Nederlands Tijdschrift voor Energierecht

2003 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. M. de Rijke

Redactie

mr. I. Brinkman
mr. drs. J.E. Janssen
mr. A.A. Kleinhout
prof. mr. dr. M.M. Roggenkamp
mr. drs. A. Waayer

Vaste medewerkers

mr. M. J.J. van Beuge
mr. F. Elskamp
mr. M.W.F. Oosterhuis
mr. B.M. Winters

Redactiesecretaris(sen)

mr. P. B. Gaasbeek

 

Artikel

TenneT als laatste vangnet voor kleinverbruikers in een geliberaliseerde mark...

mr. drs. M.R. het Lam

Volgens de huidige plannen zullen per 1 januari 2004 kleinverbruikers de vrijheid krijgen hun eigen energieleverancier te kiezen. Leveranciers zullen moeten gaan concurreren om de gunst van de kleinverbruiker. Het is mogelijk dat in een vrije markt een of meer leveranciers niet (langer) aan hun verplichtingen, waaronder het leveren van elektriciteit aan kleinverbruikers, kunnen voldoen. Teneinde de kleinverbruiker ook in een vrije markt te beschermen tegen de nadelige gevolgen van het onverwacht wegvallen van hun leverancier, heeft de wetgever besloten in de Elektriciteitswet 1998... abonneren of dit artikel kopen.

Regulering en conflicten rondom landsgrensoverschrijdende elektriciteitsnetten

mr. V.-P. Aarts en mr. F. Wenting

De landsgrensoverschrijdende elektriciteitsnetten zijn van cruciaal belang voor liberalisering op Europese schaal: ze vormen als het ware de snelwegen waarover buiten Nederland opgewekte of ingekochte stroom zijn weg naar de Nederlandse afzetmarkt kan vinden en waarover, omgekeerd, de stroom die in Nederland wordt geproduceerd of ingekocht kan worden verhandeld naar het buitenland. Het kan daarom niet verbazen dat de regulering rondom (het gebruik van) de buitenlandverbindingen een belangrijke plaats inneemt in de regels die bij en krachtens de Elektriciteitswet 1998 en in Europee... abonneren of dit artikel kopen.

Verslag NeVER-bijeenkomst 17 december 2002

mr. drs. P.A. Brandsma

Voordracht Andrew Tucker Watchdog or regulator? Met deze woorden begon Andrew Tucker, advocaat bij Norton Rose, zijn presentatie over ‘The roles and powers of regulators in the energy sectors in Australia and The Netherlands’. Hij plaatste zijn voordracht in het kader van drie vragen: Wat is het doel van regulering? Welke taken moeten aan de regulator worden toebedeeld om dat doel te bereiken? Welke bevoegdheden heeft de regulator nodig om dat doel te bereiken en haar taken te kunnen uitvoeren? Inleiding Mr. Tucker voelde zich naar eigen zeggen net Erwin Kroll toen hij op een Au... abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten en signaleringen

mr. dr. M.M. Roggenkamp

Rapporten en overige publicaties In deze rubriek worden jaarverslagen, rapporten en overige publicaties besproken die inzicht bieden in de energiesector c.q. de ontwikkelingen van het energierecht. De redactie houdt zich aanbevolen voor suggesties voor documenten die in deze rubriek opgenomen kunnen worden. abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten en signaleringen

mr. dr. M.M. Roggenkamp

Artikelen in andere tijdschriften Met deze rubriek wordt beoogd een overzicht te bieden van artikelen over aspecten van het energierecht in andere tijdschriften, zowel Nederlandse als buitenlandse. Suggesties voor verwijzingen naar andere dan de onderstaande tijdschriften worden door de redactie op prijs gesteld. abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten en signaleringen

mr. dr. M.M. Roggenkamp

Boekbesprekingen In de rubriek boekbesprekingen worden steeds één of meerdere boeken besproken. Voor dit nummer zijn meerdere boeken en rapporten gekozen die betrekking hebben op de implementatie van het Kyoto-protocol en de gevolgen daarvan voor de energiesector. Recentelijk heeft de IEA een aantal rapporten gepubliceerd die betrekking hebben op de uitvoering van het klimaatbeleid in de OECD-landen. De rapporten Dealing with Climate Change – Policies and Measures in IEA Member Countries, Beyond Kyoto – Energy dynamics and climate stabilisation en CO2 Emissions from Fuel co... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

VEMW, Power Exchange, Eneco / Directeur DTe

mr. P.J.M. Koning

Samenvatting Destijds was de SEP door de minister een aangewezen vennootschap in de zin van artikel 2 van de E-wet 1989. Dit artikel bepaalde dat de aangewezen vennootschap de taak had zorg te dragen voor het betrouwbaar en doelmatig functioneren van de landelijke elektriciteitsvoorziening tegen zo laag mogelijke kosten en op maatschappelijk verantwoorde wijze. De E-wet 1989 verplichtte tot instandhouding en uitvoering van de door SEP en de vergunninghouders in 1986 gesloten overeenkomst van samenwerking. Het invoeren van elektriciteit ten behoeve van de openbare voorziening was ... abonneren of dit artikel kopen.

Windkracht c.s./ Nuon

mr. P.J.M. Koning

Tussen Nuon en Windkracht c.s. zijn overeenkomsten gesloten inzake de terugleververgoeding voor de door windturbines opgewekte energie voor de duur van 10 jaar. Deze terugleververgoeding is gekoppeld aan de groenlabels van de leverancier. Tot 1 juli 2001 hebben Windkracht c.s. uitvoering gegeven aan de overeenkomsten en ook steeds de groenlabels aan Nuon geleverd. Op grond van de Regeling groencertificaten Elektriciteitswet 1998 (‘de Regeling’) die per 1 juli 2001 in werking is getreden, zijn aan Windkracht c.s. groencertificaten toegekend. Bij brieven van 6 juni 2001 heeft Nuon W... abonneren of dit artikel kopen.

Verschillende netbeheerbedrijven / Directeur van uitvoering en toezicht energie

mr. P.J.M. Koning

Feiten en procesverloop Bij besluiten van 22 september 2000 heeft verweerder, de directeur van de Dienst uitvoering en toezicht energie (verder: directeur van de DTe) voor alle elektriciteitsnetbeheerders een afzonderlijke ‘x-factor’, de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering als bedoeld in artikel 41, eerste lid, Elektriciteitswet 1998, vastgesteld voor de periode van 1 januari 2001 tot en met 2003. Tegen deze besluiten hebben appellanten bezwaar gemaakt. Bij besluiten van 21 september 2001 en 6 november 2001 heeft de directeur van de DTe beslist op deze bezwar... abonneren of dit artikel kopen.

Sep / d-g NMa

mr. P.J.M. Koning

Feiten en voorgeschiedenis Op 27 april 1998 diende NH bij de NMa een klacht in tegen Sep. Onder de Elektriciteitswet 1989 (‘E-wet 1989’) verzorgde Sep tezamen met EPON, EPZ, EZH en UNA de planning, productie en het transport van elektriciteit en de waarborg van en controle op een kwalitatief goede openbare elektriciteitsvoorziening binnen Nederland. Sep was tevens eigenaar en beheerder van het koppelnet, het hoofdtransportnet voor de openbare elektriciteitsvoorziening. Voor haar productie van kunstmest te Sluiskil beschikt NH over eigen elektriciteitsproductiefaciliteiten. Omdat d... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en Regelgeving

mr. drs. J.E. Janssen

Europa Voorstel voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een regeling voor de handel in broeikasgasuitstootrechten binnen de Gemeenschap en tot wijziging van Richtlijn 96/91/EG van de Raad (COD(2001), 0245) abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

mr. drs. J.E. Janssen

Nederland Wetgeving Wijziging van de Overgangswet elektriciteitsproductiesector i.v.m. de financiering van de tegemoetkoming aan de elektriciteitproductiesector uit de algemene middelen en van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet omwille van de correctie van enkele tariefbepalingen alsmede in verband met een tijdelijk verbod van privatisering van netwerkbedrijven (Kamerstukken I 2002/03, 28 174) abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

mr. drs. J.E. Janssen

Nederland Wetgeving Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 ten behoeve van de stimulering van de milieukwaliteit van de elektriciteitsproductie (‘wetsvoorstel MEP’) (Kamerstukken I 2002/2003, 28 665) abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

mr. drs. J.E. Janssen

Nederland Regelgeving Elektriciteit: reconciliatie (wijziging Systeemcode, Meetcode en Begrippenlijst) abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS