Tijdschrift voor Agrarisch Recht

2012 nr. 11

Redactie

Hoofdredactie

mr. E.H.M. Harbers

Redactie

mr. H.A. van Bommel
mr. M. Jansen Schoonhoven
mr. dr. D. Korsse
mr. R. Ligtvoet
prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
mr. C.A.M. van Reeken
prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld
mr. W.L. Valk
mr. A. Verduijn RB
mr. W.J.E. Van der Werf
mr. Th.C.M. Willemse

 

Artikel

Het vernieuwdehuwelijksvermogensrecht voor de agrarische praktijk

mr. drs. J.H. Lieber*

De meeste agrarische bedrijven zijn nog steeds familiebe­drijven. Kennis van het familievermogensrecht is voor de agrarische praktijk dan ook van groot belang. Die kennis is niet alleen onontbeerlijk bij een bedrijfsopvolging, maar ook bij huwelijk en echtscheiding van de agrarische ondernemer. Al eerder is in dit tijdschrift aandacht besteed aan de gevol­gen van het nieuwe erfrecht voor de agrarische praktijk.1 Gedegen kennis van het huwelijksvermogensrecht maakt het mogelijk op het gebied van het huwelijksvermogensrecht re­gelingen te treffen tussen de ondernemer en zijn ech... abonneren of dit artikel kopen.

Het wetsvoorstel natuurbescherming

mr. H.J.M. Wingens*

In dit artikel behandel ik het wetsvoorstel ‘Regels ter be­scherming van de natuur (Wet natuurbescherming)’ 1 (hier­na: het wetsvoorstel natuurbescherming). Op 20 augustus 2012 is dit wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aangeboden.2 Inmiddels is het wetsvoorstel op 9 oktober 2012 door de nieuwe Tweede Kamer controversieel verklaard. In het Re­geerakkoord VVD - PvdA van 29 oktober 2012 staat echter dat het wetsvoorstel (weer) in behandeling is en wordt aan­gepast. Het lijkt erop dat hiermee de handschoen weer is op­gepakt om het wetsvoorstel te behandelen. Het wetsvoor­stel natuur... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Rechtspraak 5708. Van Heek / Ten Vergert (TvAR 2012/5708)

mrs. W.L. Valk, M.G.W.M. Stienissen (F.J.P. Lock) en Th.C.M. Willemse en de deskundige leden ing. L.L.M. de Lorijn en ir. H.K.C. Roelofsen

Omvang pachtobject. Redelijk aanbod. [Burgerlijk Wetboek, art. 7:370] Een strook grond is stilzwijgend deel gaan uitmaken van het pachtobject. Een aanbod dat deze strook niet omvat is niet redelijk. abonneren of dit artikel kopen.

Rechtspraak 5709. Van de Gevel / Brabant Water (TvAR 2012/5709)

mrs. W.L. Valk, Th.C.M. Willemse en F.J.P. Lock en de deskundige leden mr. ing. J.A. Jansens van Gelli­cum en ir. H.B.M. Duenk)

Pachtprijs. Redelijkheid en billijkheid [Burgerlijk wetboek, art. 7:333] In een pachtwijzigingsovereenkomst houdt de door partij­en overeengekomen pachtprijs een afstand in van hun recht om aan de grondkamer herziening te verzoeken. Onder deze omstandigheden is een verhoging met 70% van de pacht­prijs in strijd met de redelijkheid en de billijkheid. abonneren of dit artikel kopen.

Rechtspraak 5710. Korting SAN-subsidie (TvAR 2012/5710)

mrs. R.W.L. Loeb, K.J.M. Mortelmans, C.J. Borman

Een door een loonwerker opzettelijk gepleegde overtre­ding (niet emissiearm uitrijden) mag niet zonder meer lei­den tot het toerekenen van opzet aan de landbouwer. In het kader van de bedrijfstoeslagregeling was de opgelegde kor­ting verlaagd. In het kader van de SAN (door GS) niet. Dat betekent dat de lidstaat Nederland aan bepalingen van Ver­ordeningen van de Europese Unie met eenzelfde inhoud bij toepassing van deze bepalingen op eenzelfde feitencomplex verschillende betekenis toekent. Een inhoudelijke motivering ten betoge dat het college zich met recht niet bij het nader door de staats... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

NB: Controversieel

W.Bruil

Doordat het kabinet demissionair is, wordt een groot aantal onderwerpen voorlopig niet door de Tweede Kamer behandeld. Een lijst is te vinden in Kamerstukken II, 2011/12, 33285, nr. 5 en nr. 8. Qua landbouw is alleen van belang om de Nota Dierenwelzijn en Diergezondheid te noemen. abonneren of dit artikel kopen.

NB: Pachtprijzen

W.Bruil

Op 1 juli worden nieuwe pachtnormen van kracht: regionormen en veranderpercentages. In Westelijk Holland gaat de norm met 30% omhoog. Ook tuinland in West-Nederland stijgt. Voor bedrijfsgebouwen is het systeem gemoderniseerd. Het wijkt op de volgende punten van het oude systeem af: 1. de hectarenormen zijn gebaseerd op de gemiddelde kosten van gebouwen in eigendom (in 2010); 2. de staffeling in het oude systeem, waarbij de hectarenorm afneemt naarmate het aantal hectares toeneemt, is komen te vervallen; 3. het aantal doelmatigheidsklassen is uitgebreid van 3 naar 6; 4. er wordt een ni... abonneren of dit artikel kopen.

NB: Antibiotica

W.Bruil

In een brief kondigt de regering extra maatregelen aan om het antibioticagebruik in de veehouderij terug te dringen, mede naar aanleiding van twee onderzoeken van de NVWA over de vleeskuikens en de kalverhouderij. Van deze rapporten is men erg geschrokken: illegale netwerken, gebruik in strijd met de voorschriften, onzorgvuldigheid. Maatregelen zijn onder meer: - antibiotica alleen door de dierenarts toe te dienen; - verbod om grondstoffen op bedrijven voorhanden te hebben; - versterken toezicht, handhaving en sanctionering; - hercontrole op kosten van de veehouder; - versterking tuch... abonneren of dit artikel kopen.

NB: Transport

W.Bruil

Naar aanleiding van een motie zet de regering uiteen hoe het verder moet met het diertransport. Het plan was om de Europese Transportverordening aan te passen, maar de Commissie wil dat niet. De inzet gaat nu naar een verbeterde handhaving (Kamerstukken II, 2011/12, 28286, nr. 563). abonneren of dit artikel kopen.

NB: Ritueel slachten

W.Bruil

Het initiatief-wetsvoorstel Thieme inzake het verbod op het ritueel slachten is blijven steken in de Eerste Kamer. Intussen is een “Convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten” tot stand gekomen, dat ook naar de Eerste kamer is gestuurd (Kamerstukken I, 2011/12, 31571, O). Dat is een convenant tussen de staat, het Contactorgaan Moslims en Overheid en de Permanente Commissie tot de Algemene Zaken van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Daar staat onder meer is dat het dier binnen 40 seconden bewusteloos moet zijn. Voor de borging van de afspraken denkt de staatssecretaris... abonneren of dit artikel kopen.

NB: Schaalgrootte

W.Bruil

De regering wil een maximum stellen aan het aantal dieren in een veehouderij op een locatie. In een brief aan de Tweede Kamer worden de aantallen genoemd (Kamerstukken II, 2011/12, 28973, nr. 109), o.a. melkkoeien 400 a 500, vleesvarkens 7000-10.000, leghennen 150.000-175.000. Om dit te regelen wordt gedacht aan een convenant, maar ook aan een wettelijke voorziening. Dat wetsvoorstel is nu in voorbereiding. abonneren of dit artikel kopen.

NB: Pelsdieren

W.Bruil

Over het wetsvoorstel van de Wet verbod pelsdierhouderij is door de Eerste Kamer een verslag uitgebracht (Kamerstukken II, 2011/12, 33076, nr. 7). Het gaat vooral over de flankerende maatregelen: de sloopregeling, de stakingswinst, individuele pensioenproblematiek, staatssteun, overgangstermijnen. abonneren of dit artikel kopen.

NB: Asbest

W.Bruil

Het saneren van asbestdaken en vervanging daarvan door zonnepanelen op agrarische bedrijven wordt gestimuleerd. De regering doet dit door de regeling milieuinvesteringsaftrek (MIA), de regeling energie-investeringsaftrek (EIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) van toepassing te verklaren. (Kamerstukken II, 2011/12, 25834, nr. 75). Ook komt er een subsidieregeling voor 15% bij de aanschaf van zonnepanelen. Intussen heeft een aantal provincies al een subdidieregeling “Asbest van het dak, zonnepanelen erop”. Zie www.asbestvanhetdak.nl. abonneren of dit artikel kopen.

NB: Meststoffenwet

W.Bruil

In het kader van de evaluatie van de Meststoffenwet is onderzoek gedaan naar de doeltreffendheid en de doelmatigheid van het mestbeleid. De bevindingen van het Planbureau voor de Leefomgeving laten een gestage verbetering zien van de kwaliteit. Voorzichtig worden enkele vraagtekens gezet bij de afschaffing van de dierrechten. (Kamerstukken II, 2011/12, 33037, nr. 21). abonneren of dit artikel kopen.

NB: GLB

W.Bruil

Op de landbouw- en visserijraad in mei 2012 is uitvoerig gesproken over de wetgevingsvoorstellen van de Commissie inzake de vergroening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Over de hoofdlijnen is men het wel eens. (Kamerstukken II, 2011/12, 21501-32, nr. 600). In een brief aan de Tweede Kamer gaat de regering in op de terugvorderingen die de EU de afgelopen 10 jaar heeft uitgevoerd. Gemiddeld heeft Nederland € 19,3 mln. per jaar aan GLB-betalingen moeten terugstorten. Aangezien het ging om fouten van de overheid zijn deze bedragen niet teruggehaald bij de begunstigden. (Kamerstukken II... abonneren of dit artikel kopen.

NB: Dierenwelzijn

W.Bruil

Op de agenda voor de landbouwraad van juni stond o.m. de conclusies over de EU-strategie voor dierenwelzijn. De Nederlandse regering zegt een ambitieuze Europese agenda na te streven, met onder meer: aanscherping van de Transportverordening, verbetering en aanvulling van regelgeving voor varkens, kalveren en pluimvee. (Kamerstukken II, 21501-32, nr. 611). abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Planschade: voorzienbaarheid bij bedrijfsovername

E.H.M. Harbers

Art. 6.1 Wro geeft een aanspraak op een tegemoetkoming in de schade als gevolg van het wijzigen van een bestemmingsplan. In art. 6.3 Wro is neergelegd dat bij de beslissing op de aanvraag burgemeester en wethouders de voorzienbaarheid van de schadeoorzaak dienen te betrekken. Als bij de aankoop van de onroerende zaak het voorzienbaar was dat het bestem­mingsplan zou wijzigen, dan is er geen aanspraak op een tegemoetkoming. Recent heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Afdeling) een uitspraak gedaan omtrent de situatie bij een agrarische bedrijfsovername. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS