Tijdschrift voor Staatssteun

Staatssteun, markt & overheid en openbare diensten

2019 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

M.J.J.M. Essers

Redactie

mr. A.A. al Khatib
mr. E.E.M. Besselink
mr. drs. M.G.A.M. Custers
mr. H. Gilliams LL.M.
mr. M. C. van Heezik/ box 8.1
mr. P.A.E.M. Hogenhuis
prof. mr. P.H.L.M. Kuypers
mr. M. Rijke MA
mr. dr. S.L.T. Schoenmaekers
drs. M. Visser
mr. M. de Wit

Vaste medewerkers

mr. W. De Cock
mr. G.A. Dictus
mr. D. Hoefnagels
mr. P. Kampschreur
mr. C.A.M. Lombert
mr. A. Looijestijn-Clearie
mr. J. Meulman
mr. R. Rodenrijs
mr. H.C. van Scherpenseel
mr. T.C. Topp

Redactiesecretaris(sen)

mr. T. Binder

Inleiding

Redactioneel

mr. dr. S.L.T. Schoenmaekers1

De zomer is weer in het land. Lange dagen gevuld met heerlijke geuren, frisse roséwijn en bomen vol kersen. Als kersvers redactielid van het Tijdschrift voor Staatssteun voel ik me vereerd het voorwoord te mogen schrijven van dit zomerse nummer. Met veel belangstelling heb ik de bijdragen gelezen van de scherpzinnige auteurs die zich gewaagd hebben aan het beschrijven en becommentariëren van een aantal recente ontwikkelingen en uitspraken op het gebied van het staatssteunrecht. Hetgeen ieder wist werd opnieuw bekrachtigd: het staatssteunrecht is bijzonder uitdagend en... ...lees meer

Artikel

Duitse dubbele staatssteunzaak: RES en grootverbruikers in één systeem - Anno...

mr. C.T. Nieuwenhout1

Op 28 maart 2019 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een arrest gewezen in de zaak rond de Duitse Erneuerbare Energien Gesetz 2012 (Wet Hernieuwbare Energie 2012, hierna EEG 2012), specifiek over het heffingensysteem bedoeld om de productie van hernieuwbare energie te steunen en over de ontheffing hiervan voor energie-intensieve industrie.[2] In het tamelijk ingewikkelde systeem worden netbeheerders verplicht om groene stroom af te nemen van producenten. Tegelijkertijd wordt een heffingensysteem voor... abonneren of dit artikel kopen.

De Belgische Excess Profit Rulings: een sprookje zonder einde? - Noot onder ...

W. De Cock en J. Leroy1

1. Achtergrond van het Excess profit rulings-arrestIn een arrest van 14 februari 2019 sprak het Gerecht van de EU (hierna ‘het Gerecht’) zich voor de eerste maal uit over de staatssteunonderzoeken van de Europese Commissie (hierna ‘de Commissie’) naar tax rulings.[2] In dit arrest vernietigde het Gerecht het negatief besluit van de Commissie van 11 januari 2016.[3] Op grond van dat besluit moest België de – volgens de Commissie – onrechtmatige en onverenigbare staatssteun verleend via de zgn. Excess... abonneren of dit artikel kopen.

Staatssteun als de doos van Pandora, de zaak Harlingen / Spaansen

mr. H.C.E.P.J. Janssen1

Het leek zo mooi. De gemeente Harlingen (hierna: ‘de Gemeente’) kocht jaren geleden een stuk grond van Spaansen Holding B.V. (hierna: ‘Spaansen’). De koopsom moest in twee termijn worden betaald. De Gemeente weigerde echter de tweede termijn te betalen. Er zou sprake zijn van staatssteun. Bij de rechtbank Noord-Nederland (hierna: ‘de Rechtbank’) wist de Gemeente te bewerkstelligen dat zij de koopovereenkomst niet hoefde te melden bij de Europese Commissie. De koopovereenkomst werd wel partieel nietig verklaard: de Gemeente mocht de grond houden en hoefde het laatste deel van de koopprijs... abonneren of dit artikel kopen.

Europese Commissie

mr. A.A. Geelhoed, mr. P.J.E. Kampschreur en mr. E.M.M. Besselink (Besluiten)mr. A. Looijestijn-Clearie (Beleid)

januari t/m maart 2019BesluitenSteunmaatregel SA.52174, Nederlandse investeringssteun voor levering CO2 aan glastuinbouw verenigbaar met het VWEU, Besluit van de Commissie van 7 december 2018Bij besluit van 7 december 2018 heeft de Europese Commissie geoordeeld dat investeringssteun van de provincie Noord-Holland aan OCAP CO2 B.V. (‘OCAP’) voor de uitbreiding van de levering van CO2 aan de glastuinbouw rond De Kwakel in het gebied Greenport Aalsmeer, verenigbaar is met ar... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mr. A.J.M. Louwers

Cursussen/SeminarsEU State Aid Law for Energy & EnvironmentDatum: 27-28 juni 2019Locatie: BrusselOrganisatie: Lexxion PublisherCursus over staatssteun en milieuMaster Class ‘State Aid Uncovered’ with Prof. Dr. Phedon NicolaidesDatum: 2-3 juli 2019Locatie: AmsterdamOrganisatie: Lexxion PublisherCursus over recente ontwikkelingen op het gebied van staatssteunEuropean State Aid Symposium – Law and PracticesDatum: 2-3 september 2019Locatie: BerlijnOrganisatie: European AcademySem... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

Jurisprudentie

mr. A.A. al Khatib[1] (Europees) mr. W. De Cock[2] (België) mr. G.A. Dictus(Nederland) januari t/m maart 2019 Europees HvJ EU 23 januari 2019, C-387/17 (Fallimento Traghetti del Mediterraneo SpA/Italië) Inzake: nationale handhaving van het staatssteunrecht, Verordening (EG) nr. 659/1999 art. 1 onder b), iv) en v), bestaande en nieuwe steun, art. 267 VWEU, subsidies, niet geliberaliseerde markt Feiten en rechtsvragen: op 10 april 2017 heeft de C... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS