mrs. W.L. Valk, M.G.W.M. Stienissen (F.J.P. Lock) en Th.C.M. Willemse en de deskundige leden ing. L.L.M. de Lorijn en ir. H.K.C. RoelofsenOmvang pachtobject. Redelijk aanbod.
[Burgerlijk Wetboek, art. 7:370]
Een strook grond is stilzwijgend deel gaan uitmaken van het pachtobject. Een aanbod dat deze strook niet omvat is niet redelijk.
abonneren of dit artikel kopen.
mrs. W.L. Valk, Th.C.M. Willemse en F.J.P. Lock en de deskundige leden mr. ing. J.A. Jansens van Gellicum en ir. H.B.M. Duenk) Pachtprijs. Redelijkheid en billijkheid
[Burgerlijk wetboek, art. 7:333]
In een pachtwijzigingsovereenkomst houdt de door partijen overeengekomen pachtprijs een afstand in van hun recht om aan de grondkamer herziening te verzoeken. Onder deze omstandigheden is een verhoging met 70% van de pachtprijs in strijd met de redelijkheid en de billijkheid.
abonneren of dit artikel kopen.
mrs. R.W.L. Loeb, K.J.M. Mortelmans, C.J. BormanEen door een loonwerker opzettelijk gepleegde overtreding (niet emissiearm uitrijden) mag niet zonder meer leiden tot het toerekenen van opzet aan de landbouwer. In het kader van de bedrijfstoeslagregeling was de opgelegde korting verlaagd. In het kader van de SAN (door GS) niet. Dat betekent dat de lidstaat Nederland aan bepalingen van Verordeningen van de Europese Unie met eenzelfde inhoud bij toepassing van deze bepalingen op eenzelfde feitencomplex verschillende betekenis toekent. Een inhoudelijke motivering ten betoge dat het college zich met recht niet bij het nader door de staats... abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilDoordat het kabinet demissionair is, wordt een groot aantal onderwerpen voorlopig niet door de Tweede Kamer behandeld. Een lijst is te vinden in Kamerstukken II, 2011/12, 33285, nr. 5 en nr. 8. Qua landbouw is alleen van belang om de Nota Dierenwelzijn en Diergezondheid te noemen. abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilOp 1 juli worden nieuwe pachtnormen van kracht: regionormen en veranderpercentages. In Westelijk Holland gaat de norm met 30% omhoog. Ook tuinland in West-Nederland stijgt. Voor bedrijfsgebouwen is het systeem gemoderniseerd. Het wijkt op de volgende punten van het oude systeem af:
1. de hectarenormen zijn gebaseerd op de gemiddelde kosten van gebouwen in eigendom (in 2010);
2. de staffeling in het oude systeem, waarbij de hectarenorm afneemt naarmate het aantal hectares toeneemt, is komen te vervallen;
3. het aantal doelmatigheidsklassen is uitgebreid van 3 naar 6;
4. er wordt een ni... abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilIn een brief kondigt de regering extra maatregelen aan om het antibioticagebruik in de veehouderij terug te dringen, mede naar aanleiding van twee onderzoeken van de NVWA over de vleeskuikens en de kalverhouderij. Van deze rapporten is men erg geschrokken: illegale netwerken, gebruik in strijd met de voorschriften, onzorgvuldigheid. Maatregelen zijn onder meer:
- antibiotica alleen door de dierenarts toe te dienen;
- verbod om grondstoffen op bedrijven voorhanden te hebben;
- versterken toezicht, handhaving en sanctionering;
- hercontrole op kosten van de veehouder;
- versterking tuch... abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilNaar aanleiding van een motie zet de regering uiteen hoe het verder moet met het diertransport. Het plan was om de Europese Transportverordening aan te passen, maar de Commissie wil dat niet. De inzet gaat nu naar een verbeterde handhaving (Kamerstukken II, 2011/12, 28286, nr. 563). abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilHet initiatief-wetsvoorstel Thieme inzake het verbod op het ritueel slachten is blijven steken in de Eerste Kamer. Intussen is een “Convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten” tot stand gekomen, dat ook naar de Eerste kamer is gestuurd (Kamerstukken I, 2011/12, 31571, O). Dat is een convenant tussen de staat, het Contactorgaan Moslims en Overheid en de Permanente Commissie tot de Algemene Zaken van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Daar staat onder meer is dat het dier binnen 40 seconden bewusteloos moet zijn. Voor de borging van de afspraken denkt de staatssecretaris... abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilDe regering wil een maximum stellen aan het aantal dieren in een veehouderij op een locatie. In een brief aan de Tweede Kamer worden de aantallen genoemd (Kamerstukken II, 2011/12, 28973, nr. 109), o.a. melkkoeien 400 a 500, vleesvarkens 7000-10.000, leghennen 150.000-175.000. Om dit te regelen wordt gedacht aan een convenant, maar ook aan een wettelijke voorziening. Dat wetsvoorstel is nu in voorbereiding. abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilOver het wetsvoorstel van de Wet verbod pelsdierhouderij is door de Eerste Kamer een verslag uitgebracht (Kamerstukken II, 2011/12, 33076, nr. 7). Het gaat vooral over de flankerende maatregelen: de sloopregeling, de stakingswinst, individuele pensioenproblematiek, staatssteun, overgangstermijnen. abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilHet saneren van asbestdaken en vervanging daarvan door zonnepanelen op agrarische bedrijven wordt gestimuleerd. De regering doet dit door de regeling milieuinvesteringsaftrek (MIA), de regeling energie-investeringsaftrek (EIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) van toepassing te verklaren. (Kamerstukken II, 2011/12, 25834, nr. 75). Ook komt er een subsidieregeling voor 15% bij de aanschaf van zonnepanelen. Intussen heeft een aantal provincies al een subdidieregeling “Asbest van het dak, zonnepanelen erop”. Zie www.asbestvanhetdak.nl. abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilIn het kader van de evaluatie van de Meststoffenwet is onderzoek gedaan naar de doeltreffendheid en de doelmatigheid van het mestbeleid. De bevindingen van het Planbureau voor de Leefomgeving laten een gestage verbetering zien van de kwaliteit. Voorzichtig worden enkele vraagtekens gezet bij de afschaffing van de dierrechten. (Kamerstukken II, 2011/12, 33037, nr. 21). abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilOp de landbouw- en visserijraad in mei 2012 is uitvoerig gesproken over de wetgevingsvoorstellen van de Commissie inzake de vergroening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Over de hoofdlijnen is men het wel eens. (Kamerstukken II, 2011/12, 21501-32, nr. 600). In een brief aan de Tweede Kamer gaat de regering in op de terugvorderingen die de EU de afgelopen 10 jaar heeft uitgevoerd. Gemiddeld heeft Nederland € 19,3 mln. per jaar aan GLB-betalingen moeten terugstorten. Aangezien het ging om fouten van de overheid zijn deze bedragen niet teruggehaald bij de begunstigden. (Kamerstukken II... abonneren of dit artikel kopen.
W.BruilOp de agenda voor de landbouwraad van juni stond o.m. de conclusies over de EU-strategie voor dierenwelzijn. De Nederlandse regering zegt een ambitieuze Europese agenda na te streven, met onder meer: aanscherping van de Transportverordening, verbetering en aanvulling van regelgeving voor varkens, kalveren en pluimvee. (Kamerstukken II, 21501-32, nr. 611). abonneren of dit artikel kopen.