M.A. Loenen
mr. E.D.H. Nanninga
mr. A.S.M.L. Prompers
mr. R.J.M. de Rijck
mr. J.S. Roepnarain
mr. G.P. Roth
Mr. B.J. Schmitz
mr. A. E. Wilbrink
mr. dr. E. M. Witjens
mr. dr. M.T. van der Wulp

Vaste medewerkers

mr. L.A. Van Bavel
mr. L.J. Bergsma
mr. K.M.G. Demandt
mr. F.A. Dudok van Heel
mr. J.G. Geertsma
mr. R.J.F. ten Ham
mr. S.D. de Jong
mr. D.J.E. de Kruif
mr. drs. L.J. Leijten
mr. T.S.E. van Nispen
mr. O.S. Pluimer

Redactiesecretaris(sen)

mr. L.M. Hermans

 

Artikel

Voorwoord

mr. A.S.M.L. Prompers1

Het nummer dat voor u ligt illustreert goed de wisselwerking tussen strafrechtelijke en bestuursrechtelijke handhaving. Een onderwerp waaraan dit tijdschrift haar bestaansrecht ontleent en reden voor mij als toezichthouder bij ACM om in de redactie zitting te nemen. Telkens zoeken naar de dwarsverbanden tussen de verschillende, specialistische deelgebieden van het financieel-economische publiekrecht: welke doelen streven we eigenlijk na? Welke middelen zetten we met meer of minder succes in om die doelen te bereiken? Wie zij de normadressaten? Het is interessant voor de beantwoord... abonneren of dit artikel kopen.

De geest van de WED : strenge straffen en publiek normbesef

mr. R.M.J. de Rijck1

Onderstaand artikel heeft als doel om te laten zien hoe actueel de ontstaansgeschiedenis van de WED is. Behandeld worden onder meer de wens van de wetgever tot repressie in het ordeningsrecht, zijn opvattingen over de werking van de straf, de tegengeluiden tegen repressie, de achtergrond van de contactambtenaar en de bespreking van de deskundigheid van de strafrechter. Deze geschiedenis bevat veel materiaal dat nog steeds grote waarde heeft, zeker ook voor de hernieuwde discussie over de verhouding tussen het strafrecht en de bestuurlijke boete. abonneren of dit artikel kopen.

Amerikaanse praktijken bij handhaving white collar crime: het vizier op de ma...

mr. R.J.F. ten Ham en mr. drs. J.T.C.Leliveld1

Op 9 september 2015 kondigde het Amerikaanse Ministerie van Justitie een wijziging aan van haar handhavingsbeleid op het gebied van de witteboordencriminaliteit.[2] De boodschap van de Deputy Attorney General (DOJ) – in wat inmiddels[3] het ‘Yates Memo’ is gaan heten – is helder. Bij handhaving zal niet langer op de rechtspersoon maar op de natuurlijke persoon worden gefocust. De vernieuwde aanpak moet enerzijds een afschrikwekkende werking hebben op managers. Anderzijds wordt met de op de man gerichte aanpak uiteindelijk beoogd het publieke vertrouwen in het rechtss... abonneren of dit artikel kopen.

De Systematische Integriteitrisicoanalyse: meer waar dat moet, minder waar da...

mr. drs. M.J. Bökkerink en drs. M.G. Munoz-Barrientos1

‘Risk is like fire: If controlled it will help you; if uncontrolled it will rise up and destroy you.’Theodore Roosevelt1. InleidingDe afgelopen jaren hebben verschillende integriteitsincidenten in de financiële sector de media gehaald. Te denken valt aan de Libor en Vestia-zaken. Integriteitsincidenten kunnen grote gevolgen hebben voor de reputatie van financiële instellingen, zoals imagoschade of negatieve pers, maar kunnen ook financiële gevolgen hebben vanwege boetes, extra compliance kosten of inkomstenderving. In 2015 heeft De Nederlandsche Bank ... abonneren of dit artikel kopen.

Klokkenluiderswet reeds achterhaald?

mr. dr. C.D. Schaap1

Na een langdurig voorbereidingsproces met politiek ingegeven compromissen, is De Wet Huis voor klokkenluiders bijna een feit. Inmiddels is op 20 april 2015 ook de Vierde-antiwitwasrichtlijn aangenomen. Als ‘novum’ bevat deze richtlijn in art. 61 een tot nu weinig kritisch beschouwde bepaling die beoogt klokkenluiders te beschermen. In dit artikel worden beide afzonderlijk beschouwd en tenslotte tegenover elkaar geplaatst.1. Wet Huis voor klokkenluiders Het initiatiefwetsvoorstel Huis voor klokkenluiders van de Tweede Kamerleden Van Raak (SP), Fokke (PvdA), Schou... abonneren of dit artikel kopen.

De fiscaalrechtelijke beboetbaarheid van de rechtspersoon: een strafrechtelij...

mr. dr. E. Gritter1

Hoewel het fiscale bestuurlijke boeterecht formeel gezien strikt gescheiden is van het strafrechtelijke sanctierecht, laat de fiscale rechtspraak zien dat zij op het materiële vlak aansluiting zoekt bij het strafrecht. Een voorbeeld betreft de uitleg van begrippen als ‘opzet’ en ‘schuld’.[2] Een ander voorbeeld betreft de op art. 5:1 lid 3 Awb gegronde beboetbaarheid van de rechtspersoon.[3] Uit fiscale rechtspraak blijkt, dat voor wat betreft de vraag of aan een rechtspersoon een vergrijpboete kan worden opgelegd, het strafrechtelijke abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

Economisch strafrecht: arbeidsomstandigheden Deze rubriek wordt verzorgd door mr. E.Z. Perez en mr. F.B.W. Groendijk <jurisprudence_articlenumber>Jurisprudentie<article_title>Hoge Raad, 22 december 2015, ECLI:NL:HR:2015:3692 Op 21 januari 2007 wordt een zeeschip, dat onder vreemde vlag in Nederland aan de kade ligt, met behulp van een containerbrugkraan door werknemers van een Nederlands bedrijf beladen met containers. Tijdens het beladen zijn bemanningsleden van het schip op het schip aanwezig. Een van hen raakt bekneld tussen een container die op h... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS