drs. D. Mijnheer*Toezichthouders en centrale banken zijn met een stortvloed aan nieuwe regelgeving gekomen om een nieuwe kredietcrisis beter te bezweren. Hoogleraar Risicomanagement voor Institutionele Beleggers aan de Vrije Universiteit Theo Kocken maakt zich zorgen. ‘De grootste ramp die ik zie voltrekken, is dat de regelgeving zo omvangrijk wordt en compliance zo overbelast raakt, dat er niet meer wordt nagedacht over echte risico’s.’ abonneren of dit artikel kopen.
mr. G.J.P. Jong* In het Tijdschrift voor Compliance van oktober 2010 blikte een aantal schrijvers vooruit op 2015. Op de drempel van dat jaar ga ik in deze bijdrage in op de daarbij uitgesproken wensen en verwachtingen. Vervolgens besteed ik aandacht aan de ontwikkelingen van wet- en regelgeving met betrekking tot de compliancefunctie. Daarna bespreek ik aan de hand van een aantal voorbeelden hoe het de compliance officer2 sinds 2010 is vergaan. Ik sluit af met het formuleren van enkele gedachten die opkomen bij de vraag die tevens de titel van dit ... abonneren of dit artikel kopen.
mr. A.J.J.P.B.M. Kersten Gelet op het spoedig geldende bankentuchtrecht stelt dit artikel twee aspecten aan de orde: i) er moet rekening gehouden worden met de mogelijkheid dat tuchtrechtprocedures gebruikt worden als ‘opstap’ naar civiele aansprakelijkstelling, en ii) de uit de Gedragsregels voortvloeiende toetsingsnorm in het tuchtrecht wordt een norm voor bestuurders door een met de voor banken geldende zorgplicht. De conclusie is dat onzekerheid kan ontstaan over de normenkaders. De praktijk heeft behoefte aan zekerheid, nu het erop lijkt dat aan bankbestuurder... abonneren of dit artikel kopen.
drs. W. Lieve RA * Na het raadplegen van literatuur op het terrein van het thema van dit nummer van het Tijdschrift voor Compliance (TvCo) en het bezien van (Nederlandse) wet- en regelgeving volgt de conclusie dat compliance- en risicobeheer vooral organisatorisch gescheiden bedrijfsonderdelen moeten zijn. Afstemming tussen en samenwerking van de compliancefunctie met de risicobeheerfunctie, internal audit en andere aanpalende functies zijn wel een vereiste. abonneren of dit artikel kopen.
drs. W.J. Pauw RE CISA CRI SC*Het al of niet failliete Three Lines of Defence-model houdt de gemoederen flink bezig. De knuppel die Professor Leen Paape in december 2013 in het hoenderhok gooide1, leidde tot de nodige reacties in de vakpers en wakkerde ook de interne discussies bij financiële instellingen aan. Achmea gebruikt dit model en ja, ook Achmea kent toch nog incidenten. Ieder model kent zijn eigen zwaktes en de werking van een model wordt in grote mate bepaald door menselijk handelen. Dat inzicht zorgt ervoor dat bij Achmea binnen de risk- en compliancet... abonneren of dit artikel kopen.
mr. C.J.L De Wannemaeker EMoC* In dit artikel komen aan bod: een korte toelichting op de ISO 19600 Compliance Management Systems richtlijn, samenhang met de ISO werkwijze en samenhang met risicobeheersing. Het artikel besteedt aandacht aan valkuilen bij risicobeheersing en richt de focus op de ISO 31000 Risk Management richtlijn. Hieruit blijkt de holistische aanpak van de ISO-compliancerichtlijn binnen de bestaande ISO-managementsystematiek en meer in het bijzonder door de verbinding met de ISO-risicomanagementrichtlijn. abonneren of dit artikel kopen.
prof. em. mr. A. Brack*Compliance at Banks, Company Law and Financial Markets Law Observations on Whether the Law Sheds Adequate Light on Ownership – Compliance bij banken, ondernemings- en financieel (toezicht)rechtelijke kanttekeningen t.a.v. de vraag of het recht voldoende duidelijk maakt waar de eigendom berust, Academisch proefschrift, Erasmus Universiteit Rotterdam 2014 (ISBN 978-90-56-77140-9, 346 p. incl. registers)1 abonneren of dit artikel kopen.
mr. A.J.J.P.B.M. Kersten* Mijn replicatie van de alliteratie door prof. em. mr. A Brack, die ik – onder opzettelijke weglating van mijn voornaam – las in ‘Kritisch over Kersten’, blijft hopelijk niet onopgemerkt. Brack vangt aan met een inleiding over academische titulatuur. Dat onderwerp laat hem kennelijk niet onberoerd. Deze jonge doctor stelt daarom met genoegen vast dat Brack ervoor kiest zíjn doctorsgraad weg te laten in zijn naamsvermelding.1 Ik ben oprecht bemoedigd door Brack. De kern van mijn proefschrift is dat het (ondernemings)recht meer u... abonneren of dit artikel kopen.
drs. S.N. Heidema RA en dr. W.H.A. Swinkels RO*Steeds meer bedrijven zijn bezig met het inrichten of herijken van compliance- en risicomanagementfuncties. Veel (grote) ondernemingen echter hebben deze functies al een aantal jaren, maar dan als aparte kolommen. Dit blijkt ineffectief, duur en leidt bij lijnmanagement niet zelden tot irritatie. Externe stakeholders gaat het om het voldoende managen van risico’s en voldoen aan compliancevereisten; zij eisen geen separate kolommen. Hoog tijd en reden genoeg om de functies alsnog samen te voegen. Maar waarom gebeurt dit dan nog maar ... abonneren of dit artikel kopen.
In de bedrijfsethiek is een groot aantal boeken en artikelen verschenen waarin op praktische wijze integriteitsvraagstukken worden behandeld en concrete aanbevelingen worden gedaan voor het bevorderen van de ethiek en integriteit van organisaties en haar medewerkers. Niet iedereen weet deze publicaties te vinden of heeft tijd ze te lezen. Daarom kijkt Edgar Karssing geregeld voor het Tijdschrift voor Compliance in de boekenkast van de bedrijfsethiek en bespreekt hij een artikel of boek. Deze bijdragen zijn geen recensies, maar een samenvatting... abonneren of dit artikel kopen.
drs J. van Vulpen RA en A. Morée MA* In de loop van de tijd is al veel geschreven over de wijze waarop Risk Management en compliancefuncties kunnen samenwerken of wellicht al dan niet kunnen samengaan. In dit artikel gaan we in op de wijze waarop de compliance en riskmanagementfuncties binnen PGGM zijn ingericht, en hoe we de overwegingen hebben gewogen die hebben geleid tot het model van samenwerken tussen Risk Management en Compliance bij PGGM . abonneren of dit artikel kopen.
M. Hoegen en B.C. KortewegVijf jaar na de val van Lehman Brothers is het consumentenvertrouwen in Nederland nog steeds erg laag.1 De financiële crisis en incidenten als bijvoorbeeld de woekerpolisaffaire hebben het imago van de financiële sector beschadigd. Het vertrouwen van consumenten in de financiële sector is gedaald en banken proberen het vertrouwen te herstellen. Hoe werkt herstel van vertrouwen en welke rol speelt de compliance officer in het herstel van vertrouwen? abonneren of dit artikel kopen.
S.W.B. Boerma RA (red.)*In deze rubriek willen we zaken bespreken die zich in de praktijk hebben voorgedaan. Voorvallen die zich bij alle beursgenoteerde ondernemingen zouden kunnen voordoen. Voorvallen waaruit lering getrokken kan worden. We learn. Zij worden beschreven als zouden zij zich afspelen in het virtuele conglomeraat Wilurn NV. Op deze manier wordt de anonimiteit gegarandeerd. U bent uitgenodigd eigen praktijkgevallen aan de redactie in te zenden. abonneren of dit artikel kopen.
mr. D.M. van de Linde Financiële markten functioneren alleen optimaal als iedere deelnemer op hetzelfde moment over dezelfde juiste informatie kan beschikken. Manipulerende gedragingen zijn een belemmering voor deze volledige en reële markttransparantie en daarom onwenselijk.1 De manipulator van de markt zorgt er met zijn gedraging voor dat vraag en aanbod onder een verkeerde invloed bij elkaar komen, waardoor marktdeelnemers gedupeerd kunnen raken. In 2003 leidde deze constatering tot de publicatie van richtlijn 2003/6/EG van het Europees Parlement en de Raad van... abonneren of dit artikel kopen.