Compliance, Ethics & Sustainability

Voorheen tijdschrift voor Compliance

2023 nr. 6

Redactie

Hoofdredactie

prof. mr. dr. B. Snijder-Kuipers

Redactie

Emmeline van Heukelem
Arend Koper
Paulien Makkinga
Edward Nkune
Peter-Jan Engelen
Annemarije Schoonbeek
Linda Schut
Claudia Sijstermans LLM
Marlon Straathof
Bartheke Weerstra

Vaste medewerkers

Sam Curtis
Edgar D. Karssing

Redactiesecretaris(sen)

Frank T.G.J. Segers

 

Inleiding

Editorial

This is the sixth and final issue of the Compliance, Ethics & Sustainability Journal of 2023 with a thematic focus on 'Corporate Social Responsibility and Human Rights'. The expectation is that attention for these topics will continue to grow in the coming months and years. The contributing authors found various interesting angels to address the theme.    Corporate Social Responsibility in uitvoering: Over verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen van het handelen van de onderneming in de samenleving (Jaap Winter) De afgelopen jar... ...lees meer

Artikel

Corporate Social Responsibility in uitvoering

prof. mr. J.W. Winter1

Over verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen van het handelen van de onderneming in de samenleving De afgelopen jaren is veel gediscussieerd over de verantwoordelijkheid van ondernemingen in de samenleving. Dat raakt aan een principieel debat over wat de plaats van de onderneming, of meer juridisch, van de vennootschap die een onderneming in stand houdt, in de samenleving is. De zorgen over klimaatverandering en de structurele overschrijding van andere planetaire grenzen, maar ook de zorgen over de sociale verhoudingen in de maatschappij die toenemend onder druk komen... abonneren of dit artikel kopen.

The EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive

L. Elshof LL.M.1

Practical insights into value chain due diligence and risk management In February 2022, the European Commission presented a Directive on Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD). The CSDDD is part of the broader transition of the European Union (EU) into a climate-neutral, resource-efficient and circular economy under the European Green Deal. The CSDDD seeks to integrate sustainability considerations into corporate governance in order to foster sustainable and responsible corporate behaviour. For the first time in the EU, cross-sector value chain compliance with hum... abonneren of dit artikel kopen.

De taal als kooi

A.I. Grocz MSc1

Hoe moreel uitgehold taalgebruik financiële instellingen en toezichthouders hindert bij betekenisvolle verandering 1. Inleiding In zijn boek 1984 schetst George Orwell een dystopische toekomst, waarin reusachtige, totalitaire natiestaten verwikkeld zijn in een permanente strijd met elkaar. De eigen bevolking wordt in toom gehouden middels een machtig repressieapparaat, dat direct en wreed optreedt als een burger over de schreef gaat. Maar nog effectiever voor onderdrukking is een subtieler instrument: de taal.  Deze taal, Newspeak, wordt ond... abonneren of dit artikel kopen.

The CSDDD and Meaningful Human Rights Due Diligence: Some opportunities and t...

Annika van Baar1

Western electronics at the heart of Russian warfare[2], the solar- automotive and garment industries’ ties[3] to forced labour in the Xinjiang Uyghur Autonomous Region and the Palm Oil Industry’s links to devastating environmental and human rights consequences[4] are just three examples of how internationally operating businesses are linked to the breaching of fundamental rights of peoples and communities around the world. While corporate activity has globalized, the regulation of the adverse consequences of corporate activity is lagging. The resulting governance gaps have provided ‘a pe... abonneren of dit artikel kopen.

'Duurzaam ondernemen is niet meer weg te denken'

J. Boogaard1

Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft het afgelopen decennium een enorme vlucht genomen, maar volgens MVO Nederland gaat het nog niet snel genoeg. Het duurzame bedrijvennetwerk pleit voor strengere wetgeving en roept bedrijven op tot actie. MVO Nederland stimuleert en ondersteunt bedrijven om bij te dragen aan een duurzame economie. En spoort de overheid aan om van duurzaam ondernemen de standaard te maken. Hoewel er al veel is bereikt, verloopt de vergroening van de Nederlandse economie traag. Dat zeggen relatiemanager Anne Schaap en manager Partners en S... abonneren of dit artikel kopen.

Geld nog steeds focus van commissarissen

prof. dr. K.E.H. Maas en drs. M.E. Janssen Groesbeek1

De kritische blik van de samenleving de afgelopen jaren heeft geleid tot meer aandacht voor duurzaam ondernemen. Burgers en overheid, maar ook grote beleggers moeten verder kijken dan alleen de financiële prestaties van bedrijven. Vervuiling, creatie van werkgelegenheid, innovaties zijn in het nieuws. Nieuw is de structurele aandacht voor de sociale, ecologische en economische impact van alle organisaties, op mensen, hun gemeenschappen en de natuurlijke omgeving. In dit artikel worden de veranderingen gevolgd vanuit de rol van corporate governance en in het bijzonder de rol die de toezic... abonneren of dit artikel kopen.

Uit de boekenkast van de bedrijfsethiek (89)

prof. dr. E.D. Karssing1

In de bedrijfsethiek is een groot aantal boeken en artikelen verschenen waarin op praktische wijze integriteitsvraagstukken worden behandeld en concrete aanbevelingen worden gedaan voor het bevorderen van de ethiek en integriteit van organisaties en hun medewerkers. Niet iedereen weet deze publicaties te vinden of heeft tijd ze te lezen. Daarom kijkt Edgar Karssing geregeld voor Compliance, Ethics & Sustainability in de boekenkast van de bedrijfsethiek en bespreekt hij een artikel of boek. Deze bijdragen zijn geen recensies, maar een samenvatting van de belangrijkste... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS