Tijdschrift voor Zakenrecht

2020 nr. 4

Redactie

Hoofdredactie

mr. P.L. Visser

Redactie

mr. P. G. Bekkers
mr. M.K. Daverschot
H.R.P. Dumatubun
mr. K. Everaars
mr. A. Furr
mr. J.W.A. Hockx
mr. R. Peutz
mr. F. A. N. van Rooijen
mr. J. Veenhof
prof. mr. L.P.W. van Vliet
mr. D. Wumkes

Vaste medewerkers

prof. mr. dr. F.J. Vonck
mr. dr. L.F.A. Welling-Steffens

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Monrooij

Artikel

Reikwijdte van een bankhypotheek

J.K. Brandse

In koopovereenkomsten wordt standaard opgenomen dat het betreffende registergoed vrij van hypotheek wordt geleverd en vaak worden uren besteed aan discussies met banken over de inhoud van notary letters waarin een nauwgezet systeem van transactiestappen en bevestigingen is opgenomen om te bewerkstelligen dat de gelden van de koper en de bank pas worden vrijgegeven nadat de notaris de relevante akten heeft gepasseerd, heeft ingeschreven en de na-recherche bij het kadaster geen problemen oplevert. In de praktijk is het registergoed na transport echter meestal nog met de oude hypotheek ’bel... abonneren of dit artikel kopen.

Kroniek rechtspraak vordering tot retro-overdracht van verjaarde grond

P.G. Bekkers en R.J.A.M. Besselink

Het is inmiddels bijna 4 jaar geleden dat de Hoge Raad het voor de verjaringspraktijk interessante arrest gemeente Heusden/Erven M[1] heeft gewezen. In die zaak hebben bewoners een gedeelte van een bosperceel dat toebehoorde aan de gemeente achter hun perceel omheind. Vanuit het bosperceel is de door hen omheinde strook alleen bereikbaar via een afsluitbaar poortje. Verweerders hebben de strook verder onderhouden, daarop boshutten gebouwd en een deel van een jeu-de-boulesbaan en een houtopslagplaats aangelegd. De Hoge Raad heeft overwogen d... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Annotatie bij Gerechtshof Den Haag 30 juni 2020, ECLI:NL:GHDHA:2020:1050

R. Peutz

In deze annotatie zal het arrest van het Hof Den Haag van 30 juni 2020 worden besproken. In het arrest wordt kort gezegd overwogen dat voor het plaatsen van een gewone dakkapel op een gemeenschappelijk dak ten behoeve van een appartement een wijziging van de akte van splitsing (verder: akte) noodzakelijk is. Een uitspraak met mogelijk zeer verstrekkende gevolgen, omdat het in feite betekent dat zeer veel dakkapellen op appartementencomplexen in Nederland onrechtmatig zijn geplaatst en alsnog moeten worden verwijderd, dan wel dat... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

Jurisprudentieoverzicht

F. Brandse en S. Brandse

GerechtshovenGerechtshof 's-Hertogenbosch 27 oktober 2020, ECLI:NL:GHSHE:2020:3323 (Burengeschil bij twee bedrijfspanden, Geen erfdienstbaarheid door verjaring, Geen onrechtmatige daad van de verhuurder) (P. Hunink)InhoudsindicatieBurengeschil bij twee bedrijfspanden. Geen erfdienstbaarheid door verjaring ontstaan. Geen onrechtmatige daad van de verhuurder van het pand. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS